Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc przy doborze ogrzewania elektrycznego

KamilAnia

Recommended Posts

witam :)

jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość ;)

Potrzebuję pomocy przy doborze pieców a konkretnie jakie moce będę potrzebował, może zacznę od tego jak wygląda mieszkanie :

znajduje się ono na 1 piętrze w domu z lat 70-tych ( z tego co zauważyłem to ściany są raczej z pustaków + cegła ) na dole ogrzewane, na górze stropodach . Wszystkie okna będą wymienione i zewnętrzne ściany delikatnie ocieplone od wewnątrz ( styropian 5 cm. ) dodatkowo w mieszkaniu , w centralnym miejscu znajduje się kominek 16 KW ( na ścienie między kuchnią i łazienką ).

Mieszkanie ma ok. 80 m2 : 2 pokoje 18 m2 ( salon oraz sypialnia ) , 2 pokoje 11 m2 ( pokój i kuchnia ), przedpokój 9 m2 , łazienka 6 m2, przedsionek 5 m2 i 2 m2 spiżarka

plan mieszkania.jpg

ja sobie wymyśliłem to tak że salon + pokój po jednym piecu akumulacyjnym dynamicznym ( 2KW ) + programator tylko jaki ?? i czy to dobry pomysł ? , do sypialni ze względu na cichą pracę jeden piec aku. statyczny 3 KW , w łazience jeden grzejnik drabinkowy + ciepło od bojlera 100 l. + ciepło od rury spalinowej od kominka o długości około 1m., do kuchni na razie nic jak będzie zimno to jakiś konwektor się da, czy to wystarczy ? jakieś propozycje? rady ? Z góry dziękuję za zainteresowanie i rady . Pozdrawiam

mamy zamiar dogrzewać w tym celu też został zakupiony 16 KW , ale chyba lepszy większe niż za małe piece :) może lepiej byłoby 2.5 może 3 KW ? i chyba najlepiej żeby to współpracowało z programatorem pokojowym i czy coś w tym temacie możesz pomóc ?