Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu z sieci -czy to się opłaca?

jaroslaw.kow

Recommended Posts

Szykuję się powoli do budowy domu 150m2 parterowego. Zapotrzebowanie na ciepło wyszło z projektu 60kw/m2 na rok. Czyli pewnie w rzeczywistości będzie większe. Działka jest na osiedlu domków znajdującym się obok blokowiska i stąd mam możliwość przyłączenia się do sieci ciepłowniczej (Dalkia). Czy to się opłaca? Na pewno koszty inwestycji mniejsze (choć jeszcze ich nie znam). W zamian myślałem o pompie ciepła lub gazie (niechętnie). Przeczytałem taryfy Dalki ale nic z nich nie rozumiem. Czy ktoś ogrzewa dom z sieci? Czy to się opłaca?

Jeśli masz taką możliwość to się nawet nie zastanawiaj. Koszt węzła wymiennika równa się kosztowi kotła z podajnikiem plus koszt przyłącza sieci,ale późniejsze opłaty za pobraną energię są równoważne kosztom zakupu paliwa.Dwoje moich znajomych parę lat wstecz skorzystało z takiej możliwości gdy obok ich posesji budowano nowy kanał ciepłowniczy,dzisiaj mają komfort i czysto w domu.

Szykuję się powoli do budowy domu 150m2 parterowego. Zapotrzebowanie na ciepło wyszło z projektu 60kw/m2 na rok. Czyli pewnie w rzeczywistości będzie większe. Działka jest na osiedlu domków znajdującym się obok blokowiska i stąd mam możliwość przyłączenia się do sieci ciepłowniczej (Dalkia). Czy to się opłaca? Na pewno koszty inwestycji mniejsze (choć jeszcze ich nie znam). W zamian myślałem o pompie ciepła lub gazie (niechętnie). Przeczytałem taryfy Dalki ale nic z nich nie rozumiem. Czy ktoś ogrzewa dom z sieci? Czy to się opłaca?

Nie wiem jak to wygląda w Łodzi, ale moi teście mają właśnie taki domek 150m2 w Gdyni - ogrzewany z sieci OPEC. Jest to dom 20-letni, wiec ocieplenie odbiega od obecnej normy i kaloryfery oczywiście. Powiem tak - szału nie ma - płacą średnio 2x więcej niż ja przy pompie ciepła w większym domu, a dodatkowo u nich 20*C, a u mnie 23*C. Poza tym to ogrzewanie ma taka wadę, że to dostawca decyduje kiedy jest ci zimno, a kiedy już nie;) oczywiście ma tez swoje zalety - jak chociażby brak odpowiedzialności za serwis, naprawy, itp. Ja w swoim życiu korzystałem już z wielu źródeł ogrzewania, począwszy od miejskiego, przez gaz ziemny, ekogroszek, aż do pompy ciepła i uczciwie powiem, że na ta chwile nie wyobrażam sobie nic lepszego niż to ostatnie źródło, także szczerze polecam pompę ciepła:yes: Pozdrawiam