Wodnisty 05.03.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Budowaliście sami coś na narzędzia? Jak wam poszło? jak się do tego zabrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 05.03.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Zacząć trzeba od podstaw Budowałem drewutnię, poszło bezproblemowo, czas się zabrać za składzik. Pierwsza rzecz to określenie jej wielkości, co za tym idzie rozstawu belek, należy pamiętać, że jeśli tam maja być meble ogrodowe, to drzwi muszę zapewnić ich swobodne wstawienie. Potem wykopujemy dołki pod słupy, szerokie na 20-25cm i głębokie na minimum 50 cm wylewamy betonem i zatapiamy kotwy do naszych belek (rozmiar kotwy dopasowany do belki). Docinamy do potrzebnej wielkości i na górze montujemy belki na zakładkę, jeżeli długa budowla to pamiętamy o spięciu na środku belką, co by sie nam domek nie rozlazł No i na rogach oczywiście wypórki, dla stabilności konstrukcji. Potem dach, czyli jakieś krokwie nabicie na to desek, położenie papy, czy gontów, ewentualnie dachówka. Następnie deski na całość, jakieś drzwi, jakaś wylewka lub polbruk na podłogę, pomalowanie czymś ochronnym i mamy szopkę/składzik. A tak wyglądał pierwszy etap budowy drewutni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wodnisty 10.03.2014 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 O kurde! Toż to mały domek ja się mogę schować z moimi planami a na takie coś nie potrzeba pozwolenia? bardzo to profesjonalnie wygląda. Dziękuję za rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 10.03.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Zgodnie z prawem drewutnia wymaga tylko zgłoszenia do gminy, powierzchnia jej to 10m2. Domek na narzędzia będzie mniejszy, oprócz narzędzi chce tam składować meble ogrodowe i huśtawkę. Jest dosyć masywna, bo pokryłem ja ciężką dachówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts