Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka z miksokreta i stopień/schodek

Recommended Posts

Witam

Czy ktoś może podpowiedzieć, czy lejąc wylewkę można wylać ją razem ze stopniem/schodkiem? Mam garaż w bryle budynku i przy wejściu do garażu z domu muszę umieścić jeden stopień. Zastanawiam się czy można by zmontować małe zbrojenie, szalunek i wylać go razem z wylewką cementową z miksokreta? Oczywiście od ściany zdylatowałbym schodek, byłby jedynie zespolony z posadzką.....

• 2 weeks później...

żeby nie mnożyć wątków zapytam w tym temacie...

Otóż, mam zrobione schody tak jak na zdjęciu poniżej. Wyleki będzie około 7cm. Całość jest wymierzona tak, że nadleję na ostatni stopień 2-2,5 cm (nie pamiętam już dokładnie). Resztę muszę oczywiście wypełnić styropianem i jasne jest że nie "dojadę" styro do samego brzegu tego lanego podestu. Zastanawiam się, czy to obmurować, czy po prostu wyłożyć styropianem do około 10-15 cm od brzegu, zaszałować z drugiej strony i przy laniu wylewki wlać po prostu trochę materiału w tak powstałą przestrzeń tworząc taki murek zespolony z wylewką. I to byłoby dla mnie najłatwiejsze rozwiązanie.

Jeśli jednak radzicie wymurować murek to pytanie czy z suporeksu mógłby być (oczywiście tylko na wysokość styropianu)? Jakoś to zbroić?

@teka, może Ty wypowiesz się jak to wygląda od strony wylewki?

20140316_160622.jpg

Edit. Nad stopień nie nadleję ponieważ tam dojdzie drewniany stopień, także dojdzie jeszcze 3-4 cm. W związku z tym wylewka będzie wylana do stopnia, tak że później panel się zlicuje z drewnianym stopniem

Edytowane przez mirek118
Pomyłka

żeby nie mnożyć wątków zapytam w tym temacie...

Otóż, mam zrobione schody tak jak na zdjęciu poniżej. Wyleki będzie około 7cm. Całość jest wymierzona tak, że nadleję na ostatni stopień 2-2,5 cm (nie pamiętam już dokładnie). Resztę muszę oczywiście wypełnić styropianem i jasne jest że nie "dojadę" styro do samego brzegu tego lanego podestu. Zastanawiam się, czy to obmurować, czy po prostu wyłożyć styropianem do około 10-15 cm od brzegu, zaszałować z drugiej strony i przy laniu wylewki wlać po prostu trochę materiału w tak powstałą przestrzeń tworząc taki murek zespolony z wylewką. I to byłoby dla mnie najłatwiejsze rozwiązanie.

Jeśli jednak radzicie wymurować murek to pytanie czy z suporeksu mógłby być (oczywiście tylko na wysokość styropianu)? Jakoś to zbroić?

@teka, może Ty wypowiesz się jak to wygląda od strony wylewki?

[ATTACH=CONFIG]248912[/ATTACH]

Edit. Nad stopień nie nadleję ponieważ tam dojdzie drewniany stopień, także dojdzie jeszcze 3-4 cm. W związku z tym wylewka będzie wylana do stopnia, tak że później panel się zlicuje z drewnianym stopniem

Ja mam u siebie wymurowany murek z suporeksu gr. ok. 7 cm, wysokość równo z górą wylewki. Zrobiłem tak ponieważ jak dolejesz posadzkę do konca zawsze może pęknąć ponieważ inaczej pracuje strop a inaczej posadzka.

Wymurowałem to przed tynkami, zagruntowałem, zatopiłem na betonie i suporeksie siatkę elewacyjną, potem tynkarz wytynkował mi to i jest miodzio:) jutro zrobie zdjęcia ci wrzucę. Albo lejesz posadzkę do konca i przykleisz k-g też będzie ok. Suporex możesz nawet 6 cm gr. kupić

a jak wylewasz posadzkę to schody robisz tak,

przykład: wysokość stopni 18cm więc po wylaniu na dole pierwszy stopień musi wyjść 15,5 wysokość ponieważ an stopień przyjdzie drewno ok. 4 cm na posadzkę 1,5 płytka, panel czyli mamy 15,5 + 4 drewno - 1,5 płytka daje nam po wykonczeniu 18. do góry ostatni stopień musi wyjść 20,5 + 1,5 na posadzkę panel - 4 na cz drewno na stopien daje nam 18 cm

Tyle w teorii a jak macie w praktyce:) Zależy jak murarze zrobią schody i czy okna tarasowe wstawiali podług schodów uwzględniając przy tym wysokość drzwi (ościeżnic)

a jak wylewasz posadzkę to schody robisz tak,

przykład: wysokość stopni 18cm więc po wylaniu na dole pierwszy stopień musi wyjść 15,5 wysokość ponieważ an stopień przyjdzie drewno ok. 4 cm na posadzkę 1,5 płytka, panel czyli mamy 15,5 + 4 drewno - 1,5 płytka daje nam po wykonczeniu 18. do góry ostatni stopień musi wyjść 20,5 + 1,5 na posadzkę panel - 4 na cz drewno na stopien daje nam 18 cm

Tyle w teorii a jak macie w praktyce:) Zależy jak murarze zrobią schody i czy okna tarasowe wstawiali podług schodów uwzględniając przy tym wysokość drzwi (ościeżnic)

wysokości stopni myślę, że mam opanowane (mam nadzieję, że tak jest :-))

Ja mam u siebie wymurowany murek z suporeksu gr. ok. 7 cm, wysokość równo z górą wylewki. Zrobiłem tak ponieważ jak dolejesz posadzkę do konca zawsze może pęknąć ponieważ inaczej pracuje strop a inaczej posadzka.

Wymurowałem to przed tynkami, zagruntowałem, zatopiłem na betonie i suporeksie siatkę elewacyjną, potem tynkarz wytynkował mi to i jest miodzio:) jutro zrobie zdjęcia ci wrzucę. Albo lejesz posadzkę do konca i przykleisz k-g też będzie ok. Suporex możesz nawet 6 cm gr. kupić

chyba skuszę się na opcję z suporeksem. Jak możesz to wrzuć zdjęcia, albo podrzuć na priva. Z góry dziękuję

lukasz, a czy lejecie też na schody betonowe? Mam takie schody lane razem ze stropem i jak to w przypadku takich schodów, powierzchnia stopni jest raczej nierówna, wysokości też nie są idealnie takie same. Planuję je pokryć żywicą epoksydową i muszę je jakoś wyrównać...

najlepiej skontaktuj się z firma która to wykona nie rob nic po swojemu.zalezy jakie grubości do nadlania/wyrównania

będziesz musial zagruntować i otwardzic pod konkretna zywice

Edytowane przez teka

• 8 months później...
W sumie to zdecydowałem się wynająć firmę do żywicy. na moje pytanie o schody gość stwierdził, że oni je wyszpachlują jakąś zaprawą wzmacniającą. Ważne, żeby była na bazie cementu - tak dla następnych szukających

zawsze wykonawca od posadzek podlog musi byc wczesniej obejrzec a nie wpadac na gwalt