szynna 05.03.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Witam, Kupiona przeze mnie dzialka z racji wysoko wystepujacej wody gruntowej zostala podniesiona mniej wiecej o 0,8m. Bylo to ok 2 lata temu.W tym roku chcialbym rozpoczac prace fundamentowe i nie wiem na jakiej glebokosci musza byc posadowione fundamenty.Juz tlumacze; w sobote kopalem dwie dziury aby zobaczyc na jakiej glebokosci mam w chwili obecnej wode, zatemidac od gory najpierw jest nasyp ok 80cm, nastepnie humus rodzimy ok 25cm, pozniej piasek.Na chwile jezeli dojde do piasku to pojawia sie woda. Rozmawialem z moim kierownikiem budowy i powiedzial, ze gdy sciagne nasyp i humus to moge lac fundamenty tj ok, 1metra.fundamenty mam zaprojektowane na wysokosc 1,4m. Na gore chcialbym jeszcze zrobic nasyp z humusu ok 30cm.Czy ze wzgledu na nasyp tak zaprojektowane fundamenty nie beda sie osuwac a sciany pekac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.03.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Z tego co opisujesz ławe postawisz na gruncie rodzimym, a środek niestety musisz wybrać i zasypać właściwym materiałem zagęszczonym warstwowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szynna 07.03.2014 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 I tak musze wykopac dziure na caly dom ze wzgledu iz mam fundamenty krzyzowe z podciagami ze wzgledu na szkody gornicze.Nastawiam sie na zasypanie srodka piaskiem i zageszczenie oczywiscie.Marwti mnie tylko czy wystarczy poziom chudegonbetonu posadowic pod humusem rodzimym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.03.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Zrób badanie gotechniczne gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts