Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej, Mam świetlik dachowy velux ze sztywnym tunelem, który ciągnie się od dachu przez nieogrzewany stryszek do sufitu w ogrzewanej klatce schodowej. Niestety zbierają się kropelki wody na wewnątrznej powierzchni szyby która kończy tunel od świetlika i jest w suficie klatki schodowej. Jak mogę temu zaradzić ? pozdrawiam
https://forum.murator.pl/topic/188036-skraplanie-si%C4%99-pary-wodnej-wewn%C4%85trz-%C5%9Bwietlika/

Hej, Mam świetlik dachowy velux ze sztywnym tunelem, który ciągnie się od dachu przez nieogrzewany stryszek do sufitu w ogrzewanej klatce schodowej. Niestety zbierają się kropelki wody na wewnątrznej powierzchni szyby która kończy tunel od świetlika i jest w suficie klatki schodowej. Jak mogę temu zaradzić ? pozdrawiam

Tam gdzie stryszek jest nieogrzewany, rura świetlika musi być ocieplona wełną. Wszystkie łączenia rur świetlika/szwy muszą być szczelnie zaklejone.

Pozdrawiam

Dzięki awieuro ale pomimo iż łączenia mamy szczelnie oklejone i cały tunel opatulony wełną to nadal się zbierają kropelki wody od wew na końcu tunelu świetlika. Podobno jak nie było jeszcze zamontowanego tunelu to i tak na szybie świetlika tuż pod dachem na stryszku niegrzewanym zbierał się lód. Hmm zastanawiam się dlaczego szyba takiego świetika mi tak przemarza ? Mogę mieć go żle zamontowanego, nie zaizolowanego właściwie na dachu ?
jeszcze nie mieszkamy, sufity świeżo zrobione na poddaszu i pomalowane ściany, noname2 oby to była wina wilgoci technologicznej

Pirometr, lub termowizja, sprawdź jaka jest temperatura tych miejsc.

Gdzieś ciepło będzie szybciej przenikać i stąd problemy, powierzchnia nie utrzymuje ciepła i stąd wrażenie iż coś przymarza itp .

cb5.jpg podręczna ściąga ile wino być % pary wodnej (wrednego gazu niewidocznego jak by kto pytał )

do temperatury 20st i odpowiedniej temperatur powierzchni.

• 2 weeks później...
A skąd wiesz, że Ci się skrapla na szybie?! Gipsowanie, malowanie bardzo duże ilości wody a jak widzisz skropliny to masz nie założoną osłonę od strony pomieszczeń. Długi tunel bez możliwości wentylacji. Musisz cierpliwie poczekać jak ściany wyschną a słoneczny dzień spowoduje odparowanie skroplin. Jak znikną to szczelnie zamontuj osłonę. Pozdrawiam.