Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki kocioł-tylko się nie złośćcie i przeczytajcie :)

kka

Recommended Posts

witam,

od razu proszę nie bijcie za to pytanie, wiem, że powinnam przeszukać wątek i poczytać, bo na pewno takie pytanie już padło i odpowiedź na nie czeka gdzieś w zakamarkach forum, ale...

czytałam, szukałam, tylko, że słownictwo Wasze jest tak fachowe, że dla laika brzmi jak koreańszczyzna.

mamy problem, bo jesteśmy na ukończeniu budowy i zaczęły się rozmowy z dostawcami/serwisantami kotłów.

najpierw fakty:

dom szkieletowy ok. 100m2 drewniany

komin ceramiczny systemowy leier

kominek z płaszczem wodnym i podłogówka

jeden z panów zaproponował nam kocioł chaffoteaux 2fcyjny kondensacyjny + zasobnik 120l (4 os rodzina) za ok. 7000 (mówi, że trzeba wstawić rurę do komina, bo ten komin jest do bani, jakieś zawory, automatykę do kotła żeby wł/wył pompę od kominka)

drugi z panów zaproponował nam kocioł immergas kond 2f (victrix24X + zasobnik galmet 120l+ zawór 3drogowy + supercomando amico + komin (rurę) + tajemnicze materiały do montażu za 2200 i zaśpiewał za całość 10.000

i mówią, że w rachunkach w porównaniu do kotła z zamkn komorą spalania to nam się ta inwestycja zwróci w rok...

proszę poradźcie czy nas nie robią w bambuko, bo jak to usłyszałam, to mi się właśnie już prawie zwróciło....

jak to się ma do "zwykłego" kotła, może takowy zakupić, a kiedyś wymienić

będę naprawdę bbb wdzięczna za rady (na poczet nawet wysłucham besztania za głupie pytanie, nie znam się zupełnie na tych wszystkich czarach-marach

pozdrawiam

Hej,

Od razu zaznaczę, że nie znam się zbytnio na kotłach gazowych więc jakiejś technicznej pomocy Ci nie udzielę, ale może pomogę:)

- Po pierwsze różnica 3tys. na pewno nie zwróci się przez rok, bo przy pesymistycznych założeniach dla domku 100m2 całość rocznych kosztów CO powinna się zamknąć w 2tys.

- Po drugie zasobnik 120l na 4-osobową rodzinę to tak bardzo na styk;

- A po trzecie - nie za bardzo rozumiem filozofii kotła 2-funkcyjnego + zasobnik. O ile mi wiadomo to kocioł 2-funkcyjny ogrzewa wodę przepływowo i nie potrzebuje w ogóle zasobnika. Jak już to kocioł jednofunkcyjny + zawór 3D i wtedy zasobnik ( z tym, że większy) - tak ja bym zrobił:yes: Pozdrawiam

Kocioł 2-f też może pracować ze zbiornikiem CWU ale będzie go ładował warstwowo. "kka" masz kominek z płaszczem i podłogówkę więc powinnaś mieć zamontowany bufor. Powinny być dwa układy grzewcze jeden otwarty w którym będzie pracował kominek i układ zamknięty na kocioł gazowy i podłogówkę. Można je połączyć przez odpowiedni bufor lub wymiennik płytowy. Moim zdaniem jak twoi "fachowcy" tego nie wiedzą to powinnaś się zastanowić nad ich kwalifikacjami. Ja bym zmienił wykonawcę. Aha do podłogówki to tylko kocioł kondensacyjny. Nie ważne że droższy.

Powodzenia.