maciekchn 06.03.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Witam, mam domek 70m/2 ,parterowy (z wysokim poddaszem nieużywanym) 2pokoje kuchnia i wc . podłogi drewniane okna plastik w nim jest centralne węglowe, grzejniki żeliwne stary typ, okna mam na jedna stronę tz (brak słonca)W domu chłodno , chłodniej niz na dworze, latem ok ale zima , wiosna ... średnio... sciany b.grube bo 60cm z czerwonej cegły, myślałem o ociepleniu styropianem 10cm czy cos pomoże? i cy by zmienić piec na piec gazowy musze wymienic grzejniki i wszystkie rury na cienkie miedziane? bo aktualnie mam stary typ grube rury stalowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.03.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 ciany b.grube bo 60cm z czerwonej cegły ciekawostka taka ściana ma współczynnik przenikania ciepła U jak Twój pakiet szybowy. Nie piszę o całym oknie bo rama pogarsza osiągi, to liczmy ... 0,6m /0,8 W/mK(lambda) = 0,75 m^2K/W to jest wartość oporu cieplnego, jakie jest zatem U (współczynnik przenikania ciepła ?) Opory przejmowania ciepła Rsi i Rse dają 0,17 łącznie to 0,75 + 0,17 = 0,92 m^2K/W U =1/R = 1/0,92 = 1,08 W/m^2K, a Twój pakiet szybowy ma 1,1 około. i cy by zmienić piec na piec gazowy musze wymienic grzejniki i wszystkie rury na cienkie miedziane? bo aktualnie mam stary typ grube rury stalowe tego co Ci takich głupot nakład walnij z dyńki. Nie ruszaj. myślałem o ociepleniu styropianem 10cm czy cos pomoże? pomoże tyle co ubranie się w wiatrówkę na -20 . A gdzie buty ? czapka i rękawiczki ? izolacja musi być ciągła. Inaczej będzie to uprawianie partyzantki. Trzeba zobaczyć co i gdzie zrobić. Druga dyńka się należy tym co tłoczyli że 10cm ... niech uzasadnią czemu 10cm .. a nie 2cm ... Liczbowo, a nie na gębę. Nagle bo mróz już nie przechodzi itp. Ty masz blokować odpływ ciepła. Jak by "zimno wchodziło" to nigdy byś się nie sparzył łyżeczką wsadzoną w ciepłą herbatę. i cy by zmienić piec na piec gazowy musze wymienic grzejniki i wszystkie rury na cienkie miedziane? bo aktualnie mam stary typ grube rury stalowe jak Ci się nie chce palić ok ... ale bym tego nie ruszał tylko pod piec gazowy podłączył wymiennik ciepła. Aby piec nie przerabiał brudnej wody. Lub jak chcesz zostać przy węglu, trzeba wstawić bufor tak z 500 litrów, raz piec będzie pracował z optymalną sprawnością. Dwa poczytaj wątek o ekonomicznym spalaniu węgla. Ja bym się nie wychylał z mniejszą izolacją jak 20cm ESPG ( styropian grafitowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pustak 06.03.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Ech, wiele osób popełnia ten błąd... Sąsiad ostatnio chciał ocieplać właśnie chyba 10cm. Ale zmienił strategię. Bo ktoś coś mu podpowiedział ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek.s69 06.03.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Kolega o dziwnej nazwie szczerą i brutalną prawdę ci pisze. Zapytam tylko co na stropie i dachu? bo 20cm grafitu, to spory wydatek, a dobrze by było całość jakoś zrównoważyć. Jak głęboko w murze osadzone są okna? da się jakoś ocieplić glify? Może zacznij od audytu (badanie termokamerą), żeby ustalić gdzie i ile czego potrzebujesz. Mogłoby się bowiem okazać, że wykonane kosztowne prace nie przyniosły spodziewanych rezultatów. Termomodernizacja, to nie tylko ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psp 12.03.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Nawiązując do obliczeń forumowicza מרכבה , wspomnę, że obowiązujące przepisy budowlane w zakresie współczynnika przenikania ciepła przez przegrody nieprzeszklone podają maksymalną wartość UC(MAX) = 0,25 W/m2K. Wartość ta powinna uwzględniać również tzw. mostki termiczne, które z uwagi na brak danych w tym momencie pominę. Aby nie przekroczyć UC(MAX), izolacja cieplna powinna w omawianym przypadku zapewniać opór nie mniejszy niż 3,10 m2K/W. Niezbędną grubość styropianu można wyznaczyć mnożąc wymagany opór (3,10) przez deklarowana lambdę. Np. styropianu o lambdzie 0,040 W/mk należy użyć 13 cm, a styropianu grafitowego o lambdzie 0,032 W/mK wystarczy 10 cm.Konieczność użycia większych grubości płyt styropianowych może wynikać z chęci uzyskania lepszej wartości współczynnika przenikania ciepła i uwzględnienia mostków cieplnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Kolega o dziwnej nazwie to po polskiemu nazwa czołgu Merkava. https://www.google.pl/search?q=therm+6.3&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=AaYgU5HLG8XE7AaFw4CYDg&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1274&bih=584 http://www.info-inz-media.com/oprogramowanie.htm http://www.psi-therm.de/ i poluje się na mostki, ale to polowanie musi być przemyślane. Lepiej wyciąć z powierzchni, narożniki itp i wyliczyć ich Q 1W/1K i podać jako wartość Htr W/K niż koniecznie wyznaczyć wartość PSI ... dodam że ona jest zawarta w wynikach programów. Tylko trzeba obliczyć ją z różnicy powierzchnia zewnętrzna/wewnętrzna i albo będzie nad wyżka, a bój będzie toczył się o wartość PSI - czy + ... Tyle opisu, teraz prosta prawda, ciągłość izolacji, okna odpowiednio osadzone, szczelność. Samo klejenie nawet 50cm nic da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spotykacz 26.03.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Grubość to jednak nie wszystko, warto też rzucić okiem czy np. waga minimalna spełnia standardy, nie wiem, choćby właśnie z tabelek PSPS-u. Bo już pierwsze pozwy dla podrabiaczy poszły niedawno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts