mariusz0110 04.03.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Witam może trochę nie w tym temacie zakładam ale wiem że tutaj są naprawdę dobrzy fachowcy i mi pomogą, chodzi o to że będę budował garaż i nie wiem jak umocować słup stalowy ze stopą do fundamentu czy wypuścić w fundamencie gotowe gwinty czy potem wywiercić i założyć kotwy? 1 konstrukcja składa się z 2 słupów profil zamknięty 120x120 wys 4,5m no i na słupach leżeć ma kratownica rozstaw między słupami to 10m co będzie lepsze te gwinty czy kotwa i jaką średnicę zastosować pręta i kotwy doradźcie coś !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 16.03.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Witaj. Radziłbym jednak najpierw wybetonować stopę a następnie wywiercić w niej otwory po przypasowaniu słupa i wkleić szpilki na żywice. Dla świętego spokoju dałbym 4 szpilki 14mm osadzone w otworach o średnicy 16mm. Przyjmuje że słup oparty bedzie na poziomej płaszczyźnie fundamentu. Jeśli jest inaczej to należałoby policzyć nośność łączników na ścinanie. Ogólnie w słupie występował będzie na pewno moment będzie działał na połączenie stopy z fundamentem. Z rysunkiem i zestawieniem obciażenia byłoby łatwiej Pierwszy mój post na forum huh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 16.03.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Pierwszy mój post na forum huh. I jaki odważny. Obiekt o rozpiętości 10m i wysokości 4,5m, to raczej nie budka z piwem, którą można zrobić tak jak się komuś wydaje. Sposób zakotwienia powinien być opisany w projekcie i tego radzę się trzymać. Ze względów wykonawczych łatwiejsze będzie zastosowanie kotew wklejanych - wielkość powinna być określona przez projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 16.03.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Właśnie dlatego wspomniałem o momentach i rysunkach. O wiele łatwiej byłoby się określić a nawet przeliczyć sposóc kotwienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts