Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozważania pasjonatów nad uporządkowaniem rynku usług budowlanych

Recommended Posts

Tyle, że mówiłem o montażu a nie o sprzedaży. Sprzedaży można nauczyć prawie każdego a do montażu trzeba jednak przysiąść i przerobić to X razy zanim pojmie się o co w tym chodzi. Do tego i tak zdarzy się montaż, gdzie nieźle trzeba się nagłówkować.

A co do weryfikacji rynku - do mnie trafia co raz więcej Klientów zorientowanych w tym co chcą i dlaczego. Nie zawsze jest to poprawne ale starają się choćby przeczytać kilka tematów z muratora aby wiedzieć mniej więcej co i jak.

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...Sprzedaży można nauczyć prawie każdego....
Tak sądzisz? Niestety tak właśnie jest, siedzi ten prawie każdy i gówno wie o tym co sprzedaje, nie potrafi słuchać czego pragnie klient, i jedyne co potrafi to sprzedać cenę i . . .tylko cenę.

Niestety, może zmienisz zdanie jak los zetknie cię ze sprzedawcami. Dopiero dotrze do Ciebie miernota większości i późniejsze utyskiwania klientów na FM , że w salonach nic nie potrafią doradzić czy zaproponować.

Są regiony kraju, gdzie nie masz najmniejszej szansy sprzedać jakiegokolwiek okna jak tylko D lub D i to bez dodatków

I w sumie nawet mnie to nie dziwi, bo co może być kryterium sprzedaży w miejscowości X mającej ok 10 tyś mieszkańców i na rynku są cztery punkty handlujące oknami, na każdym rogu jeden.

Też nie przesadzałbym z tą wiedzą Inwestorów. Gdyby tak było że FM uczy ....inaczej to ujmę. Gdyby tak było że nauka jaką niesie FM pod strzechy trafiała do ludzi nie miałbyś powtarzających się postów o tym że spieprzono podparcie balkonów czy pytań - na co zwrócić uwagę bo jutro montują mi okna

Niestety większość inicjatyw by uporządkować ten bajzel bierze w łeb, bo jak dwu polaków to trzy zdania ale jak już trzech to tych zdań jest setka ;)

Tak na marginesie... ostatnio oglądam liczne budowy szukając wykonawców. Widzę zawsze to samo - to co na zdjęciu to typowy obraz montażu okna - nigdzie jeszcze nie spotkałem okna podpartego kostkami z tworzywa, które by zostały tam na stałe... czy to deweloperzy czy prywatni inwestorzy - okna są podparte wyjmowanymi drewnianymi klinikami.... tak jak na fotce:

IMG_0330a.jpg

IMG_0285a.jpg

Ja mam okna zamontowane tak jak być powinno. Ekipa sama z siebie podparła okna tak jak wymaga sztuka poprawnego montażu okien. Mimo iż ja miałem wiedzę jak być powinno, nie musiałem w żadnym razie pouczać monterów. Tak więc nie wierzę w to, że rynek zweryfikuje firmy i wykonawców, skoro inwestorzy nie mają wiedzy. Kupują najtaniej. A deweloperzy to już w ogóle - nie dość że kupują najtaniej, to wykonawców gonią terminy i nie ma tam czasu na dobrą robotę. A że po 3 latach okna zaczną przycierać... to się podreguluje...

Są regiony kraju, gdzie nie masz najmniejszej szansy sprzedać jakiegokolwiek okna jak tylko D lub D i to bez dodatków

I w sumie nawet mnie to nie dziwi, bo co może być kryterium sprzedaży w miejscowości X mającej ok 10 tyś mieszkańców i na rynku są cztery punkty handlujące oknami, na każdym rogu jeden.

Dlatego piąta firma na takim rynku, która będzie potrafiła wytłumaczyć różnicę w oknach i montażu osiągnie sukces. Więcej Q..optymizmu, bo jak sami w to nie będziemy wierzyć to rzeczywiście zostaną D i D.

niestety możesz się wqr....ać ale nie zmieni to faktu, że króluje cena i nasze tu dywagacje o kant d.. potłuc

Ja, odkąd poznałem jak to wygląda na prowincji i jakby z drugiej strony, już nie wierzę,że może być inaczej

Inwestorzy, chcecie mieć dobrze ?> Słuchajcie tu rad i korzystajcie z usług bywających tu nawiedzonych pasjonatów, sprzedających swoje usługi

Sluchajcie, ale taka lekcja w szkole nie ma za zadanie nauczyć tych młodych ludzi montażu. ona może zwrócić ich uwagę na ten aspekt i obudzić w nich zaciekawienie tematem.

Taka forma talent szoł która wyłowi przyszłych mistrzów..

Dokładnie. Ja widzę to jako podanie ognia wiedzy w młodych głowach a nie ciągnięcie za uszy. Jak zobaczą różne sposoby montażu, to później będą wiedzieli więcej niż "spec" u którego będą pracować w przyszłości. Nawet niech 1 z 10 uczniów załapie porządne podstawy to już uważam to za wielki sukces.

• 9 months później...
...Co do ilości różnych rozwiązań w Knelsenie to zapraszam do siebie chętnie Ci je przybliżę jak będziesz w okolicy Bydgoszczy - zapraszam na kawę....
Czuję się zaproszony a wiesz dobrze że przez Bydgoszcz albo wyjeżdżam w trasę albo z niej wracam, co najmniej raz w miesiącu.

A co do klienta, wiesz jak jest. Daje się omamić ceną i często bez sensu ślepo wierzy sprzedawcy na swą niekorzyść

Witam

Czuję się zaproszony a wiesz dobrze że przez Bydgoszcz albo wyjeżdżam w trasę albo z niej wracam, co najmniej raz w miesiącu.

A co do klienta, wiesz jak jest. Daje się omamić ceną i często bez sensu ślepo wierzy sprzedawcy na swą niekorzyść

Dzwoń wcześniej (bo jak wiesz ja dość mocno podróżujący jestem) i nie widzę problemu :)

No cóż mamy takich sprzedawców jakich mamy ale ... świadomość i tutaj rośnie więc idzie KU dobremu.

Pozdrawiam

Witam

Jestem za.

Nie widzę przeszkód :)

Poza tym, że tu śmietnik zrobiliśmy i Fin nam zaraz da po łapkach :) - a może i Fin podjedzie ?

Hmmmm w sumiem mam małą salkę konferencyjną można się spotkać i pogadać i teraz całkiem na poważnie mówię !!! 10-15 osób wejdzie - stary był to potwierdzi :)

Pozdrawiam

Witam

Parafrazując Mateusza gdzie dwóch lub trzech jest zebranych w imię techniki okiennej, tam jestem wśród nich. :-). O ile zechcą.

Oooo to silna GRUPA nam się robi powoli :)

Finlandia - prośba - przenieś nasze "umawianki" do oddzielnego tematu a może faktycznie się uda :)

Ja między 20 a 25 jestem na miejscu więc ... ZAPRASZAM

Pozdrawiam