Lucyna 81 04.03.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Witam!Kupiliśmy dom z wadami ukrytymi ( poprzedni właściciele zamaskowali wady) , w najbliższym czasie ma przyjść ekspert i ocenić wady oraz koszt naprawy budynku. I bez problemu znalazłam informacje prawne dotyczące takich sytuacji , jednak najbardziej chciałabym się dowiedzieć jak to wygląda w praktyce. Może znajdzie się ktoś , kto miał już taką sytuację i podpowie jak postępować, by skutecznie wywalczyć od sprzedawcy np.: zwrot kosztów naprawy budynku. Dodam ,że w naszym wypadku to pękające ściany konstrukcyjne, podejrzewamy albo niewłaściwe posadowienie budynku ( budynek stoi na skarpie) albo grunty wysadzi-nowe ,albo... okaże się po wizycie eksperta.Z góry dziękuję za odpowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eaploilo 13.03.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 (edytowane) Niestety miałem podobny problem kilka lat temu. Wtedy korzystałem z pomocy prawnika , ale wracając do mojego doświadczenia... ważne jest w późniejszym postępowaniu, aby owa wada była zgłoszona jak najwcześniej wykonawcy budynku, albo właśnie jak tutaj osoby od której zostało kupione mieszkanie. Poinformuj tą osobę o wizycie biegłego, który będzie oceniał stan domu. Jeżeli nie dojdzie do ugody to opinia biegłego w sprawie daje bardzo wiele. Edytowane 23 Marca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna831 14.03.2014 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Zbierajcie dowody.. świadków, róbcie zdjęcia usterkom (będą dla sądu), na początek bardzo szczegółowa opinia biegłego nie będzie potrzeba - koszty (sąd i tak powoła biegłego sądowego - będziecie musieli Wy zawnioskować o niego) ale dobrze jest aby jakiś rzeczoznawca budowlany na piśmie opisał jakie wystąpiły wady budynku, jaki nastąpiły skutki i wycenił te wady. Wszystkie pisma wysyłajcie do strony przeciwnej za ZPO (nigdy ustnie)- będzie to dowód w razie ewentualnego sporu w sądzie. Musicie w pismach dość precyzyjnie opisać Wasze żądania.W praktyce to wygląda najczęściej tak.... że reklamacje nie są uwzględniane. Wtedy składacie pozew o sądu.Pamiętajcie tylko o terminach zgłoszenia wady itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.03.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Jeśli to nie jest bardzo stary dom, to odszukać projektanta i skierować do niego pismo, aby wyjaśnił przyczyny "wad konstrukcyjnych" budynku - jego odpowiedzialność trwa całe życie (jego). Już pomijam to, że razem z domem powinna być przekazana kopia dziennika budowy i projekt budowlany - może się to przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moka81 19.03.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 WitamNiestety mam podobną sytuację. Po niecałym roku mieszkania w domu kupionym na rynku wtórnym, w czasie każdej burzy i większego deszczu zaczyna nam lać się na głowę. Dach przecieka w kilku miejscach (przy kominach oknach dachowych) Próbowaliśmy sami to naprawić, niestety chyba jest potrzebny większy remont dachu. Też chcemy aby to sprzedający pokrył koszty. Na razie robimy zdjęcia, a jeśli chodzi o świadków to nie wiem czy najbliższa rodzina (np. szwagier) się liczy? Jeśli kupowaliście przez pośrednika to proponuję się też z nim skontaktować, on też ponosi jakąś odpowiedzialność za to, co Wam sprzedał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar-ek 21.03.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Nie ciekawe sytuacje Państwo macie:o dobrze ,że ja budowałem się a miałem zamiar kupić coś .Po przemyśleniu stwierdziłem , że jednak wolę budować się bo wiem co i jak.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts