Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szybko rosn?ce iglaki

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szybko rośnie żywotnik olbrzymi ( i wysoko ), albo mieszaniec żywotnika olbrzymiego i zachodniego -"Aureospicata" z pięknymi złotymi końcówkami.

Szybkie żywotniki zachodnie to: Brabant (zielone), Waxen (żółte końcówki), Columna ( nomen omen - tworzą wąską kolumnę, są jasnozielone).

Chyba jeszcze polska odmiana "Kórnik" też szybko rośnie (wąska)

W Muratorze 4,2002 na str.157 jest informacja o odmianach, które nie "brązowieją". I jeszcze w 5,2001 jest więcej jak sadzić i pielęgnować.

A będziecie mieć normalny płot, czy tylko żywo-płot ?

Ja widziałem żywopłoty ze świerczków, które odpowiednio przycinane były baaardzo gęste i trudne do sforsowanie. ALe jak się nie przycina to na pewno urosną wysoko i przestaną spełniać funkcję żywopłotu.

Sosenki całkiem zwykłe - przyznam się, że mam kilka samosiejek wykopanych jesienią na nieużytku polnym - i te najlepiej i najszybciej rosną.

Świerki też są urocze i w odróżnieniu od sosen bardziej nadają się na żywopłot, gdyż można je przycinać.

Ja mam posadzone co kilka metrów nieregularnie sosny i świerki które stanowią tło. Między nimi posadziłam pojedyńcze szlachetniejsze odmiany : sosnę alpejską (nazywam ją dłudowłosą), sosnę czarną, różne odmiany żywotnika, irgę, berberys w dwu odmianach......

Mam nadzieję, że jak podrośnie będzie ładny.

sosenki są chimeryczne, moje zwodziły mnie przez parę miesięcy, po czym jak na komendę uschły, za to znakomite są modrzewie, tylko, że wyrastają z nich olbrzymy, jeżeli nie będziesz za parę ładnych lat potrzebowała ich drewna to zacienią działkę i wyjałowią glebę, ale w przyrostach są chyba rekordzistami

Finiszant

nie mierzyłEM, ale jak zastartują to może nie cały metr ale przynajmniej ok 70 cm na rok, w zimie są chuderlawe i gołe, ale na wiosnę wcześnie zaczynają, jeszcze raz ostrzegam przed ich spadającymi igłami, mogą zagłuszyć inne rosliny, więc jak masz dużo miejsca to polecam, gorzej na małej przestrzeni

Finiszant

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: finiszant dnia 2002-07-10 19:34 ]