Rodmano 06.03.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Witam, Mam pytanie, czy Ty te dwa rozwiązania można ze sobą połączyć? Czy jedno z drugim nie będzie kolidowało jeśli obie istalacje zrobie w wylewce?Jakie są minusy takiego rozwiązania ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 07.03.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Zadałem podobny wątek z tym że ja mam kanały w warstwie ocieplenia i też zastanawiałem się jak to będzie współgrało z podłogówką. To jaka będziesz mieć grubość wylewki? Na podłogówkę potrzeba min. 6 cm jastrychu, do tego grubość kanałów... sporo tego wyjdzie. Wg mnie jeśli kanały będą w wylewce to nawiew będzie dodatkowo ogrzewany ciepłem CO, czyli będzie mieć temp. większą niż powietrze w pomieszczeniu i to chyba nie tak źle. Z kolei wywiew też będzie ogrzewany stąd reku będzie miał ułatwione zadanie. To takie moje dedukcje, ekspertem nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 08.03.2014 23:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Zadałem podobny wątek z tym że ja mam kanały w warstwie ocieplenia i też zastanawiałem się jak to będzie współgrało z podłogówką. To jaka będziesz mieć grubość wylewki? Na podłogówkę potrzeba min. 6 cm jastrychu, do tego grubość kanałów... sporo tego wyjdzie. Wg mnie jeśli kanały będą w wylewce to nawiew będzie dodatkowo ogrzewany ciepłem CO, czyli będzie mieć temp. większą niż powietrze w pomieszczeniu i to chyba nie tak źle. Z kolei wywiew też będzie ogrzewany stąd reku będzie miał ułatwione zadanie. To takie moje dedukcje, ekspertem nie jestem Dokladnie tak samo to sobie wydedukowałem,ale nie jestem pewien czy jest to słuszny tok myślenia ? Może niech wypowie się któś,kto miał już doświadczenie z tematem lub fachowiec z branży . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.03.2014 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Wg mnie jeśli kanały będą w wylewce to nawiew będzie dodatkowo ogrzewany ciepłem CO, czyli będzie mieć temp. większą niż powietrze w pomieszczeniu i to chyba nie tak źle. Niestety, będzie źle. Nawiew jest realizowany anemostatem pod sufitem, anemostat jest do chłodniejszego powietrza . Rozprowadza je poziomo . Gdy podgrzejemy powietrze nawiewane, nie "zejdzie" ono na dół. powietrze nawiewane, powinno być chłodniejsze o tego w pokoju, albo nawiewy należy robić przy listwie przypodłogowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 09.03.2014 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Niestety, będzie źle. Nawiew jest realizowany anemostatem pod sufitem, anemostat jest do chłodniejszego powietrza . Rozprowadza je poziomo . Gdy podgrzejemy powietrze nawiewane, nie "zejdzie" ono na dół. powietrze nawiewane, powinno być chłodniejsze o tego w pokoju, albo nawiewy należy robić przy listwie przypodłogowej. Gdzieś widziałem,chyba na stronie producenta Comair ,zdjęcie właśnie z kratkami na wysokości około 30 cm nad podłogą i tak się zastanawiałem o co chodzi . Teraz już wiem . Thx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.03.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Gdzieś widziałem,chyba na stronie producenta Comair ,zdjęcie właśnie z kratkami na wysokości około 30 cm nad podłogą i tak się zastanawiałem o co chodzi . Teraz już wiem . Thx. Tak, tylko, że to nad podłoga to do ogrzewania i chłodzenia a na suficie jest do wentylacji, nie łączy się tych funkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 10.03.2014 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Tak, tylko, że to nad podłoga to do ogrzewania i chłodzenia a na suficie jest do wentylacji, nie łączy się tych funkcji. Rozumiem,dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.03.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Tak, tylko, że to nad podłoga to do ogrzewania i chłodzenia a na suficie jest do wentylacji, nie łączy się tych funkcji. Popatrz , popatrz TB a jam anemostaty nawiewne nad podłogą i w podłodze , a wywiewne na górze i działa i jest komfortowo ( ale może dlatego że nie wiedziałem, że wg TB tak nie można ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 18.03.2014 23:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Popatrz , popatrz TB a jam anemostaty nawiewne nad podłogą i w podłodze , a wywiewne na górze i działa i jest komfortowo ( ale może dlatego że nie wiedziałem, że wg TB tak nie można ). To jak wtedy są prowadzone te wszystkie przewody elastyczne do wentylacji skoro na wielu realizacjach puszczane są w posadzkach??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.03.2014 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Popatrz , popatrz TB a jam anemostaty nawiewne nad podłogą i w podłodze , a wywiewne na górze i działa i jest komfortowo ( ale może dlatego że nie wiedziałem, że wg TB tak nie można ). Nie napisałem, że nie działa. To tylko mogę współczuć, że Pan trafił na takiego wykonawcę. Chłodniejsze powietrze podaje się od góry, podawane od dołu - pójdzie do kuchni łazienek i nie "wymiesza" się z ciepłym wyżej. Więcej kanałów, kłopotów, kosztów i mniejszy komfort. Ale... po to jest forum, by się dowiedzieć jak ma być i nie robić więcej błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts