araman 06.03.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 WitamPlanuje wybudowanie budynku gospodarczego do 25 m2 ( wystarcza tylko zgłoszenie) zastanawiam się nad ścianami z jakiegoś suporexu (Ytong) i tu mam dylemat. Dać ścianę 25 i na to tynk czy można dać ścianę np 12 ( nie za cienka?) i to okleić styropianem i na to tynk. Dach drewniany( krokwie płyta OSB i gont bitumiczny) co sądzicie o takim rozwiązaniu?A jeszcze jedno jak się liczy powierzchnie takiego budynku -powierzchnia po obrysie zewnętrznym? a czy można znacznie wysunąć dach ok 1 m z każdej strony ( będzie na suszenie drewna do kominka?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 06.03.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Mam podobne dylematy, do niedawna chciałem zrobić taką "drewutnię - składzik" w całości z drewna klejonego. Natomiast teraz zastanawiam się nad pustakami szalunkowymi szerokości 20cm, dach oczywiście w konstrukcji drewnianej. Zamiast tynku zastanawiam się nad : - siatką stalową i na to jakaś roślinność pnąca (bluszcz, może winorośl etc) - taki klimat nieco industrialny, tani i w zasadzie bezobsługowylub- wykończenie drabinką z listewek (świerk lub sosna, olejowane) - też tanio ale co rok trzeba by powtórzyć olejowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts