Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skraplanie się pary wodnej wewnątrz świetlika

abra06

Recommended Posts

Hej, Mam świetlik dachowy velux ze sztywnym tunelem, który ciągnie się od dachu przez nieogrzewany stryszek do sufitu w ogrzewanej klatce schodowej. Niestety zbierają się kropelki wody na wewnątrznej powierzchni szyby która kończy tunel od świetlika i jest w suficie klatki schodowej. Jak mogę temu zaradzić ? pozdrawiam

Hej, Mam świetlik dachowy velux ze sztywnym tunelem, który ciągnie się od dachu przez nieogrzewany stryszek do sufitu w ogrzewanej klatce schodowej. Niestety zbierają się kropelki wody na wewnątrznej powierzchni szyby która kończy tunel od świetlika i jest w suficie klatki schodowej. Jak mogę temu zaradzić ? pozdrawiam

Tam gdzie stryszek jest nieogrzewany, rura świetlika musi być ocieplona wełną. Wszystkie łączenia rur świetlika/szwy muszą być szczelnie zaklejone.

Pozdrawiam

Dzięki awieuro ale pomimo iż łączenia mamy szczelnie oklejone i cały tunel opatulony wełną to nadal się zbierają kropelki wody od wew na końcu tunelu świetlika. Podobno jak nie było jeszcze zamontowanego tunelu to i tak na szybie świetlika tuż pod dachem na stryszku niegrzewanym zbierał się lód. Hmm zastanawiam się dlaczego szyba takiego świetika mi tak przemarza ? Mogę mieć go żle zamontowanego, nie zaizolowanego właściwie na dachu ?

jeszcze nie mieszkamy, sufity świeżo zrobione na poddaszu i pomalowane ściany, noname2 oby to była wina wilgoci technologicznej

Pirometr, lub termowizja, sprawdź jaka jest temperatura tych miejsc.

Gdzieś ciepło będzie szybciej przenikać i stąd problemy, powierzchnia nie utrzymuje ciepła i stąd wrażenie iż coś przymarza itp .

cb5.jpg podręczna ściąga ile wino być % pary wodnej (wrednego gazu niewidocznego jak by kto pytał )

do temperatury 20st i odpowiedniej temperatur powierzchni.

• 2 weeks później...
A skąd wiesz, że Ci się skrapla na szybie?! Gipsowanie, malowanie bardzo duże ilości wody a jak widzisz skropliny to masz nie założoną osłonę od strony pomieszczeń. Długi tunel bez możliwości wentylacji. Musisz cierpliwie poczekać jak ściany wyschną a słoneczny dzień spowoduje odparowanie skroplin. Jak znikną to szczelnie zamontuj osłonę. Pozdrawiam.