Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozważania pasjonatów nad uporządkowaniem rynku usług budowlanych

Recommended Posts

Z tego co słuchy mnie dochodzą (od Was i od znajomych, którzy byli) widzę, że prestiż Budmy trochę spada. Chyba większość producentów wystawia się rzadziej ale za to już z czymś konkretnym (aby nie napisać "konkretniejszym"). Osobiście liczę, że zamiast super nowości niektóre firmy poprawią jakość swoich produktów lub będą podpatrywać to, w jaki sposób konkurencja słucha swoich klientów, montażystów i sprzedawców.

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...bądź z handlowcami w ich przepastnych bagażnikach będą nowości wędrowały po wszystkich punktach. A do szerszej publiczności, czyli samych zainteresowanych (klientów) zaprezentują się w postaci lokalnych targów.

Pytanie czy zawsze lokalne targi to dobry pomysł. Kilka lat temu widziałem nowego sportowego mercedesa jakiejś tam serii (z drzwiami otwieranymi do góry jak skrzydła), który był prezentowany na targach rolnych.

Moim zdaniem z Budmą jest ten problem, że trochę znudziła się niektórym osobom. To co mieli zobaczyć to zobaczyli. To co mieli usłyszeć to usłyszeli w poprzednich edycjach.

• 1 month później...

Chyba w każdym mieście gdzie są takie nowe blokowiska tak wygląda montaż .

Albo to był "test" tą stronę postawimy na porothermie a drugą nie:)

To ma się ładnie szybko sprzedać ,gwarancja na mieszkania 2 lata a po ....

Jak to jest nowe to ładnie wygląda ale sam widzę po swoim że po 3 latach już szału nie robi bo wychodzi cena materiałów i robocizny.

Co pasjonaci powiedzą na taki sposób montażu dolnych części okien i balkonów?

Dodam, że stoi to już pewnie od wakacji..

Czego życzyć przyszłym lokatorom?

Myślę, że inwestor nie zapłaci za okna lub "urwie" część płatności :)

A lokatorzy? Żal mi ich, jeszcze kredyt do spłacenia a okna nie otwierają się :(

MMichal

Witam

to nie tak, jest akurat dokładnie odwrotnie My też pracujemy nad takim produktem i problemem jest właśnie klej - MUSI on być paroprzepuszczalny z uwagi na zastosowanie folii jako uniwersalnej zarówno wewnątrz jaki na zewnątrz, i tutaj pojawia się trudność i koszt. Kleje, które spełniają właśnie te konieczne parametry są drogie i jest i niewiele. W foliach za ich paroszczelność odpowiada membrana, która znajduje się wewnątrz - pomiędzy włókninami.

Pozdrawiam

jak będziesz już miał i cenowo mniej niż hano duo to się pisze :)

• 2 weeks później...

Jakoś wcale mnie to zdjęcie nie dziwi. Ciekawe dlaczego?

Miałem ładnych parę lat temu przyjemność wynajmować mieszkanie w nowo postawionym wówczas bloku na warszawskim Ursusie. Tam się nic nie trzymało kupy. Przede wszystkim nie było żadnych pionów, uchylone okna i drzwi otwierały się same na oścież (co ciekawe, nawet te zamontowane na dwóch prostopadłych ścianach). Blok miał własną kotłownię, tak bardzo ekonomiczną, że ciepła woda praktycznie nie dochodziła na górę w porach, kiedy sąsiedzi z dołu brali prysznic. Ogrzewanie - ktoś kiedyś słyszał, że na początku było. Przyłącza gazowego niet, niby ze względów bezpieczeństwa, ale tak naprawdę z oszczędności. Był piękny garaż podziemny, do którego jednak nie zawsze można było wjechać, bo bramy psuły się średnio raz w miesiącu. Długo by tak można wymieniać. Ogólnie nigdy więcej.

• 2 weeks później...

konturując wątek szkoleń i magicznej roli rynku

Wiara w rynek to opium dla mas :)

Gdyby rynek weryfikował to sprzedawców byłoby może 100 na cały kraj a ekip montujących jeszcze mniej.

Kierowników Budowy byłoby może z dziesięciu bo reszta to fiugurancji nie mający pojęcia o nowoczesnych technikach montażu i materiałach (miałem ostatnio z takim do czynienia co powiedział że 600Pa szczelności gwarantowanej użytymi materiałami i techniką montażu nie powstrzyma pary wodnej, a montaż na taśmę wielofunkcyjną jest niedopuszczalny)

Przestańcie oceniać sytuację na runku okiennym na podstawie własnych doświadczeń bądź z perspektywy większych miast.

Obraz w reszcie kraju jest TRAGICZNY !!!!

Od pól roku mam wątpliwą przyjemność poznawać sprzedawców którzy często by wywołać odpowiednie wrażenie wspominają ile to lat montowali okna w Niemczech. Montażystów którzy nosząc wiadra na budowie i zamiatając posadzki zeżarli wszystkie rozumy i potrafią montować jak Niemiec a nawet jeszcze lepiej

Kolega T12345T dobrze napisał. Życie młodego człowieka szybko sprowadzi do pionu u takiego "majstra" " specjalisty w tem zakresie" jakim jest montaż.

Edytowane przez nikt ważny