Jeje 20.05.2004 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Jak wynika z danych CRU - instytucji badającej ceny stali na świecie - w maju spadły one w Azji (Chiny) o 9 % w stosunku do maja. Korekcyjna tendencja spadkowa ma się utrzymywać. Chiny studzą przegrzaną gospodarkę i ograniczają planowo inwestycje. Niebawem również u nas ceny wyrobów hutniczych ustabilizują się na poziomie niższym od obecnego, na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 20.05.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Niestety jak na razie jedynymi miejscami, w których u nas spadły ceny stali są punkty kupu złomu. Więc może tam należy szukać stali na zbrojenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 20.05.2004 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Niestety jak na razie jedynymi miejscami, w których u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 20.05.2004 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 spadną, spadną, jak na skupie spadają to i w sprzedaży spadną, kwestia czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejzs 20.05.2004 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 I oby to była prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Strike 20.05.2004 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Jak wynika z danych CRU - instytucji badającej ceny stali na świecie - w maju spadły one w Azji (Chiny) o 9 % w stosunku do maja. W maju spadły o 9% w stosunku do maja. Chodzi o maj 2003 czy kwiecień 2004? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 20.05.2004 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 ceny stali przypominaja sytuację z cukrem, sztucznie podbite ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 20.05.2004 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 "Kurcze..." to niech spadają jak najszybciej, bo wieńce mam niedługo w planie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 21.05.2004 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Do teoretyków spadków cenowych. Co mi dają wasze optymistyczne prognozy - "już niebawem", "na jesieni" - skoro ja potrzebuję teraz? Kupiłem materiały z dużym wyprzedzeniem, włąśnie teraz buduję i na dzień dzisiejszy mam spore zyski. Nie interesuje mnie co będzie za miesiąc czy na jesieni bo ja potrzebuję włąśnie teraz, nie zatrzymam ekip bo być może coś potanieje. Dla mnie zakupy okazały się trafioną inwestycją i nikt tego nie zmieni. Wpadkę mogli zaliczyć Ci któtrzy kupowali na zapas na koniec kwietnia a budowa dopiero w odległych planach więc proszę nie spłaszczać problemu. Wszystko zależy od tego na kiedy materiał jest potrzebny a nie co będzie za X czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damis 21.05.2004 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Ceny "spadły" z 3,1 PLN/kg na 3,4 PLN/kg (nowa dostawa, pręt fi 12 żebrowany). Ot spadek cen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 21.05.2004 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Gospodarka ma dużą bezwładność - szczególnie w Polsce. Do tego jeszcze nigdy nie spotkałem się z tym, żeby przy spadku cen na świecie do poziomu pierwotnego ceny w hurtowni spadły do stanu wyjściowego (bo i po co - i tak kupią bo potrzebują... ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damis 21.05.2004 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 I rafałek trafił w sedno problemu. Duży popyt to po co spuszczać ceny skorą i tak kupią, a zyski rosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeje 21.05.2004 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Jak wynika z danych CRU - instytucji badającej ceny stali na świecie - w maju spadły one w Azji (Chiny) o 9 % w stosunku do maja. W maju spadły o 9% w stosunku do maja. Chodzi o maj 2003 czy kwiecień 2004? Sorry, spadły o te 9 % w stosunku kwiecień do maj 2004 (zatem dosyćgwałtownie). Oczywiście stopniowej obniżki należy u nas spodziwać sie( w składach) nie wcześniej niż czerwcu (raczej koniec). Wynikać ona będzie z; 1) zmniejszenia popytu wewnętrznego po przedvatowskim boomie 2) zmniejszenia popytu zewnętrznego (chiniczycy się przestraszyli tak rozgrzanej koniunktury 3) ostroznosci spekulantów, którzy i tak już zarobili i nie będą ryzykować na spadającym rynku 4)rozpoczecia etapu nadprodukcji (huty walcują na full a teraz ta rozpędzona produkcja pójdzie na plac) 5) odbudowy zapasów itd. Spadek nie powinien być jednak duży i raczej będzie to korekta (np do końca tego roku) w ogólnym trendzie wzrostowym. Oczywiście są to tylko spekulacje. Aha, w tej chwili stal pręt fi 12 do 16 dla odbiorców indywidualnych około 2,8 za 1 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 21.05.2004 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Spadek cen w Polsce bo Chińczycy obniżyli? To czyste spekulacje. Jeszcze nie było w tym kraju obniżki równej Światowym czemu ? napisałem powyżej. Jak znacie 3 przykłady na takie zjawisko podajcie bo nie wierzę... wolę być rozczarowanym pesymistą niż zawiedzionym optymistą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mAgnes 21.05.2004 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 i materiały też coś nie podrożały po maju A kupowales cos? Jesli tak to poprosze namiary na hurtownie gdzie nie podrozalo po maju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 21.05.2004 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Jeje Poproszę o adres lub telefon do fi 12 za 2,80. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 21.05.2004 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Przyłączam się do prośby - mam miedługo wieńce i parę innych zbrojeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeje 21.05.2004 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 dzwoniłem i aktualna cena 2,83 netto za 1 kg. W poniedziałek będzie nowa dostawa już z niższą ceną i Pani każe siędowiadywać w poniedziałek, a więc tendencja się potwierdza, ja chyba jeszcze trochę poczekam z zakupami (potrzebuję dopierow w lipcu), telefon do składu podać na priv czy od razu tutaj? Uwaga, niektóre składy chca 3,99 brutto i wiecej. ja znam co najmniej dwa z aktualnymi cenami 2,8 (netto do zapłacenia) i jescze lepiej gdy większa ilosć kupujących.Myslę, że to jest cena rynkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 21.05.2004 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Jeje Dzięki, ale PODAJ Możesz e-mail, możesz na prive, uważam też, że możesz publicznie - to przecież nie będzie reklama, tylko walka z nieuczciwymi sprzedawcami. choć może lepiej na prive lub e-mail, bo jeszcze im sklepy spalą ci od 3,99zl/kg... ALE PODAJ!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeje 21.05.2004 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 wysłalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts