Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ale skoro nie skorzystałeś z opcji producenta to chyba nie masz do nikogo pretensji?

Dla mnie Indiana_ jest fachowcem i jego rady są pomocne.

Kolejny post potrzebny do licznika? Nie nie wniosłeś do wypowiedzi w tym wątku...

Piszę o swoich odczuciach i zetknięciu z rekuperatorem Jan-Gaz który przecieka. Polecany szeroko na forum przez "fachowców". Którzy w wątku o cieknącym Janku napisali, żeby zakleić narożniki klejem super fix.

Uległem tej reklamie i przestrzegam innych kupujących. Jaki produkt wybierzecie Wasza sprawa.

Moje zadanie to uświadomienie, że nie wszystko polecane na tym forum jest "super". Super to jest opisane.

IMHO Ponownie nie wybrałbym Jan-Gaza. Jeżeli ktoś zainteresowany obejrzeć jak wygląda w rzeczywistości - zapraszam.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A miał ktoś może kontakt z ręku WindMaker Raptor 500? Szukam opini na jego temat.

Pozdrawiam

Na początku wieku takie konstrukcje się robiło - http://www.nie-co.pl/wp-content/gallery/wentylacja/niektore-konstrukcje-nie-spelniaja-naszych-wymagan-wiec-nie-wchodza-do-produkcji.jpg - o do dziś są bardzo dobre.

W dzisiejszych wersjach - wymienniki Heatex L został zastąpiony RS160 .

Bardzo dobra centrala - tylko zależy za ile - tak do 7500zł brutto 23 % można śmiało kupować

A znajdzie się go w takiej cenie? Bo z cennika firmy to trochę drożej wychodzi..?

Wogóle może inaczej zadam pytanie. Dom ok 500m3 zastanawiam się pomiędzy produktami :

1. Aeris luxe

2. Brink renovent excellent

3. WindMaker Raptor

4. Bartosz (te klasyczne dla bartosza długie wersje)

5. Nikol (to doszło ostatnio bo podobno godne polecenia)

Macie doświadczenia z tymi produktami, to podzielcie się proszę. Jakich urzywacie? Jakie montujecie i dlaczego (tylko nie piszcie proszę że ja montuję inne ale nie napiszę nazwy bo nie chcę robić reklamy ;) To jest forum jak ja uważam że coś jest dobre i godne polecenia to nawet numer katalogowy warto podać ;)

Proszę o pomoc

Nie znam się na wentylacji znam się na elektronarzędziach ;)

A nazw producentów których Pan wymienił poza comair i onyxem nawet nie słyszałem, tak że pewnie dlatego.

Chcę się dowiedzieć które produkty są godne polecenia nawet jeśli ich nie wymieniłem i z jaką instalacją najlepiej będą współpracować.

Nie będzie gwc, czerpania będzie w ścianie szczytowej domu i do rekuperatora rura będzie miała do pokonania 8m nieogrzewanego ale ocieplonego strychu.

Wymiennik krzyżowy przeciwprądowy lub spiralny przeciwprądowy, oszczędne wentylatory, itd

Może wyjaśnię - kiedyś wentylację kupowało się w sklepie - firm było niewiele, producent się starał. Potem nadeszły czasy kupowania przy biurku w pracy ( przez internet. I tak - Firma zajmująca się tematem ma co rano w poczcie 200 maili tego typu

Witam - przesyłam rzuty i proszę o wycenę.

I - odpowiada - mp 16000zł .

Z 200 maili - pozytywnie odpowiedziało 2 inwestorów, więc firma zastanawia się, dlaczego? Skoro inwestor nie słuchał i nie oglądał naszych produktów - to kryteria jakimi się kierował był dwa:

reklama

cena

Czyli trzeba obniżyć koszty produkcji ( i tak jakości nikt nie porównuje ) i zwiększyć kasę na reklamę.

Nie znam się na wentylacji znam się na elektronarzędziach
Też Pan uważa, że te najbardziej reklamowane są najlepsze? Czy nie widzi Pan takiego rozdziału w ostatnich latach - że te popularne są coraz gorsze a górna półka droższa? Zaczyna brakować takiego środka.

Czyli trzeba obniżyć koszty produkcji ( i tak jakości nikt nie porównuje ) i zwiększyć kasę na reklamę.

No to teraz rozumiem dlaczego tak duzo czasu spedzasz na forach i zanizasz ceny wentylacji. To ma sens.

Flexit - Norweskie rekuperatory sprzedawane w Polsce od 1997 roku. jako ciekawostka - w 1998 Flexit został zamontowany ówczesnemu redaktorowi naczelnemu Muratora.

Systemair - Szwedzka firma - sprzedaje reku w Polsce od 1995r

Komfovent - ogromna gama świetnych litewskich rekuperatorów

ELGE (Francja) pierwsze zagraniczne reku w Polsce od 1991 roku!

KOSS pierwszy producent seryjnych reku - Pan Walter Kaczorowski -POZDRAWIAM

W/w reku tak jak comair czy onyx są w ciężkich wygłuszonych obudowach. a nie styropianowych wytłoczkach, tanich w produkcji i wysyłce.

No to teraz rozumiem dlaczego tak duzo czasu spedzasz na forach i zanizasz ceny wentylacji. To ma sens.

Co znaczy zaniżam? Do allegro czy rek... ? A na forach najlepiej propagować domy izolowane.

Flexit - Norweskie rekuperatory sprzedawane w Polsce od 1997 roku. jako ciekawostka - w 1998 Flexit został zamontowany ówczesnemu redaktorowi naczelnemu Muratora.

Systemair - Szwedzka firma - sprzedaje reku w Polsce od 1995r

Komfovent - ogromna gama świetnych litewskich rekuperatorów

ELGE (Francja) pierwsze zagraniczne reku w Polsce od 1991 roku!

KOSS pierwszy producent seryjnych reku - Pan Walter Kaczorowski -POZDRAWIAM

W/w reku tak jak comair czy onyx są w ciężkich wygłuszonych obudowach. a nie styropianowych wytłoczkach, tanich w produkcji i wysyłce.

Skoro reklamowane przez Pana rekuperatory są takie dobre.

To firmy, które je sprowadzają powinny być DUMNE i PEWNE swojego produktu.

A TAK NIE JEST !!

Niektórzy z tych dystrybutorów posiadają kapitał zakładowy 30-50 tys. - co jest równowartością 4-5 centralek !

Gdyby zatem mieli takie dobre produkty to pewnie kapitał zakładowy byłby znacznie wyższy... :-)

Edytowane przez kerado28

Niektóre reklamowane przez Pana rekuperatory mają odzysk ciepła na poziomie 50-60% - HEHE.

To raczej nie są DOBRE rozwiązania !!

Wstydziłby się Pan coś takiego promować.

P.S. To się nazywa marketing szeptany - my za taki dziękujemy :(

Niektóre reklamowane przez Pana rekuperatory mają odzysk ciepła na poziomie 50-60% - HEHE.

To raczej nie są DOBRE rozwiązania !!

Wstydziłby się Pan coś takiego promować.

P.S. To się nazywa marketing szeptany - my za taki dziękujemy :(

A po co większy odzysk gdy np jest kotłownia na paliwa stałe? Czasami wentylacja musi odprowadzić nadmiar ciepła.

Poza tym o które reku panu chodzi? Można konkret?

Co do elektronarzędzi to duzi dostawcy się praktycznie nie reklamują wogóle, przynajmniej nie w mediach, raczej w branżowych pisemkach. Ale uważam również że za dobre narzędzie warto wydać więcej niż za przeciętne jeśli ma trochę popracować i na siebię zarobić.

A wracając do rekuperatorów liczyłem raczej że fachowcy powiedzą że najlepiej wybrać z ... I tu ze trzy propozycje które są według nich sprawdzone w boju... Że ten jes lepszy bo coś tam a ten lepszy bo .... Itp

Jeśli ktoś ma swoje typy jakościowe i poleca jakieś konkretne rozwiązania to bardzo proszę o pomoc.

Co do elektronarzędzi to duzi dostawcy się praktycznie nie reklamują wogóle, przynajmniej nie w mediach, raczej w branżowych pisemkach. Ale uważam również że za dobre narzędzie warto wydać więcej niż za przeciętne jeśli ma trochę popracować i na siebię zarobić.

A wracając do rekuperatorów liczyłem raczej że fachowcy powiedzą że najlepiej wybrać z ... I tu ze trzy propozycje które są według nich sprawdzone w boju... Że ten jes lepszy bo coś tam a ten lepszy bo .... Itp

Jeśli ktoś ma swoje typy jakościowe i poleca jakieś konkretne rozwiązania to bardzo proszę o pomoc.

Czyli kto? Producent? Ten pochwali swoje. Duży przedstawiciel z kasą na reklamę - słusznie Pan zauważył, dobrzy się nie reklamują. Mały monter z kasą 20 000 czy 30 000 na dwie czy 3 centrale + kanały? Też pochwali te co ma.

Wg mnie trzeba samemu porównać, posłuchać... wybrać.

Tylko jak i gdzie? Salonów samochodowych jest wiele, sklepów z narzędziami też... Jak mnie ktoś zapyta jaka wkrętarka do ciężkiej pracy to odpowiem że godne polecenia są

Makita - bo ma dobry stosunek jakości do ceny i od lat wkrętarka tej firmy na rynku było najwięcej

Hilti - bo co prawda sama ich nie robi ale w budowlance ma spore doświadczenie. Cena tylko trochę powala

Milwaukee - bo dobre maszyny, przystępne cenowo tylko z serwisem może być problem.

Bosch - bo maszyny ok, cena druga po Hilti ale bardzo dobry serwis.

Mi zależy aby rekuperator miał przyzwoite realne parametry, dobry serwis który nie wypnie się w przypadku problemu, sterownik bez wodotrysków ale robiący swoje. Reku nie musi być piękny tylko skuteczny, a cena no cóż jak coś ma działać to i pewnie jakoś kosztować musi... Proszę o podanie trzech godnych polecenia modeli a ja już sobię coś wybiorę bez jakichś oskarżeń o reklamę.... Gdzie laicy w temacie mają się tego dowiedzieć na spędzając reszty życia na czytaniu wątków jeśli nie tu zadając proste pytanie...?

Tylko jak i gdzie? Salonów samochodowych jest wiele, sklepów z narzędziami też... Jak mnie ktoś zapyta jaka wkrętarka do ciężkiej pracy to odpowiem że godne polecenia są

Makita - bo ma dobry stosunek jakości do ceny i od lat wkrętarka tej firmy na rynku było najwięcej

Hilti - bo co prawda sama ich nie robi ale w budowlance ma spore doświadczenie. Cena tylko trochę powala

Milwaukee - bo dobre maszyny, przystępne cenowo tylko z serwisem może być problem.

Bosch - bo maszyny ok, cena druga po Hilti ale bardzo dobry serwis.

Mi zależy aby rekuperator miał przyzwoite realne parametry, dobry serwis który nie wypnie się w przypadku problemu, sterownik bez wodotrysków ale robiący swoje. Reku nie musi być piękny tylko skuteczny, a cena no cóż jak coś ma działać to i pewnie jakoś kosztować musi... Proszę o podanie trzech godnych polecenia modeli a ja już sobię coś wybiorę bez jakichś oskarżeń o reklamę.... Gdzie laicy w temacie mają się tego dowiedzieć na spędzając reszty życia na czytaniu wątków jeśli nie tu zadając proste pytanie...?

Dowie Pan się tego o elektronarzędziach co Pan napisał z czytania wątków?

Należy posłuchać dotknąć zobaczyć jakość montażu.

centrale.jpg