mirek118 03.03.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Witam Czy ktoś może podpowiedzieć, czy lejąc wylewkę można wylać ją razem ze stopniem/schodkiem? Mam garaż w bryle budynku i przy wejściu do garażu z domu muszę umieścić jeden stopień. Zastanawiam się czy można by zmontować małe zbrojenie, szalunek i wylać go razem z wylewką cementową z miksokreta? Oczywiście od ściany zdylatowałbym schodek, byłby jedynie zespolony z posadzką..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 03.03.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 03.03.2014 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 można dzieki teka. liczyłem że sie odezwiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 03.03.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 dzieki teka. liczyłem że sie odezwiesz no problem,jak masz tyle podlogowki lej posadzki z kruszywem.znajdz kogos kto ma pojecie i zrob tak.niewiele więcej pln ow wyjdzie ale będzie beton na lata i pod drewno,zywice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 17.03.2014 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 (edytowane) żeby nie mnożyć wątków zapytam w tym temacie... Otóż, mam zrobione schody tak jak na zdjęciu poniżej. Wyleki będzie około 7cm. Całość jest wymierzona tak, że nadleję na ostatni stopień 2-2,5 cm (nie pamiętam już dokładnie). Resztę muszę oczywiście wypełnić styropianem i jasne jest że nie "dojadę" styro do samego brzegu tego lanego podestu. Zastanawiam się, czy to obmurować, czy po prostu wyłożyć styropianem do około 10-15 cm od brzegu, zaszałować z drugiej strony i przy laniu wylewki wlać po prostu trochę materiału w tak powstałą przestrzeń tworząc taki murek zespolony z wylewką. I to byłoby dla mnie najłatwiejsze rozwiązanie. Jeśli jednak radzicie wymurować murek to pytanie czy z suporeksu mógłby być (oczywiście tylko na wysokość styropianu)? Jakoś to zbroić? @teka, może Ty wypowiesz się jak to wygląda od strony wylewki? Edit. Nad stopień nie nadleję ponieważ tam dojdzie drewniany stopień, także dojdzie jeszcze 3-4 cm. W związku z tym wylewka będzie wylana do stopnia, tak że później panel się zlicuje z drewnianym stopniem Edytowane 17 Marca 2014 przez mirek118 Pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 17.03.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 żeby nie mnożyć wątków zapytam w tym temacie... Otóż, mam zrobione schody tak jak na zdjęciu poniżej. Wyleki będzie około 7cm. Całość jest wymierzona tak, że nadleję na ostatni stopień 2-2,5 cm (nie pamiętam już dokładnie). Resztę muszę oczywiście wypełnić styropianem i jasne jest że nie "dojadę" styro do samego brzegu tego lanego podestu. Zastanawiam się, czy to obmurować, czy po prostu wyłożyć styropianem do około 10-15 cm od brzegu, zaszałować z drugiej strony i przy laniu wylewki wlać po prostu trochę materiału w tak powstałą przestrzeń tworząc taki murek zespolony z wylewką. I to byłoby dla mnie najłatwiejsze rozwiązanie. Jeśli jednak radzicie wymurować murek to pytanie czy z suporeksu mógłby być (oczywiście tylko na wysokość styropianu)? Jakoś to zbroić? @teka, może Ty wypowiesz się jak to wygląda od strony wylewki? [ATTACH=CONFIG]248912[/ATTACH] Edit. Nad stopień nie nadleję ponieważ tam dojdzie drewniany stopień, także dojdzie jeszcze 3-4 cm. W związku z tym wylewka będzie wylana do stopnia, tak że później panel się zlicuje z drewnianym stopniem Ja mam u siebie wymurowany murek z suporeksu gr. ok. 7 cm, wysokość równo z górą wylewki. Zrobiłem tak ponieważ jak dolejesz posadzkę do konca zawsze może pęknąć ponieważ inaczej pracuje strop a inaczej posadzka. Wymurowałem to przed tynkami, zagruntowałem, zatopiłem na betonie i suporeksie siatkę elewacyjną, potem tynkarz wytynkował mi to i jest miodzio:) jutro zrobie zdjęcia ci wrzucę. Albo lejesz posadzkę do konca i przykleisz k-g też będzie ok. Suporex możesz nawet 6 cm gr. kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 17.03.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 a jak wylewasz posadzkę to schody robisz tak, przykład: wysokość stopni 18cm więc po wylaniu na dole pierwszy stopień musi wyjść 15,5 wysokość ponieważ an stopień przyjdzie drewno ok. 4 cm na posadzkę 1,5 płytka, panel czyli mamy 15,5 + 4 drewno - 1,5 płytka daje nam po wykonczeniu 18. do góry ostatni stopień musi wyjść 20,5 + 1,5 na posadzkę panel - 4 na cz drewno na stopien daje nam 18 cm Tyle w teorii a jak macie w praktyce:) Zależy jak murarze zrobią schody i czy okna tarasowe wstawiali podług schodów uwzględniając przy tym wysokość drzwi (ościeżnic) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 17.03.2014 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 a jak wylewasz posadzkę to schody robisz tak, przykład: wysokość stopni 18cm więc po wylaniu na dole pierwszy stopień musi wyjść 15,5 wysokość ponieważ an stopień przyjdzie drewno ok. 4 cm na posadzkę 1,5 płytka, panel czyli mamy 15,5 + 4 drewno - 1,5 płytka daje nam po wykonczeniu 18. do góry ostatni stopień musi wyjść 20,5 + 1,5 na posadzkę panel - 4 na cz drewno na stopien daje nam 18 cm Tyle w teorii a jak macie w praktyce:) Zależy jak murarze zrobią schody i czy okna tarasowe wstawiali podług schodów uwzględniając przy tym wysokość drzwi (ościeżnic) wysokości stopni myślę, że mam opanowane (mam nadzieję, że tak jest ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 17.03.2014 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Ja mam u siebie wymurowany murek z suporeksu gr. ok. 7 cm, wysokość równo z górą wylewki. Zrobiłem tak ponieważ jak dolejesz posadzkę do konca zawsze może pęknąć ponieważ inaczej pracuje strop a inaczej posadzka. Wymurowałem to przed tynkami, zagruntowałem, zatopiłem na betonie i suporeksie siatkę elewacyjną, potem tynkarz wytynkował mi to i jest miodzio:) jutro zrobie zdjęcia ci wrzucę. Albo lejesz posadzkę do konca i przykleisz k-g też będzie ok. Suporex możesz nawet 6 cm gr. kupić chyba skuszę się na opcję z suporeksem. Jak możesz to wrzuć zdjęcia, albo podrzuć na priva. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 18.03.2014 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 lukasz, a czy lejecie też na schody betonowe? Mam takie schody lane razem ze stropem i jak to w przypadku takich schodów, powierzchnia stopni jest raczej nierówna, wysokości też nie są idealnie takie same. Planuję je pokryć żywicą epoksydową i muszę je jakoś wyrównać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 18.03.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 chyba skuszę się na opcję z suporeksem. Jak możesz to wrzuć zdjęcia, albo podrzuć na priva. Z góry dziękuję ja bym zrobil zakład na beton 10cm od krawędzi i zalal szlichtę bez kombinowania,siatka i nic niema prawa peknac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 18.03.2014 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 (edytowane) lukasz, a czy lejecie też na schody betonowe? Mam takie schody lane razem ze stropem i jak to w przypadku takich schodów, powierzchnia stopni jest raczej nierówna, wysokości też nie są idealnie takie same. Planuję je pokryć żywicą epoksydową i muszę je jakoś wyrównać... najlepiej skontaktuj się z firma która to wykona nie rob nic po swojemu.zalezy jakie grubości do nadlania/wyrównania będziesz musial zagruntować i otwardzic pod konkretna zywice Edytowane 19 Marca 2014 przez teka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 18.03.2014 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 ja bym zrobil zakład na beton 10cm od krawędzi i zalal szlichtę bez kombinowania,siatka i nic niema prawa peknac czyli normalnie lać razem z wylewką? stowrzy się wylewka o przekroju odwrócone L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 18.03.2014 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 najlepiej skontaktuj się z firmo która to wykona nie rob nic po swojemu.zalezy jakie grubości do nadlania/wyrównania będziesz musial zagruntować i otwardzic pod konkretna zywice czy taki zabieg równania schodów jakoś sie nazywa? jakich usług szukać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 18.03.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 może zapros kogos od zywic z okolicy niech obejrzy jak już będą wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 18.03.2014 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 może zapros kogos od zywic z okolicy niech obejrzy jak już będą wylewki tak trzeba bedzie zrobić chociaż żywice zamierzałem sam kłaść "z wałka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 07.12.2014 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 W sumie to zdecydowałem się wynająć firmę do żywicy. na moje pytanie o schody gość stwierdził, że oni je wyszpachlują jakąś zaprawą wzmacniającą. Ważne, żeby była na bazie cementu - tak dla następnych szukających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 08.12.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 W sumie to zdecydowałem się wynająć firmę do żywicy. na moje pytanie o schody gość stwierdził, że oni je wyszpachlują jakąś zaprawą wzmacniającą. Ważne, żeby była na bazie cementu - tak dla następnych szukających zawsze wykonawca od posadzek podlog musi byc wczesniej obejrzec a nie wpadac na gwalt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 08.12.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 a wylewki zrobiles? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 08.12.2014 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 a wylewki zrobiles? Wylewki juz mam zgodnie z Twoimi wytycznymi. Nawet przez tel rozmawialiśmy kilka razy. Z tego co pamiętam to było 25% żwiru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts