hamerator 06.03.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 (edytowane) Witam czy ktoś z szanownych forumowiczów byłby w stanie mi podpowiedzieć czy w tym piecu, dźwięki zarejestrowane na filmiku https://www.youtube.com/watch?v=RnRjmgGLmLo&feature=youtube_gdata_player to normalne dźwięki pracującego metalu? na początku to oczywiście dźwięk spuszczanej wody, żeby włączyło się grzanie. Dźwięki są naprawdę głośne, nawet jeśli na filmie tego nie słychać aż tak. Piec ma 1,5 roku i wydaje takie dźwięki mniej więcej od momentu wizyty p. fachowca z listy autoryzowanych przez Immergas jakieś 2 miesiące temu. Wizytę zamówiłem w celach zwykłego przeglądu. Wtedy w zasadzie nic się jeszcze nie działo. Przy okazji kolejne pytanie: czy przy przeglądzie autoryzowani specjaliści tylko ściągają obudowę, "obmiatują" pędzelkiem wnętrze i zasobnik, odkurzanie tego filtra (czy co to tam jest) i to wsio? nie powinno się od razu przy takiej wizycie wymieniać jakichś uszczelek czy innych elementów, które się najszybciej eksploatują? pytam, bo mam wrażenie (być może z deka bezczelne), że zamiast bulić 160 zł za 15 minut machania pędzlem i troche odkurzaczem, sam bym to sobie zrobil 3 pytanie: po tygodniu użytkowania pieca, zaczęła kapać woda z zaworu bezpieczeństwa cwu pod koniec nagrzewania zasobnika. wygląda to tak, że nagrzewa się woda w zasobniku i przez ostatnie 20 sekund zaczyna kapać mocnym ciurkiem woda z tego zaworu. Dlatego od ponad roku mam założony tam syfon (widoczny na filmiku) i podłączony do wolnego odpływu. Syfon założył hydraulik, który zakładał piec. na pytanie dlaczego tak się dzieje odpowiedział "proszę zapytać dewelopera", który sprzedał nam piec i którego podwykonawcą jest owy hydraulik. Jak zapytałem autoryzowanego speca 2 miesiące temu, to mi odpowiedział, że to jest normalne. Ktoś mnie robi w bambuko?? Dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Edytowane 7 Marca 2014 przez hamerator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 07.03.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 (edytowane) Przy okazji kolejne pytanie: czy przy przeglądzie autoryzowani specjaliści tylko ściągają obudowę, "obmiatują" pędzelkiem wnętrze i zasobnik, odkurzanie tego filtra (czy co to tam jest) i to wsio? nie powinno się od razu przy takiej wizycie wymieniać jakichś uszczelek czy innych elementów, które się najszybciej eksploatują? pytam, bo mam wrażenie (być może z deka bezczelne), że zamiast bulić 160 zł za 15 minut machania pędzlem i troche odkurzaczem, sam bym to sobie zrobil. w karcie gwarancyjnej, masz na każdy rok protokół przeglądu, w których wymienione są czynności obowiązkowe do wykonania przez serwisanta. Skoro miałeś zrobiony przegląd, to musiałeś go podpisać , więc potwierdziłeś wykonanie wszystkich zadań obowiązkowych. Uszczelki wymienia się gdy się do tego kwalifikują, np są już twarde lub sparciałe. Jak coś, to wołaj ponownie serwis, niech poprawiają. Od tego oni są i po to masz gwarancję. tu jest wzór >> http://pl.immergas.com/media/kg5k_2012_wzor.pdf Edytowane 7 Marca 2014 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hamerator 10.03.2014 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Dzięki za odpowiedź.Problem w tym, że przy wykończeniu mieszkania, potem wypadku z zalaniem (pękła przedłużka zaworka ciepłej wody) dzień przed wprowadzeniem, wreszcie po wprowadzeniu zaginęła w całym bajzlu książka gwarancyjna. Znalazła się dopiero 3 miesiące po upływie terminu pierwszego przeglądu. Stąd przegląd nie był gwarancyjny, nic nie podpisywałem, ale zirytowało mnie pędzelkowanie warte 160 zeta. Gwarancję w zasadzie szlag trafił, to wiem, ale nic nie poradze na to. Stąd pytanie na forum.W zasadzie speca ściągnę z powrotem, bo już przy nim strzelało, ale znacznie ciszej, to stwierdził zlewająco, że to normalne odgłosy.Ciekawiło mnie czy ktoś się wcześniej spotkał z podobnymi odgłosami z pieca, bo to mój pierwszy gazowy. pozdr.H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 12.03.