Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec Defro Optima Komfort 20kW - cofnęło sadzę

marioosz

Recommended Posts

Witam. Palę w piecu Defro Optima Komfort 20kW już drugi sezon. Wczoraj zapaliłem jak zwykle, paliło się już ok. 2 godzin., ciąg dobry, wszystko niby ok. Nagle w domu słychać huk, okazało się, że w kotłowni czarno i nadymione. Z jakiś powodów cofnęło sadzę. Wybiło drzwiczki w kominie na dole za piecem. Co mogło być tego powodem?

Witam. Palę w piecu Defro Optima Komfort 20kW już drugi sezon. Wczoraj zapaliłem jak zwykle, paliło się już ok. 2 godzin., ciąg dobry, wszystko niby ok. Nagle w domu słychać huk, okazało się, że w kotłowni czarno i nadymione. Z jakiś powodów cofnęło sadzę. Wybiło drzwiczki w kominie na dole za piecem. Co mogło być tego powodem?

A masz nawiew i kratkę wentylacyjną w kotłowni i czy pewien jesteś tego dobrego ciągu ?

Może malowałeś coś wcześniej w piwnicy/kotłowni jakimś lakierem ?

Witam. Kratkę wentylacyjną w kotłowni mam, ciąg jest dobry bo widać przy rozpalaniu jak ciągnie ładnie do góry. Cały czas paliło się dobrze i np.: wczoraj czy dziś też jest wszystko w porządku, taki jeden incydent. Palę tak już drugi sezon, mianowicie jak dowiedziałem się na tym forum, zasypując piec węglem i rozpalam od góry.

Kocioł przysną i nazbierało się gazów dlatego pierdyknął. Staraj się tak palić aby nie przysypiał. Teraz jest ciepło więc może musisz mniej zasypywać do kociołka. Nie ważne że będzie się krócej palić, ważne że bezpieczniej. Całe szczęście że nie było Cię wówczas w kotłowni bo mógłbyś tam zastać na stałe.

Nie było to jakieś duże pierdyknięcie, ale było. Trochę sadzy wyleciało z otworu kominowego na dole za piecem i nadymiło w kotłowni. Czujnik dymu ładnie zadziałał. Oczywiście, że teraz jak jest ciepło to nie zasypuję dużo. Wręcz w tym dniu zasypałem tylko ok. 12kg (może za mało???)