Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wybudowac dom stylizowany na XIX willę, czy jest to opłacalne?

Recommended Posts

Pierwsze to czy o samą elewację, okna i dach chodzi, jeśli tak to imitacjami bez problemu, jeśli wszystko odtworzyć w oryginale uuuu, dach w miarę prosto-czerwona ceramika lutowane obróbki, okna skrzynkowe- stolarz za rozsądne pieniądze wykona- np. w dworku u Chopina w Żelazowej Woli ostatnio pod konserwatorem tak zrobili, murowanie z pełnej cegły na 50cm???,no i najgorsze elewacja ze zdobieniami???-masakra i cenowa i ze znalezieniem wykonawcy, co do środka oryginalnego to ogrzewanie piecami kaflowymi- te dzisiejsze nie mają za wiele wspólnego z prawdziwą zduńską robotą - w środku gotowce. Polecam imitacje, będzie ciepło/sprawnie/rozsądnie cenowo- a wygląd jak z XIXw. z 10-20m a dla laika, to w ogóle nie do rozpoznania.

Pytanie co się kryje pod pojęciem opłacalne?

Takie rozwiązania jak bawole oka, łukowate nadproża czy okna na indywidualne zamówienie będą zapewne droższe niż typowe rozwiązania stosowane w dzisiejszym budownictwie.

Jednakowoż wszelakie lukarny, wykusze i podcienie również ciągną za sobą pewne dodatkowe wydatki.

Opłacalność jest tutaj pojęciem względnym.

Najważniejsze jest to, by ustalić wszystko od A do Z z architektem.

Warto w takim wypadku dogadać również kwestie kolorystyki czy też ostatecznej wysokości ścianki kolankowej.

Zachwianie proporcji budynku czy nieprzemyślana kolorystyka mogą zniweczyć cały plan estetyczny.

.... od bogaczy i celebrytów (państwo Czarnecki/Pieńkowska)

wpisałem nazwiska w google i takie fotki znalazłem:

http://ocdn.eu/images/pulscms/MGE7MDMsMmU0LDAsMSwx/195c65db2525fa0508ba87423b94ad01.jpg

Okna za szprosami i pozostałość po systemowych wentylacjach

http://ocdn.eu/images/pulscms/NjA7MDMsMmU0LDAsMSwx/56eb5efb4d3387848ddd25a3fd4ddbf8.jpg

ten Budda na 750kg przyczepce raczej wygląda na większą wagę niż rzeczywiście ma.

Nie to że się czepiam, ale i tu imitacje zostaną zastosowane, ja też będę miał imitacje dachu z gontu, bo uważam że praktyczniejsza/lepsza od oryginału, a ten kształt mi się podoba. W XXI pewnie już nie uda się wybudować tak jak ponad 114lat temu.

A tu link do całego artykułu o budowie http://plejada.onet.pl/newsy/zobacz-nowy-dom-jolanty-pienkowskiej/v82xe

Nie uda się to Tobie - choćbyś nie wiem jak się starał. Bo:

- te wille stoją przede wszystkim w odpowiedniej lokalizacji, gdzie takich budowli jest więcej, gdzie czuć historię tych domów, itd (najtrudniejszy warunek do spełnienia)

- działki takich dworków oddają charakter domu i ich właścicieli. Bardzo często są to ludzie, którzy kochają historię, sztukę, obrazy, rzeźby, itd (jak nie masz duszy artysty to nic dobrego z tego nie wyjdzie nawet z najlepszymi doradcami)

Dom to nie tylko "mury" czyli styl, czas tworzenia, itd... To przede wszystkim dusza. Dlatego bardzo często celebryci dokonali złego wybory w kupieniu domu dla siebie i rodziny.

Jeśli rzeczywiście kochasz tego typu dwory (wątpię w to bardzo - bo nie konsultował byś swojego wyboru na form) to wiedziałbyś jak należy się za to zabrać.

Najlepszy efekt uzyskasz kupując dwór do remontu. Bo w nim zapisana jest historia.

Edytowane przez luntrusk

.....

Najlepszy efekt uzyskasz kupując dwór do remontu. Bo w nim zapisana jest historia.

Ja o taki prawdziwym remoncie starego dworu (takiego wiejskiego nawet przed XIXw) zawsze marze, nie jako dochodowa robota, tylko prawdziwe rzemiosło- dla siebie, jakby zbytek kasy był, z naszych czasów-technologii tylko okna z automatycznymi nawiewem, cieplejszy strop (bo kiedyś zborze go izolowało) oraz może kotłownia gdzieś poza budynkiem i zasilało z jedną łazienkę , -żeby nie szpeciło a sprawne było. Reszta ORYGINAŁ, piece, drewniana wentylowana podłoga, stare meble, kute elementy, okiennice...marzenie.

Takie domy są piękne - ale nie ma co ukrywać, że muszą iść w parze z możliwościami finansowymi. Taka inwestycja jest dobrym wyborem tylko wtedy gdy nie lokujesz wszystkich swoich finansów w ten jedyny projekt-dom. Dlatego bardzo dobrze prezentują się takie wille w rękach biznesmenów bo taka inwestycja jest tylko ułamkiem ich majątku. By nie popłynąć finansowo - bo taki dom to nie tylko remont ale przede wszystkim bardzo drogie utrzymanie - trzeba mieć bardzo silne zaplecze finansowe.

W stopce masz bardzo fajny projekt domu - choć on nie ma nic wspólnego z tematem wątku ;) Takie domy - oryginalne, indywidualne, niepowtarzalne - mnie osobiście najbardziej się podobają bo są najtańsze w realizacji i klimatyczne. Ten dom, który masz w stopce widać, że jest tworzony z wielką pasją. Inwestor pomyślał nie tylko o domu ale i o zagospodarowaniu działki - super. Projekt godny uwagi - wrzuciłam już go na listę dzienników do przeczytania.