Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z ociepleniem wentylacji grawitacyjnej

Recommended Posts

Witam, chciałbym ocieplić kanały wentylacyjne (wentylacja grawitacyjna) idące w pionie od sufitu do kalenicy. Kanały przechodzą przez nie ocieplany strych. Są one o dł. 3m i średnicy 15cm, jednym końcem połączone z kominkiem wentylacyjnym zrobionym przez blacharza, a drugim z anemostatem w podwieszanym suficie z kasetonów. Już przeczytałem kilka tematów dotyczących ocieplania, tylko u mnie jest jeden problem, kanały te są wykonane ze zwykłego elastycznego przewodu aluminiowego"spiro", o grubości 0,10mm. Jakiej izolacji użyć?, "zwykłej" wełny, którą potem zastreczuje, a może lepiej samoprzylepną wełnę pokrytą zbrojoną folią aluminiową KLIMAFIX?. No i najważniejsze pytanie, czy taki cienkościenny kanał idący w pionie wytrzyma ciężar takiej wełny?

Dodam tylko, że mniej więcej w środku każdy kanał usztywniony jest obejmą montażową.

Edytowane przez kogi

Gość Konto usunięte_12*
Już przeczytałem kilka tematów dotyczących ocieplania,

Szkoda, że nie poczytałeś o takiej "wentylacji", jaką zastosowałeś. Nawet ocieplenie ci nie pomoże, bo skropliny prosto "na głowę" masz "jak w banku" (wspomnisz moje słowa!) :D

Szkoda, że nie poczytałeś o takiej "wentylacji", jaką zastosowałeś. Nawet ocieplenie ci nie pomoże, bo skropliny prosto "na głowę" masz "jak w banku" (wspomnisz moje słowa!) :D

to nie jest moja wentylacja, po prostu przy okazji innych robót inwestor chce, żeby to ocieplić. Czyli co proponujesz, żeby przerobić te kanały?

Jak z wytrzymałością tej cienkościennej rury spiro, czy wytrzyma ciężar wełny którą będzie owinięta?

to nie jest moja wentylacja, po prostu przy okazji innych robót inwestor chce, żeby to ocieplić. Czyli co proponujesz, żeby przerobić te kanały?

Jak z wytrzymałością tej cienkościennej rury spiro, czy wytrzyma ciężar wełny którą będzie owinięta?

Witam, chciałbym ocieplić kanały wentylacyjne (wentylacja grawitacyjna) idące w pionie od sufitu do kalenicy. Kanały przechodzą przez nie ocieplany strych. Są one o dł. 3m i średnicy 15cm, jednym końcem połączone z kominkiem wentylacyjnym zrobionym przez blacharza, a drugim z anemostatem w podwieszanym suficie z kasetonów. Już przeczytałem kilka tematów dotyczących ocieplania, tylko u mnie jest jeden problem, kanały te są wykonane ze zwykłego elastycznego przewodu aluminiowego"spiro", o grubości 0,10mm. Jakiej izolacji użyć?, "zwykłej" wełny, którą potem zastreczuje, a może lepiej samoprzylepną wełnę pokrytą zbrojoną folią aluminiową KLIMAFIX?. No i najważniejsze pytanie, czy taki cienkościenny kanał idący w pionie wytrzyma ciężar takiej wełny?

Dodam tylko, że mniej więcej w środku każdy kanał usztywniony jest obejmą montażową.

No to jak to jest - u ciebie czy u inwestora??? ;)

to że ocieplisz, nie znaczy że na odcinku pod dachem nie wystąpi temp. kondensacji i z pionowej rury woda nie będzie się lała tobie/inwestorowi na łeb

Gość Konto usunięte_12*
Czyli co proponujesz, żeby przerobić te kanały?

Twoje zapytanie można by przetłumaczyć tak: inwestor zrobił głupotę, a teraz dopasujcie do tej głupoty jakieś porady! :bash:

A wszystko przez to, że nie chciało wam się czytać wcześniej starszych wątków (zanim cokolwiek zrobiliście) :rolleyes:

Powtarzam tu na Forum cierpliwie (ale jak widać bez skutku) - pytać należy PRZED a nie PO!

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Panowie, zacznę chyba od początku, bo na prawdę nie wiem o co chodzi z tymi docinakmi.

Mam przedłużyć dach dla pewnego Pana, mój znajomy temu samemu Panu wykonuje sufity podwieszane + ocieplenie. Ten pan czyli "inwestor" zwrócił się do nas z prośbą, żeby przy okazji wszystkich prac ocieplić mu tą nieszczęsną wentylację. Dzwoniłem do różnych firm gdzie mówiono mi, że trzeba zmienić kanały gdyż ta "spiro" rura jest za cienka i może nie utrzymać ciężaru wełny, znowu w następnej mówili, że wytrzyma tylko trzeba użyć wełny ze zbrojoną folią aluminiową KLIMAFIX.

Po tych wszystkich rozbieżnych opiniach postanowiłem napisać tutaj, licząc na jakąś pomoc, jednak teraz wszyscy próbują udowodnić mi, że to ja źle wykonałem tą wentylację. Fakt, może mogłem to jednak opisać bardziej szczegółowo, jak wyżej, jednak nie wiedziałem, że będzie to miało jakieś duże znaczenie w uzyskaniu odpowiedzi.

Więc dalej proszę o jakieś porady związane z tym problemem.

Gość Konto usunięte_12*

No więc, jeśli oczekujesz prostej odpowiedzi, to najlepiej nie bierz tej roboty, bo potem ten "inwestor" nie da ci spokoju: :mad:

Napisz nam wprost: czy to ty jesteś autorem tej "wentylacji"?

Bo tu nie chodzi tylko, jak przerobić te nieszczęsne rury, ale trzeba wy..przyć wszystko i zacząć od początku.

A w wolnych chwilach poczytaj starsze posty (sporo tego było :))

Sam wiele razy pisałem o takiej "nibywentylacji", że jest złem koniecznym

i wymaga (patrząc od dołu):

1. zabudowanej bocznej kratki z regulacją (o ile nie koliduje to z przepisami dla danego pomieszczenia!) oraz syfonu ze szczelnym denkiem

i odprowadzeniem skroplin rurką do kanalizy bądź poprzez ścianę do najbliższego pionu spustowego wody opadowej

2. sztywnych rur np. z PCW zamontowanych kielichami do góry (!)

i ocieplonych wełną

3. ocieplonego kominka dachowego z tworzywa (a nie z blachy!!!)

To tak "z grubsza"! Kumasz??

Pozdro.

uzupełnienie

Po pierwsze tak Kumam, a po drugie nie jestem autorem tej wentylacji. Jeśli to była by moja wentylacja to napisał bym to, na prawdę nie mam problemu z przyznaniem się do błędu. Po trzecie dziękuję za odpowiedź, myślałem, że to łatwiejszy temat, myliłem się, także nie podejmuje się tego zlecenia.

To ja przy okazji zapytam - w domu mam WM, ale jedno pomieszczenie ma wentylacje grawitacyjną (takie pomieszczenie gospodarcze). Nie ma nad nim komina, także przewydziany jest kominek wentylacyjny jako zakończenie pionu. Tu rodzi się pytanie - mam wolny kanał wentylacyjny w kominie który jest jakieś 1,5-2m obok (oczywiście bliżej kalenicy, kąt dachu 45st.). Czy jest możliwość podjechania z tym kanałem w bok do tego komina żeby nie szpecić już dachu kominkiem? Rura szłaby w warstwie izolacji dachu skośnego.

Gość Konto usunięte_12*
Czy jest możliwość podjechania z tym kanałem w bok do tego komina żeby nie szpecić już dachu kominkiem?

Aby ci odpowiedzialnie coś poradzić, musiałbym zobaczyć albo dokumentację, albo zrobić wizję lokalną.

Generalnie poziome kanały/rury do wentylacji zwanej grawitacyjną

- nie nadają się :no:

Najlepsze są murowane kanały pionowe. Wszystkie inne skośne (im bliżej im do poziomu) - coraz mniej.

Jeśli to tylko pomieszczenie gospodarcze, to taka "proteza" wentylacji z rur PCW może być - raz będzie wywiewać, a przeważnie - nawiewać. Nikomu to raczej nie zaszkodzi.

Pozdrawiam

uzupełnienie