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Po pierwsze nie wzywaj fachowca jak potrafisz sam.Fachowcy nie przychodzą zepsuć ,chyba że uważasz ,że specjalnie dla ciebie zrobią wyjątek.Woda kapie z zaworu bezpieczeństwa ja ciśnienie przekroczy dopuszczalną wartość.Ciśnienie rośnie jak woda jest podgrzewana .Jeśli sprawne jest naczynie wyrównawcze to zapobiegnie kapaniu.Czy często uzupełniasz wodę w instalacji co ,albo co gorsza czy masz automatyczny dopust wody.Dopuszczanie wody do instalacji co może być przyczyną zatkania wymiennika w kotle ,Objawem zatkania są stuki w kotle podczas pracy palnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hamerator 17.03.2014 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Po pierwsze nie wzywaj fachowca jak potrafisz sam.Fachowcy nie przychodzą zepsuć ,chyba że uważasz ,że specjalnie dla ciebie zrobią wyjątek. A niby dlaczego wzywałem fachowca? Sam nie będę rozbierał kotła gazowego, bo się na tym nie znam Po prostu po wizycie już wiem, co należy wyczyścić. A czy napisałem, że przychodzą zepsuć? Nie, ale często tacy fachowcy przychodzą, odwalą fuszerke i zerżną kasę za g..., a nie robotę (za przeproszeniem). Mówiłem gościowi, że kocioł wydaje podejrzane dźwięki, słyszał je i cały czas sugerował, że to są normalne dźwięki. Był u mnie deweloper i potwierdził, że nie jest to normalne. Mimo to, fachowiec wziął jak napisałem "160 zł za 15 minut machania pędzlem i troche odkurzaczem". Woda kapie z zaworu bezpieczeństwa ja ciśnienie przekroczy dopuszczalną wartość.Ciśnienie rośnie jak woda jest podgrzewana .Jeśli sprawne jest naczynie wyrównawcze to zapobiegnie kapaniu. Czy często uzupełniasz wodę w instalacji co ,albo co gorsza czy masz automatyczny dopust wody. Kapanie, jak pisałem, dotyczy zaworu CWU, nie CO. Stuki, co sprawdziłem w weekend, pochodzą z zasobnika. Dopuszczanie wody do instalacji co może być przyczyną zatkania wymiennika w kotle ,Objawem zatkania są stuki w kotle podczas pracy palnika. A może to być spowodowane przytkaniem jakichś filtrów przy zasobniku? Stukanie jest nawet po zgaśnięciu palnika, a sporadycznie stuknie przy odkręceniu wody. Ps: przy okazji tematu fachowców - czy ktoś mi może polecić dobrego i sprawdzonego fachowca z listy Immergasa w Krakowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 17.03.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 (edytowane) A Kapanie, jak pisałem, dotyczy zaworu CWU, nie CO. Stuki, co sprawdziłem w weekend, pochodzą z zasobnika. 160 zł za 15 minut ? A czy on u Ciebie mieszka czy dojechał ,Czy koszt dojazdu nie powinien być ujęty w usłudze? Fachowiec został wezwany do przeglądu kotła ,a ty masz stuki w okolicach zbiornika cwu.Dobrze ,że nie stoi tam odkurzacz .Czy miałby wymienić worek? Ja nie napisałem z jakiego zaworu kapie .Wyjaśniłem zjawisko fizyczne.Ono dotyczy i wody w co i w cwu. Skoro kapie z zaworu bezpieczeństwa cwu to albo nie posiadasz naczynia wyrównawczego albo jest niesprawne. Stuki w okolicach zasobnika mogą pochodzić np z reduktora ciśnienia,. Czasem pinka izolacyjna zbiornika wydaje trzaski i stuki pod wpływem zmiany temperatury. Tak naprawdę powinieneś wezwać wykonawce kotłowni .To on odpowiada za produkt który Tobie sprzedał.Fachowiec od kotła to często elektryk. I bliżej mu do naprawiania odkurzacza niż do robót hydraulicznych. Znam doskonałego serwisant firmy Junkers - z wykształcenia kelner.Naprawia kotły ,ale o hydraulice zero pojęcia Edytowane 17 Marca 2014 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 17.03.