księguś 20.05.2004 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 właśnie odwiedził mnie mój kolejny fachowiec i zanegował fachowość poprzednicg fachowców w temacie tarasu.Mam taras około 60 cm nad terenem działki, obsypany z dwóch stron skarpą, do fundamentów mam jakieś 1,7 m, woda jest poniżej fundamentów, ale moi majstrowie pod wylany z betonu taras nie dali folii.Pod betonem mam jedynie jakieś 0,5 m pospółki i piasku. Czy może się zdarzyć iż woda podsączy się tak iż spowoduje odpadanie płytek z tarasu?Czy mogę jakoś temu zaradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 20.05.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Odpadanie płytek co najwyżej spowoduje woda, która się tam dostanie od góry - przez fugi, czyli, znaczy, spoiny. Bez przesady - ale beton nie jest aż tak kapilarnie chłonny, żeby podciągnąć 0,5 metra z tej pospołki, a już na pewno nie 1,7 metra z fundamentu.Ale do rzeczy: są systemy drenażu tarasów - m.in specjalna mata, którą sie uklada tak że rowki tworzą pod kafelkami korytka. Wejdz na strone http://www.schlueter.de - to tylko 1 z przykladow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Strike 20.05.2004 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Czy ten taras jest zafundamentowany po brzegach na głębokość przemarzania co najmniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księguś 21.05.2004 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 taras nie jest zafundamentowany. Brzeg jeśli dobrze pamiętam tworzą dwa bloczki betonowe, środek zazbrojona płyta betonowa. Taras ma około 50 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Strike 23.05.2004 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 taras nie jest zafundamentowany. Brzeg jeśli dobrze pamiętam tworzą dwa bloczki betonowe, środek zazbrojona płyta betonowa. Taras ma około 50 m2 No to możesz się nie przejmować folią i wodą. Przy mocniejszych mrozach taras podmarźnie i może trochę się ruszyć. I odpadanie/pękanie płytek masz jak w banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts