Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cement Górażdże 32.5 Multi z Castoramy czy Składu budowalnego?

Recommended Posts

Witam.

Musze kupić cement na budowę i pytając się po składach budowalnych ceny wahają się od 11zł do 11.80zł za worek cementu Górażdże 32,5 a niedawno byłem po cos w Castoramie i z ciekawości poszedłem zobaczyć po ile jest cement i aż się zdziwiłem że ten sam cement czyli Górażdże 32.5 Multi w takich czerwonych workach kosztuje 7.50zł.

Powiedzcie mi czy ktoś miał doczynienia z tym cementem z Castoramy? Czy on się czymś różni? Bo różnica w cenie jest dość spora.

Pozdrawiam

wczoraj kupiłem cztery worki tego wynalazku i powiem szczerze że, nie sądze aby to był wyrób dobry do murowania. Kupiłem go tylko dletego że zalewam słupki pod ogrodzenie i do tego wystarczy taki cement, dobry będzie też do zmieszania z piaskiem pod kostke ale do murowania lepiej kupić coś lepszego. Ja na budowę kupowałem Ożarowską Jedynkę.

Ja na wylewki z miksokreta zakupilem 100worków cementu Górażdże Premium 42.5 w Castoramie właśnie.

Ekipa nie zgłaszała uwag, ze cos jest nie tak, cement zaczał wiązać szybko, wydzielajac duże ilosci ciepła, czyli tak, jak ma w charakterystyce.

Kupiłbym Multi w Castoramie, ale oprócz Premium mieli tylko Eko+

do murowania i do betonu na jakieś konstrukcje uważam że lepiej zainwestować w coś innego do pozostałych rzeczy moze być

a co mają murarze narzekać ? wymurują i idą do domu, nie interesuje ich ile to wytrzyma

cementy mają różna klasy wiadomo że III klasa będzie gorsza od tej I klasy a ten cement to nie I klasa

do wylewek w sam raz

do murowania i do betonu na jakieś konstrukcje uważam że lepiej zainwestować w coś innego do pozostałych rzeczy moze być

a co mają murarze narzekać ? wymurują i idą do domu, nie interesuje ich ile to wytrzyma

cementy mają różna klasy wiadomo że III klasa będzie gorsza od tej I klasy a ten cement to nie I klasa

do wylewek w sam raz

Pablomocu, litości, te cyfry I, II, III, IV, V to nie "klasy jakości" :jawdrop:

tylko oznaczenia różnych rodzajów cementu.

Autorze wątku.

Cement "na budowę" to rozumiem że będzie do:

1. Murowania ścian "domu jednorodzinnego".

W tym przypadku jego marka będzie absolutnie obojętna, byle nie był przeterminowany i "zbrylony".

Nawet raczej wskazane są "słabe" zaprawy cementowo-wapienne.

2. "Wylewek" - tu pewnie CEM II ewentualnie można się zastanowić nad "mocniejszym" 42,5

3. Beton raczej teraz się kupuje w betoniarni i nie wiadomo co oni tam nasypią,

a zapewne właściciel betoniarni też lubi przyoszczędzić...

tak czy siak "dwójka" będzie gorsza od "jedynki" a tym bardziej ta z castoramy "dwójka". Niskie ceny niektórych materiałów w marketach budowlanych nie biorą się tylko z tego, że zamówili dużą ilość i mają taniej. Oczywiście nie mówie że się do niczego nie nadaje bo sam taki kupuje np. do zalewania słupków ogrodzeniowych lub jako podsypka pod kostke :)

tak czy siak "dwójka" będzie gorsza od "jedynki"

Nie gorsza, a inna.

Murowanie "jedynką" w temperaturze 30°C to byłby bardzo zly pomysł.

W agresywnym środowisku chemicznym CEM I też sprawdzi się gorrzej, niż CEM V.

Edytowane przez fotohobby

Jeśli chodzi o doświadczenia z kielnią i murowaniem to ostatnio robiłem to samym cementem i wyszło lepiej jak z dodatkiem wapna.

jak zwiąże to te jakieś wynalazki M5 itp .. nikną w obliczu betonu ... choć na piasku tylko.

Osobniku z nickiem w dziwnym alfabecie.

Standardowe ściany domu jednorodzinnego /nie fundamentowe/

są zbudowane z jakichś tam pustaków ceramicznych, bloczków pianobetonowych - zazwyczaj.

Lepienie ich zaprawą "cementową" o wytrzymałości na ściskanie 10 razy większej niż lepiony materiał - jest mocno bez sensu :wiggle:

Słaba zaprawa cementowo-wapienna ma parametry znacznie bardziej pasujące, nadto sama z siebie jest bardziej "technologiczna"

czyli lepiej się nią muruje...

Tymi znakami jakości się nie podniecaj. Za tym się kryją duże pieniądze, niekoniecznie jakość. Kto ma kasę ma znak. Co do samego cementu górażdże 32,5 to mam bardzo dobre zdanie. Jednak ja kupuje na składzie, gdzie jest duże zejście i cement jest świeży jak ciepłe bułeczki.

sam się nie podniecaj bo będziesz miał zejscie

gorażdze 32,5 był kiedyś cementem II, od tamtego roku jest to cement V z napisem na worku MULTI - robiłem na tym cemencie i uważam że kiedyś był lepszy, ale teraz więcej go sypie, zalecam gdy są duże upały,

w tamtym roku na budowie spotkałem cement 22,5 :) 2,5 worka sypałem, klient kupił go bo był najtańszy ale nie zaoszczędził bo więcej sypaliśmy go

dlatego trzeba patrzeć na oznaczenia bo dziś małymi literami pisze jaki to cement, a klienci kupują cement, jaki? już nie pytają. Hurtownie sprowadzają jak najtańsze ponieważ klienta przyciąga cena

cement nie zawsze musi być mocny, w upały to duży minus, zimą plus. Dlatego wykonawca musi dobrać cement do danej pracy i pogody