Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za doprowadzenie rury gazowej od skrzynki do domu? PILNE!!!

Recommended Posts

Rura biegnie przez działkę, a nie w drodze? Inaczej - od rury /magistrali/ biegnącej przez działkę mają zrobić podłączenie do skrzynki w płocie i dopiero od niej z powrotem do domu?

Czy w robotę wchodzą skrzynki, zawory odcinające, projekt i prace ziemne? Jaka jest długość instalacji?

Samo położenie rury to koszt 15 - 20 zł/mb netto.

Rura biegnie przez działkę, a nie w drodze? Inaczej - od rury /magistrali/ biegnącej przez działkę mają zrobić podłączenie do skrzynki w płocie i dopiero od niej z powrotem do domu?

Czy w robotę wchodzą skrzynki, zawory odcinające, projekt i prace ziemne? Jaka jest długość instalacji?

Samo położenie rury to koszt 15 - 20 zł/mb netto.

Rura z gazem leci przez naszą działkę, mniej więcej w połowie odległości między ogrodzeniam a domem, nie przez drogę. Ekipa w ramach opłaty przyłączeniowej robi odcinek od gazociągu do ogrodzenia i tam postawi skrzynkę.

Dodatkowo w cenie 100zł za metr mogą nam zrobić odcinek od skrzynki do domu (czyli częściowo się wracając) i to połączyć z inst wewnętrzną domu. Instalację wewn mam zrobioną i wyprowadzoną na elewację frontową. Po ich stronie koparka i materiały.

Czy to naprawdę kosztuje w granicach 100złza metr?

Trudno ocenić "na odległość".

W umowie z gazownią powinnaś mieć podane kto płaci np. za zawór odcinający w skrzynce w płocie. Czy potrzebna jest dodatkowa skrzynka i zawór na ścianie budynku /gdy powyżej 10m od skrzynki i zaworu w płocie/.

Ten dodatkowy osprzęt wliczyli Ci do metrów instalacji

Wiadomo - czym mniejszy zakres prac tym wyższa cena za mb. Dochodzi koparka, 2 - 3 ludzi, 3 - 4 godziny roboty.

Jeśli to jest np. 15 m przewodu gazowego to przelicz, czy za 1 500 zł /minus materiały, projekt, kierownik budowy, formalności, uprawnienia dojazd/ chciałoby Ci się babrać.

Jeśli to jest 50 m to trochę przesadzili rozliczając z mb. Wówczas poproś o szczegółowy kosztorys.

Zdaję sobie z tego sprawę.

Ile kosztuje położenie samej rury napisałem wcześniej.

Wykonanie podłączenia zawór w ogrodzeniu - dom nie należy do obowiązku gazowni, możesz to zrobić prywatnie.

Oni doskonale wiedzą, że jak zlecisz innej firmie takie podłączenie to zapłacisz w okolicach 1 000 zł. Chcą tyle samo ;).

Ich zarobek to własnie to, że już są na miejscu.

Chyba nie bardzo masz wybór. Spróbuj urwać stówkę.

PS. Wykonywanie usług na rzecz zakładu gazowniczego nie przynosi kokosów.

a co wchodzi w zakres prac?

-kierownik budowy, dziennik budowy, odbiór powykonawczy, jw skrzynka, zawory?

Ile PGNiG ma Ci zwrócić/zapłacić za pobudowanie sieci przed płotem, co masz w umowie?/

Oferta na moją działkę za 3m od gazociągu do płota=2 tys netto;

od płota do budynku 14m ze skrzynką, materiałami, robocizną, kierownikiem, dziennikiem budowy, odbiorem powykonawczym[, instalacją stalową wewnątrz w dwu punktach plus piec z zaworami=2400 netto.

PGNiG ma mi zwrócić za pobudowanie 3m przyłącza 2600zł brutto.

QUOTE=.:migotka:.;6398037]Uwierz mi, że się cieszę :)

[stanęło na 800zł, chłop wyliczył, że będzie tego 9,5 metra. Rozumiem, że mam uznać to za dobrą cenę?