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Witam Piec ma 1,5 roku i wydaje takie dźwięki mniej więcej od momentu wizyty p. fachowca z listy autoryzowanych przez Immergas jakieś 2 miesiące temu. Wizytę zamówiłem w celach zwykłego przeglądu. Wtedy w zasadzie nic się jeszcze nie działo. . Z tego fragmentu wynika ,że masz pretensje do fachowca ,że popsuł i stuki są w kotle .A teraz piszesz ,że w okolicach zasobnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hamerator 17.03.2014 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 160 zł za 15 minut ? A czy on u Ciebie mieszka czy dojechał ,Czy koszt dojazdu nie powinien być ujęty w usłudze? Kur... , chłopie, zastanów się, zanim znowu coś napiszesz, bo mi się krew gotuje w żyłach. Myślisz, że u moich dotychczasowych pracodawców dostawałem zwrot za dojazd?? Każdy ma jakieś koszty uzyskania przychodu. Ja miesięcznie na dojazdy do pracy wydawałem ok. 300 zł. Czy ktoś mi za to do pensji dopłaca? Ogarnij się, bo większych pierdół nie czytałem. Niech mu wyjdzie czas dojazdu 15-20 zł., bo niedaleko i 30 minut i co? Wg Ciebie to nadal jest prawidłowa robota i prawidłowa cena usługi?? Miód robota, chyba zmienie branże na takiego fachmana. Fachowiec został wezwany do przeglądu kotła ,a ty masz stuki w okolicach zbiornika cwu.Dobrze ,że nie stoi tam odkurzacz .Czy miałby wymienić worek? Fachowiec od kotła to często elektryk. I bliżej mu do naprawiania odkurzacza niż do robót hydraulicznych. Czyli przychodzi sobie fachowiec od kotła i zajmuje się tylko okolicą palnika albo nawet i nie, bo jest tylko elektrykiem i nic więcej poza obsługą pędzla i odkurzacza nie potrafi zrobić przy piecu. Gdzie tu logika? Widziałeś na stronie Immergasa, żeby wymienione w punktach serwisowych były: - zakłady serwisowe palników - zakłady serwisowe zasobników - zakłady serwisowe uszczelek itp. ? Przecież zasobnik jest integralną częścią pieca, razem z nim sprzedawaną i razem z nim ma być serwisowana przez autoryzowany przez producenta punkt. Jeżeli ktoś inny chciałby dodać swoją opinię na temat meritum problemu, a nie stawać w obronie "fachowców", co odwalają fuszerkę, to będę wdzięczny. Użytkownikowi fachman19 już dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 18.03.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Kur... , chłopie, zastanów się, zanim znowu coś napiszesz, bo mi się krew gotuje w żyłach. Myślisz, że u moich dotychczasowych pracodawców dostawałem zwrot za dojazd?? Każdy ma jakieś koszty uzyskania przychodu. Ja miesięcznie na dojazdy do pracy wydawałem ok. 300 zł. Czy ktoś mi za to do pensji dopłaca? Ogarnij się, bo większych pierdół nie czytałem. Niech mu wyjdzie czas dojazdu 15-20 zł., bo niedaleko i 30 minut i co? Wg Ciebie to nadal jest prawidłowa robota i prawidłowa cena usługi?? Miód robota, chyba zmienie branże na takiego fachmana. . Zmień Zapraszam do mnie na wyczyszczenie kotła ,nauczę .Zapłacę 40 zł.Dojazd płacisz sam ,podatek 20 % sam,zus sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emmer 01.07.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 trochę póżno ale może obserwujesz i jeszcze nie rozgryzłeś. Kapanie z zaworu bezpieczeństwa po nagrzaniu cwu - zbyt duże ciśnienie w instalacji wodociągowej, dokładają dodatkowe naczynie. mam identycznie. w związku z tym, iż jest zawór powrotny naczynie trzeba zamontować "na piecu" a nie na rurze od wody. koszt jakieś 200-300 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts