Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ponownie strop drewniany

Recommended Posts

Witam. Rozbudowuje stary dom i ze względu na jakość fundamentów projektant przewidział strop drewniany. Obecnie mam położone belki 10x20cm co 54cm (od osi belki). W projekcie jest na tym płyta OSB 3cm. Naczytałem się, że taki strop będzie bardzo „głośny” dlatego chciałbym go wyciszyć. Przeczytałem chyba prawie wszystkie wątki na tym forum dotyczące tego tematu i niestety nie znalazłem dokładnego opisu jak rozwiązać ten problem

Natknąłem się na wypowiedź użytkownika JOAZ

"Belki 12x20 rozstaw w świetle co 50cm,(maksymalna rozpiętośc 4.80m -niestety musiałbyć zastosowany jeden podciąg),pomiędzy belki 20 cm wełny.Ponieważ uparłam się na częsciowe ich odsłonięcie(salon i kuchnia) w celu zachowania jednakowej warstwy ocieplenia,projektant dodatkowo przewidział na nich montaż łat 5x5 z wypełnieniem wełną 5cm. łaty odizolowane od belek twardym filcem.Następnie płyta OSB gr22mm,z wpóstem i piórem ,klejona ze sobą i montowana na "cegiełke".(A zapomniałam płyta też leży na paskach filcu i nie jest nigdzie przykręcona ani do łat ani do belek.).Następna warstwę stanowią: rozłożone na całości płyty z twardej wełny gr 5cm, i kolejna warstwa takich samych płyt osb ułożonych w przeciwnym kierunku.Obydwie warstwy płyt ułożone na zasadzie podłogi pływającej ,odizolowane są dokładnie od ścian na całej długości paskami 2cm gr filcu.Po tym etapie dopiero zostało wykonane ocieplenie dachu i montaż ścian działowych.W pokojach położone panele na eko matach,lazienka-płytki. Dół: w części gdzie odśłonięte są belki,płyta KG montowana pomiędzy nimi,na reszcie typowe sufity podwieszane. "

Chciałbym zastosować tą samą metodę, ale nie wiem jaką zastosować wełnę pomiędzy płyty OSB. U mnie belki nie będą odkryte więc zamierzam zrezygnować z dodatkowych łat i wełny pomiędzy nimi. Poza tym chciałbym, żeby ktoś jeszcze potwierdził, czy taki strop się sprawdzi i nie będzie z nim po kilku latach problemów. Próbowałem skontaktować się z autorem cytowanej wypowiedzi niestety nie odpisuje na prywatne wiadomości. Proszę o pomoc.

• 2 weeks później...
„głośny” dlatego chciałbym go wyciszyć. Przeczytałem chyba prawie wszystkie wątki na tym forum dotyczące tego tematu i niestety nie znalazłem dokładnego opisu jak rozwiązać ten problem

Pytanie jedno trzeba by było przeliczyć pod wersję zasypaną perlitem, pod belkami płyta OSB 3 ... np 18-22m

Później zasyp z perlitu, w połowie przerwa na wełnę twardą, na to płyta tj na belki stropowe i wylewka 3-5cm betonowa na foli, plus dylatacje na bokach ścian z filcu lub EPS"a Ważne aby belki stropowe były przewidziane na dodatkowe KG .

Poszukaj wełny nawet elewacyjnej bardzo gęstej.

Ups.wełna elewacyjna na wyciszenie stropu drewnianego???Decydując się na budowę domu ze stropem drewnianym (względy czasowe)przewertowałem sporo projektów z tego typu rozwiązaniem. Jednak wełny elewacyjnej jako materiału wygłuszeniowego nigdzie nie spotkałem.Strop drewniany jest specyficznym rodzajem stropu,( zwłaszcza jeżeli chodzi o jego wygłuszenie) i dlatego warto trzymać się projektu przy jego wykonywaniu.Oczywiście można zastosować droższe materiały ale pójście na skróty z pewnością będzie się mścić latami.Niestety" prostota" jego wykonania powoduje,że wiele osób "modernizuje"samodzielnie sposoby jego wykonania (za szerokie rozstawy belek nośnych-powodujące jego pózniejsze ugięcie,stosowanie nieodpowiednich materiałów wygłuszeniowych, korzystanie przy jego budowie z porad typu "tak będzie dobrze,powinno wytrzymać, przybij deski zamiast płyt-będzie taniej, itd" ) .W następstwie tego stają się jego zagorzałymi przeciwnikami w związku z codzienną jego uciążliwoscią, .Dlatego też naprawdę radzę trzymać się projektu i nie polegać na poradach proponujących zastosowanie wełny elewacyjnej do jego wyciszenia.Najczęściej projekty przewidują zastosowanie filcowych taśm izolacyjnych,3-5 cm warstwy styropianu,(zamiennie styropianu akustycznego bądz twardej wełny mineralnej-stroprock), podwójnego płytowania płytami o odpowiedniej grubości ,zastosowania taśm dyletacyjnych pomiędzy murem a płytami podłogowymi itd.