Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceny stali spadną ...

Recommended Posts

Jak wynika z danych CRU - instytucji badającej ceny stali na świecie - w maju spadły one w Azji (Chiny) o 9 % w stosunku do maja. Korekcyjna tendencja spadkowa ma się utrzymywać. Chiny studzą przegrzaną gospodarkę i ograniczają planowo inwestycje. Niebawem również u nas ceny wyrobów hutniczych ustabilizują się na poziomie niższym od obecnego, na razie.

Do teoretyków spadków cenowych. Co mi dają wasze optymistyczne prognozy - "już niebawem", "na jesieni" - skoro ja potrzebuję teraz? Kupiłem materiały z dużym wyprzedzeniem, włąśnie teraz buduję i na dzień dzisiejszy mam spore zyski. Nie interesuje mnie co będzie za miesiąc czy na jesieni bo ja potrzebuję włąśnie teraz, nie zatrzymam ekip bo być może coś potanieje. Dla mnie zakupy okazały się trafioną inwestycją i nikt tego nie zmieni. Wpadkę mogli zaliczyć Ci któtrzy kupowali na zapas na koniec kwietnia a budowa dopiero w odległych planach więc proszę nie spłaszczać problemu. Wszystko zależy od tego na kiedy materiał jest potrzebny a nie co będzie za X czasu.

Jak wynika z danych CRU - instytucji badającej ceny stali na świecie - w maju spadły one w Azji (Chiny) o 9 % w stosunku do maja.

W maju spadły o 9% w stosunku do maja. Chodzi o maj 2003 czy kwiecień 2004?

Sorry, spadły o te 9 % w stosunku kwiecień do maj 2004 (zatem dosyćgwałtownie). Oczywiście stopniowej obniżki należy u nas spodziwać sie( w składach) nie wcześniej niż czerwcu (raczej koniec). Wynikać ona będzie z; 1) zmniejszenia popytu wewnętrznego po przedvatowskim boomie 2) zmniejszenia popytu zewnętrznego (chiniczycy się przestraszyli tak rozgrzanej koniunktury 3) ostroznosci spekulantów, którzy i tak już zarobili i nie będą ryzykować na spadającym rynku 4)rozpoczecia etapu nadprodukcji (huty walcują na full a teraz ta rozpędzona produkcja pójdzie na plac) 5) odbudowy zapasów itd. Spadek nie powinien być jednak duży i raczej będzie to korekta (np do końca tego roku) w ogólnym trendzie wzrostowym. Oczywiście są to tylko spekulacje. Aha, w tej chwili stal pręt fi 12 do 16 dla odbiorców indywidualnych około 2,8 za 1 kg.

dzwoniłem i aktualna cena 2,83 netto za 1 kg. W poniedziałek będzie nowa dostawa już z niższą ceną i Pani każe siędowiadywać w poniedziałek, a więc tendencja się potwierdza, ja chyba jeszcze trochę poczekam z zakupami (potrzebuję dopierow w lipcu), telefon do składu podać na priv czy od razu tutaj? Uwaga, niektóre składy chca 3,99 brutto i wiecej. ja znam co najmniej dwa z aktualnymi cenami 2,8 (netto do zapłacenia) i jescze lepiej gdy większa ilosć kupujących.Myslę, że to jest cena rynkowa.