krzyniog 06.03.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Witam. Rozbudowuje stary dom i ze względu na jakość fundamentów projektant przewidział strop drewniany. Obecnie mam położone belki 10x20cm co 54cm (od osi belki). W projekcie jest na tym płyta OSB 3cm. Naczytałem się, że taki strop będzie bardzo „głośny” dlatego chciałbym go wyciszyć. Przeczytałem chyba prawie wszystkie wątki na tym forum dotyczące tego tematu i niestety nie znalazłem dokładnego opisu jak rozwiązać ten problem Natknąłem się na wypowiedź użytkownika JOAZ "Belki 12x20 rozstaw w świetle co 50cm,(maksymalna rozpiętośc 4.80m -niestety musiałbyć zastosowany jeden podciąg),pomiędzy belki 20 cm wełny.Ponieważ uparłam się na częsciowe ich odsłonięcie(salon i kuchnia) w celu zachowania jednakowej warstwy ocieplenia,projektant dodatkowo przewidział na nich montaż łat 5x5 z wypełnieniem wełną 5cm. łaty odizolowane od belek twardym filcem.Następnie płyta OSB gr22mm,z wpóstem i piórem ,klejona ze sobą i montowana na "cegiełke".(A zapomniałam płyta też leży na paskach filcu i nie jest nigdzie przykręcona ani do łat ani do belek.).Następna warstwę stanowią: rozłożone na całości płyty z twardej wełny gr 5cm, i kolejna warstwa takich samych płyt osb ułożonych w przeciwnym kierunku.Obydwie warstwy płyt ułożone na zasadzie podłogi pływającej ,odizolowane są dokładnie od ścian na całej długości paskami 2cm gr filcu.Po tym etapie dopiero zostało wykonane ocieplenie dachu i montaż ścian działowych.W pokojach położone panele na eko matach,lazienka-płytki. Dół: w części gdzie odśłonięte są belki,płyta KG montowana pomiędzy nimi,na reszcie typowe sufity podwieszane. " Chciałbym zastosować tą samą metodę, ale nie wiem jaką zastosować wełnę pomiędzy płyty OSB. U mnie belki nie będą odkryte więc zamierzam zrezygnować z dodatkowych łat i wełny pomiędzy nimi. Poza tym chciałbym, żeby ktoś jeszcze potwierdził, czy taki strop się sprawdzi i nie będzie z nim po kilku latach problemów. Próbowałem skontaktować się z autorem cytowanej wypowiedzi niestety nie odpisuje na prywatne wiadomości. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyniog 07.03.2014 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Źle zadałem pytanie? Czy może nikt nie ma takiego stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyniog 19.03.2014 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Planuję dać wełnę steprock 3cm i na to płytę osb 25 mm. Może tak być, czy raczej powinna być płyta 2x15mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyniog 21.03.2014 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Fajnie, ze można na was liczyć. Dzięki za pomoc. Może ktoś za kasę podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.03.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 A możesz poczekać do poniedziałku? to spróbuję Ci pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyniog 21.03.2014 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Tak mogę. Dzięki za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyniog 24.03.2014 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 מרכבה proszę o informacje odnośnie tego, czy wiesz jak taki strop wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.03.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 „głośny” dlatego chciałbym go wyciszyć. Przeczytałem chyba prawie wszystkie wątki na tym forum dotyczące tego tematu i niestety nie znalazłem dokładnego opisu jak rozwiązać ten problem Pytanie jedno trzeba by było przeliczyć pod wersję zasypaną perlitem, pod belkami płyta OSB 3 ... np 18-22m Później zasyp z perlitu, w połowie przerwa na wełnę twardą, na to płyta tj na belki stropowe i wylewka 3-5cm betonowa na foli, plus dylatacje na bokach ścian z filcu lub EPS"a Ważne aby belki stropowe były przewidziane na dodatkowe KG . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyniog 25.03.2014 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Jest to stary budynek więc raczej wylewka betonowa nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.03.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Ale ściany mają nie wytrzymać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyniog 25.03.2014 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Osoba która projektowała rozbudowę nie zgodziła się na strop betonowy głównie ze względu na fundamenty. Na dodatkowe obciążenie w postaci wylewki betonowej pewnie również się nie zgodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.03.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Nie znam do końca sytuacji, nie wiem jaki grunt itp, projektant zakładam że wie co robi.Ale zawsze jest wyjście z patowej sytuacji, jak trzeba wzmocnić czy dodać słup jeśli nie będzie przeszkadzał.A może maty bitumiczne ? jak do auta czy coś w tym stylu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyniog 25.03.2014 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Ok. Dzięki. Odezwała się do mnie JOAZ - autorka cytowanego opisu. Udziela mi cennych informacji odnośnie konstrukcji stropu. Dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.03.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Poszukaj wełny nawet elewacyjnej bardzo gęstej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ezotrap15 26.03.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Poszukaj wełny nawet elewacyjnej bardzo gęstej. Ups.wełna elewacyjna na wyciszenie stropu drewnianego???Decydując się na budowę domu ze stropem drewnianym (względy czasowe)przewertowałem sporo projektów z tego typu rozwiązaniem. Jednak wełny elewacyjnej jako materiału wygłuszeniowego nigdzie nie spotkałem.Strop drewniany jest specyficznym rodzajem stropu,( zwłaszcza jeżeli chodzi o jego wygłuszenie) i dlatego warto trzymać się projektu przy jego wykonywaniu.Oczywiście można zastosować droższe materiały ale pójście na skróty z pewnością będzie się mścić latami.Niestety" prostota" jego wykonania powoduje,że wiele osób "modernizuje"samodzielnie sposoby jego wykonania (za szerokie rozstawy belek nośnych-powodujące jego pózniejsze ugięcie,stosowanie nieodpowiednich materiałów wygłuszeniowych, korzystanie przy jego budowie z porad typu "tak będzie dobrze,powinno wytrzymać, przybij deski zamiast płyt-będzie taniej, itd" ) .W następstwie tego stają się jego zagorzałymi przeciwnikami w związku z codzienną jego uciążliwoscią, .Dlatego też naprawdę radzę trzymać się projektu i nie polegać na poradach proponujących zastosowanie wełny elewacyjnej do jego wyciszenia.Najczęściej projekty przewidują zastosowanie filcowych taśm izolacyjnych,3-5 cm warstwy styropianu,(zamiennie styropianu akustycznego bądz twardej wełny mineralnej-stroprock), podwójnego płytowania płytami o odpowiedniej grubości ,zastosowania taśm dyletacyjnych pomiędzy murem a płytami podłogowymi itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyniog 26.03.2014 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Dziękuję. Niestety w moim projekcie jest tylko płyta OSB. Wiecie gdzie można kupić wełnę stroprock. Podobno została już wycofana. Potrzebuję około 60 metrów o grubości 3 lub 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyniog 27.03.2014 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 No tak kiedy już mam sprawdzone rozwiązanie z wełną stroprock to nigdzie nie można jej kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts