Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dulux czy Dekoral ???

Witek Sebastian

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a ja polecam Benjamin Moore ...pomalowalem ostatnio u siebie cale pietro :wink:

maja duza palete kolorow i w zasadzie mozna sobie wymieszac cokolwiek

czyszczenie tez juz zdazylem uskutecznic i wszystko ok

bardzo dobre farby i w dobrej cenie....ktora niestety zalezy od barwinka i jego ilosci

te .ktorymi malowalem wyszly ok 40zl/litr

tikurilla i wszystko jasne!!! :D :D :D

goraco polecam

jezeli chodzi o ilosc pokryć to nie tylko rodzaj farby czy nazwa producenta ma znaczenie...

istotne znaczenie ma sam kolor

przykładowo---- intensywny róż juz po jednokrotnym malowaniu prezentował się bardzo ładnie

---- odcień brązu o podobnej intensywnosci dopiero po trzykrotnym malowaniu wygladał zadowalająco :D

oczywiście malowane tą samą farbą

jeden pokój pomalowałem lateksem Malifarbu --- bez zastrzeżeń :wink:

już wcześniej podawałem ten link ale chyba trzeba jeszcze raz:

http://www.farby.brcs.pl/phorum/read.php?f=1&i=3464&t=3429

tam jakiś naukowiec z jakiegoś instytutu wyjaśnia właśnie że nazwa "farba lateksowa" którą się posługują w sklepach to tylko chwyt marketingowy bo to jest to samo co "farba akrylowa" :o :o :o :o :o , z tym że u różnych producentów jakość tej farby może być różna

A ja pozostaję nieugięty - farby Huma, super jakośc a bardzo przystępna cena . Szczególnie dobre są farby lateksowe

http://www.huma-farby.pl

Kolory dowolne, w tym pełna paleta barw konkurencji

Ta strona nie działa :( . Gdzie znajde info na temat farb HUMA?? Bo w googlach nic niestety nie znalazłam :-?

Dziekuje i pozdrawiam

KasiaR :wink:

Jeżeli kryterium miałby być efekt wizualny to jasne że nie ma sensu płacić za dekorala, nobilesa a tym bardziej duluxa czy to tego "jednowarstwowego" :wink: czy expert matta z mieszalnika - TO JEST ŚWIĘTA RACJA.

Przy odrobinie wprawy i dobrym wałku (nie sznurkowym!!!!) można uzyskać bardzo dobry efekt wizualny nawet na zwykłej śnieżce mieszalnikowej (chyba MAX) lub np. Jedynce

Ale jężeli chcesz uzyskać powłokę zmywalną w takim rozumieniu że "biorę ścierę i jadę ścianę na mokro i farba zostaje na ścianie" to trzeba już wydać trochę większe pieniądze na np. Satinę 7 Beckersa czy Diament Matt Duluxa

Większość farb do ceny 15 zł za litr będą przy zmywaniu się odbarwiały i pozostaną plamy :cry:

wpisz to samo tylko bez łącznika - myslnika

http://www.humafarby.pl/

A wystarczyło pogoglować :) :wink:

Sebo8877

Dzwoniłam juz do firmy HUMA. Ceny nie są bardzo wysokie. Dodatkowo jest mozliwość rabatów.

Niestety wydajnośc wg. tej firmy to 0,2m/1l - wg. mnie to mało. Ale twierdza ,że jakośc farby -super. Umówiłam się na spotkanie, aby zobaczyć wzorniki.

Jeszcze raz dziekuję za namiary.

Pozdrawiam,

KasiaR :wink:

Niestety wydajnośc wg. tej firmy to 0,2m/1l - wg. mnie to mało.

yyyy ?? :roll:

Ja malowałem tikkurillą - ale nie tą robioną w Polsce - tylko sprowadzaną ze skandynawii (ponoć) - EcoJoker. Jeśli chodzi o krycie - to malowałem już wiele pomieszczeń ale nigdy z tak dobrą wydajności się nie spotkałem - choć fakt faktem że nigdy nie używałem lepszycyh farb.

• 3 months później...