.migotka. 07.03.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 W poniedziałek ekipa z gazowni będzie robić przyłącze gazowe, gazociąg jest na naszej działce między domem a ogrodzeniem. Mogą dodatkowo doprowadzić gaz od skrzynki w ogrodzeniu do domu, rzucili cenę 100zł /m z materiałem. Dużo to czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 07.03.2014 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Rura biegnie przez działkę, a nie w drodze? Inaczej - od rury /magistrali/ biegnącej przez działkę mają zrobić podłączenie do skrzynki w płocie i dopiero od niej z powrotem do domu?Czy w robotę wchodzą skrzynki, zawory odcinające, projekt i prace ziemne? Jaka jest długość instalacji?Samo położenie rury to koszt 15 - 20 zł/mb netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 07.03.2014 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Rura biegnie przez działkę, a nie w drodze? Inaczej - od rury /magistrali/ biegnącej przez działkę mają zrobić podłączenie do skrzynki w płocie i dopiero od niej z powrotem do domu? Czy w robotę wchodzą skrzynki, zawory odcinające, projekt i prace ziemne? Jaka jest długość instalacji? Samo położenie rury to koszt 15 - 20 zł/mb netto. Rura z gazem leci przez naszą działkę, mniej więcej w połowie odległości między ogrodzeniam a domem, nie przez drogę. Ekipa w ramach opłaty przyłączeniowej robi odcinek od gazociągu do ogrodzenia i tam postawi skrzynkę. Dodatkowo w cenie 100zł za metr mogą nam zrobić odcinek od skrzynki do domu (czyli częściowo się wracając) i to połączyć z inst wewnętrzną domu. Instalację wewn mam zrobioną i wyprowadzoną na elewację frontową. Po ich stronie koparka i materiały. Czy to naprawdę kosztuje w granicach 100złza metr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 07.03.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Ja za 38m od skrzynki w ogrodzeniu do domu, w tym jedno wejscie w kuchni drugie w kotlowni place 2600 z ich materialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 07.03.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Trudno ocenić "na odległość". W umowie z gazownią powinnaś mieć podane kto płaci np. za zawór odcinający w skrzynce w płocie. Czy potrzebna jest dodatkowa skrzynka i zawór na ścianie budynku /gdy powyżej 10m od skrzynki i zaworu w płocie/.Ten dodatkowy osprzęt wliczyli Ci do metrów instalacjiWiadomo - czym mniejszy zakres prac tym wyższa cena za mb. Dochodzi koparka, 2 - 3 ludzi, 3 - 4 godziny roboty.Jeśli to jest np. 15 m przewodu gazowego to przelicz, czy za 1 500 zł /minus materiały, projekt, kierownik budowy, formalności, uprawnienia dojazd/ chciałoby Ci się babrać.Jeśli to jest 50 m to trochę przesadzili rozliczając z mb. Wówczas poproś o szczegółowy kosztorys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 07.03.2014 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Będzie jakieś 9-10 metrów, przy czym zaznaczam, że oni nie przyjeżdżają do mnie "ekstra", to będzie praca wykonana przy okazji budowy samego przyłącza gazowego, któe zleciła im gazownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 07.03.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Zdaję sobie z tego sprawę. Ile kosztuje położenie samej rury napisałem wcześniej. Wykonanie podłączenia zawór w ogrodzeniu - dom nie należy do obowiązku gazowni, możesz to zrobić prywatnie. Oni doskonale wiedzą, że jak zlecisz innej firmie takie podłączenie to zapłacisz w okolicach 1 000 zł. Chcą tyle samo . Ich zarobek to własnie to, że już są na miejscu. Chyba nie bardzo masz wybór. Spróbuj urwać stówkę. PS. Wykonywanie usług na rzecz zakładu gazowniczego nie przynosi kokosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 07.03.2014 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Mąż zagadał do gościa z tej ekipy, że chciałby się zmieścić w 800zł. Tamten ma się zastanowić - zobaczymy, co z tego wyjdzie... Trochę nas zdziwiło, że aż tyle to kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 07.03.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Można do tematu podejść z większą dozą optymizmu. "Mam szczęście, że rura główna nie przebiega 50 m od domu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 07.03.2014 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Uwierz mi, że się cieszę Stanęło na 800zł, chłop wyliczył, że będzie tego 9,5 metra. Rozumiem, że mam uznać to za dobrą cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 07.03.2014 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Chyba nie bardzo masz wybór. Przecie nie będziesz teraz szukać ekipy co by zaoszczędzić jeszcze 100 zł.Adamowifcb zrobili za 68,50 zł/mb, ale miał 38 m, Tobie za 84 zł/mb ale tylko 9,5 m. Ja bym zasnął spokojnie:sleep:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 08.03.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 a co wchodzi w zakres prac? -kierownik budowy, dziennik budowy, odbiór powykonawczy, jw skrzynka, zawory? Ile PGNiG ma Ci zwrócić/zapłacić za pobudowanie sieci przed płotem, co masz w umowie?/ Oferta na moją działkę za 3m od gazociągu do płota=2 tys netto; od płota do budynku 14m ze skrzynką, materiałami, robocizną, kierownikiem, dziennikiem budowy, odbiorem powykonawczym[, instalacją stalową wewnątrz w dwu punktach plus piec z zaworami=2400 netto. PGNiG ma mi zwrócić za pobudowanie 3m przyłącza 2600zł brutto. QUOTE=.:migotka:.;6398037]Uwierz mi, że się cieszę [stanęło na 800zł, chłop wyliczył, że będzie tego 9,5 metra. Rozumiem, że mam uznać to za dobrą cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts