Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym przymocować słup stalowy do betonu

Recommended Posts

Witam może trochę nie w tym temacie zakładam ale wiem że tutaj są naprawdę dobrzy fachowcy i mi pomogą, chodzi o to że będę budował garaż i nie wiem jak umocować słup stalowy ze stopą do fundamentu czy wypuścić w fundamencie gotowe gwinty czy potem wywiercić i założyć kotwy? 1 konstrukcja składa się z 2 słupów profil zamknięty 120x120 wys 4,5m no i na słupach leżeć ma kratownica rozstaw między słupami to 10m co będzie lepsze te gwinty czy kotwa i jaką średnicę zastosować pręta i kotwy doradźcie coś !!

• 2 weeks później...

Witaj. Radziłbym jednak najpierw wybetonować stopę a następnie wywiercić w niej otwory po przypasowaniu słupa i wkleić szpilki na żywice. Dla świętego spokoju dałbym 4 szpilki 14mm osadzone w otworach o średnicy 16mm. Przyjmuje że słup oparty bedzie na poziomej płaszczyźnie fundamentu. Jeśli jest inaczej to należałoby policzyć nośność łączników na ścinanie. Ogólnie w słupie występował będzie na pewno moment będzie działał na połączenie stopy z fundamentem. Z rysunkiem i zestawieniem obciażenia byłoby łatwiej ;)

Pierwszy mój post na forum huh.

Pierwszy mój post na forum huh.

I jaki odważny.

Obiekt o rozpiętości 10m i wysokości 4,5m, to raczej nie budka z piwem, którą można zrobić tak jak się komuś wydaje.

Sposób zakotwienia powinien być opisany w projekcie i tego radzę się trzymać.

Ze względów wykonawczych łatwiejsze będzie zastosowanie kotew wklejanych - wielkość powinna być określona przez projektanta.