Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga na legarach

apiro

Recommended Posts

Na starej podłodze z desek mam zamiar kłaść podłogę na legarach, a dokładniej legary 4x6 co 70 cm i na to płyty MFP 18 mm - będzie OK? Legary mają być wkręcone do podłogi (czyli desek) czy szkielet ma być pływający? Do zaimpregnowania mam zamiar użyć środka BORAMON C30 - będzie OK (czy może inny)? Edytowane przez apiro

Dzięki kolego. Stara podłoga jest bardzo krzywa, także prawie po całej długości legara pewnie będzie trzeba użyć klinów i pytanie jak gęsto muszą być kliny i czy mogą to być kostki z odpadów tych legarów?

legary w poprzek starych desek

Jeśli położę w poprzek starych desek to nowe legary będą wzdłuż starych legarów, więc która opcja jest poprawna - w poprzek starych legarów czy w poprzek starych desek?

Edytowane przez apiro

Jesli podloga jest bardzo krzywa to moze warto ja wstepnie wycyklinowac . Daj w poprzek do podloza na którym beda ( czyli do desek) zeby zwiazały deski .Do poziomowania legarów uzyj klinow z twardego drewna ( bij kliny z obu stron legara , tak aby jeden klin nachodzil na drugi) ew podkładki co 40-60cm . Kliny lub podkladki zapianuj dookola aby czasem nie wyjechaly jak drewno zapracuje/. No i jakies folie i izolacje warto moze dac. Plyte krec na mijanke,

Na starej podłodze z desek mam zamiar kłaść podłogę na legarach, a dokładniej legary 4x6 co 70 cm i na to płyty MFP 18 mm - będzie OK? Legary mają być wkręcone do podłogi (czyli desek) czy szkielet ma być pływający? Do zaimpregnowania mam zamiar użyć środka BORAMON C30 - będzie OK (czy może inny)?

Jezeli już znasz róznicę wysokości od punktu zero. Punkt zero to miejsce najwyższe starej podłogi. Powinieneś używając kawałkow legara o długości 10cm układając je co 70cm od srodka do środka, przy pomocy poziomicy ułozyc trzy cztery legary . Nastepnie zdjąc legary i klocki kleić klejem elastycznym do desek i legar do klocka. W ten sposób uniknieśz ewentualnego skrzypienia podłogi. Najpierw jednak stare deski musisz podobijać. Przykręcanie klocków i legarów jest częstą przyczyną skrzypienia.

Wystarczy klejenie podkładek i legarów do nich. Na legary przyklej taśmę z pianki 3mm i wtedy położ płyty i przykręc do legarów. Masz cichą podłogę.

A pod te klocki 10 cm też dać piankę (chodzi o taką piankę jak pod panele)? I jak redukować grubość klocka? Szlifować go?

LEGARY MUSZĄ LEŻEĆ POZIOMO! Unikaj kontaktu drewno z drewnem! między klocki dawaj klej jednoskładnikowy poliuretanowy z tuby lub tzw. "kiełbasy". Wszystkie elementy powinny być poklejone podkładki do desek podłogowych. Podkładki między sobą i na końcu legar do podkładek. To naprawdę jest proste. Jednak trochę narzędzi potrzeba i różnej grubośći podkładki. Podkładki mogą być z pilśni twardych. Mozesz sam naciąć cienkie podkładki z drewna z gumy etc. Nie musisz tego wszystkiego przykręcać do n desek wystarczy kleić elastycznym klejem poliuretanowym. taki klej ma właściwości tłumiące.

LEGARY MUSZĄ LEŻEĆ POZIOMO! .

Trochę nie rozumiem - a jak miały by być inaczej? Pionowo?

To naprawdę jest proste. .

Proste to się tylko wydaje. Bo trzeba zrobić podkładki odpowiedniej grubości, bo na długości legara w różnych położeniach prześwit między legarem a podłogą jest zróżnicowany. Więc szlifować podkładki do odpowiedniej grubości będzie pracochłonne, pomijając już fakt, że nie mam nawet do tego narzędzi. Także nie wiem czy nie użyć gotowych plastikowych kołysek z regulacją wysokości.

Edytowane przez apiro

Witam. Zajrzyj może tutaj: http://www.dom.pl/podloga-na-legarach-ukladanie-podlogi-krok-po-kroku.html

Jest tam uproszczona instrukcja układania podłogi na belkach i niezłe rysunki. Pozdrawiam.

No właśnie, a tu znowu piszą, żeby legarów nie kręcić do podłogi.

Generalnie to wszystko wiem, ale mam problemy z poziomowaniem legarów. Mam kupić kawałki po 2 mm i ewentualnie dokładać? Czyli jak mam prześwit 2 mm to podłożyć, a jak 4 mm to podłożyć 2 warstwy?

Edytowane przez apiro

Trochę nie rozumiem - a jak miały by być inaczej? Pionowo?

Proste to się tylko wydaje. Bo trzeba zrobić podkładki odpowiedniej grubości, bo na długości legara w różnych położeniach prześwit między legarem a podłogą jest zróżnicowany. Więc szlifować podkładki do odpowiedniej grubości będzie pracochłonne, pomijając już fakt, że nie mam nawet do tego narzędzi. Także nie wiem czy nie użyć gotowych plastikowych kołysek z regulacją wysokości.

Jest proste dla tych z odrobiną technicznego pomyślunku i kilkoma podstawowymi narzędziami. 2m poziomica, piła, wiertarka, pistolet do kartuszy z klejem. To wszystko!

• 7 years później...

A może odświeże temat. Pare dni temu wpadłem na szatański pomysł tylko nie wiem czy możliwy do realizacji. Ze względu na astronomiczne ceny styropianu również podłogowego pomyślałem o podłodze na legarach. Mam dostęp do dobrej, twardej wełny w płytach. Ale chyba będzie problem z legarami.poziom „0” gotowej podłogi 28cm. Czyli legary musiałyby być na wysokości ok 26cm. Powierzchnia podłogi do 65m2. Czy tak wysokie legary się sprawdza? Drewna BSH nie kupię a boje się ze belki z tartaku o przekroju np 100x260 powywija w cały świat. A może istnieje coś takiego jak stelaż krzyżowy pod długie deski podłogowe? Np o przekroju 130x130? Czyli jedne belki w poprzek, a drugie na nie po długości danego pomieszczenia i na to deska podłogowa.

Takie podłogi zawsze mi się podobały mimo dźwięków jakie wydaje i innych niedogodności. Za to niezwykle klimatyczne.