VATC 07.03.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Mieszkam w domu pobudowanym 20 lat temu. Wentylacja jest grawitacyjna ale tylko w kuchni i łazience. Z tym, że do łazienki jest prowadzona do komina około 4m rurą z 3 zakrętami i ciągu tam za wiele nie ma. Po wymianie okien i ociepleniu domu zaczął pojawiać się grzyb. Dodatkowo została zrobiona druga kuchnia gdzie w ogóle nie ma wentylacji. Chciałbym jakoś poprawić wentylację nowej kuchni, łazienki i pokoju dziecka. Czy przewiercenie dziur przez mur na zewnątrz domu i zainstalowanie kratek zda egzamin? Na zewnątrz mógłbym zastosować kawałek rury w pionie i zakończyć ją jakimś grzybkiem. Pobudowanie komina nie wchodzi w grę bo dom jest piętrowy a rozkład pomieszczeń taki, że musiałbym 3 kominy postawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.03.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 JTD czas na twoją mantrę spierdzielić dom łatwo, a to podobno myślenie ma przyszłość. Kolego, a po co ta rura na zewnątrz w pionie zakończona grzybkiem? czyżby miała robić za wentylację tej nowej kuchni? ogólnie dobrze kombinujesz, tylko tymi przewiertami w zimę to trochę będzie pizgało Trza pomyśleć kompleksowo i podejść do sprawy po bożemu, ale bez choćby rzutów budynku to se to ne da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 07.03.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 JTD czas na twoją mantrę Niestety - zapału coraz mniej A i wiosna za pasem - wyłączyć się z doradzania trzeba będzie, bo czeka projekt i wykonawstwo kombajnu: "wędzarka/grill/suszarnia grzybów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VATC 07.03.2014 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 To proszę doradzić jak mam to rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.03.2014 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 skoro uważasz że telepatycznie "widzimy" twój budynek, to podpowiem ci tak ZRÓB WENTYLACJĘ MECHANICZNĄ W CAŁYM DOMU niekoniecznie z odzyskiem ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.03.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 skoro uważasz że telepatycznie "widzimy" twój budynek, to podpowiem ci tak ZRÓB WENTYLACJĘ MECHANICZNĄ W CAŁYM DOMU niekoniecznie z odzyskiem ciepła Z tym, że z odzyskiem ciepła wyjdzie najtaniej - na takim optimalu 400 zmieści się z izolowanymi kanałami w 6000zł brutto 23% "kominy" i nawiewniki - mogą nie być tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VATC 08.03.2014 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Wstawiam rzut parteru. Własnej roboty więc marny raczej. Na czerwono zaznaczyłem jak jest poprowadzona wentylacja łazienki. Zielonymi kropkami zaznaczyłem ewentualne miejsca gdzie chciałbym zrobić dodatkowo wentylację. Z tym, że ja myślałem żeby przebić się przez mur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 08.03.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Po wymianie okien i ociepleniu domu zaczął pojawiać się grzyb. w oknach masz przewaznie funkcje rozszczelniania. Ustaw w tej pozycji okna i wentylacja co najmniej czesciowo ruszy Zmierz wilgotnosc w domu, powinna byc ponize chyba 55%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VATC 08.03.2014 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Okna mam na rozszczelnienie. Mało to daje i w łazience cały sufit jest czarny. W pokoju w rogu od północy też wychodzi grzybek. Myślałem dodatkowo o założeniu nawiewników Regel-air ale nie wiem czy to coś da. Wentylacja ma być doraźna na okres około 3 lat. W 2016r. nabędę prawa emerytalne i wtedy gdy będę już pewien sytuacji finansowej rozpoczynam budowę nowego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 08.03.2014 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 to czerwone co narysowałeś nie ma prawa działać, w sprzyjających momentach może odrobinę, ale to nie to samo co wentylacja. Rozszczelnione okna działają tak jak dziury w ścianach, więc dodatkowe dziurowanie nic nie da. jakąś protezą byłby pewnie wentylator wyciągowy zamontowany na tej czerwonej rurze w łazience, ale czy ten kanał kominowy tylko do tego? być może należał by zebrać takie lub podobne rury do tej starej kuchni z łazienki i nowej kuchni, podłączyć do wspólnego wentylatora wyciągowego o odpowiedniej wydajności te 3 pomieszczenia i usuwać kanałem w kominie - niech się JTD może wypowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VATC 08.03.2014 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Nie ma takiej możliwości bo jak mam pociągnąć te rury? Przez środek salonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 08.03.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 tak ładnie pokręciłeś tę czerwoną , to co za problem i tą pójść najpierw na korytarz, ze starej kuchni też i zebrać to wszystko w tej części przy schodkach po prawej do wentylatorka i do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VATC 09.03.2014 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 (edytowane) Ja tego nie robiłem. To dom po rodzicach. Problem w tym, że nie ma jak pociągnąć bo miałbym rury widoczne w każdym pomieszczeniu. Proszę o jakąś konkretną wskazówkę jak zaradzić rozwojowi grzyba? Czy wstawienie kratek przez mur i rozszczelnienie okien pomoże? Edytowane 9 Marca 2014 przez VATC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 08.05.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 (edytowane) Ja tego nie robiłem. To dom po rodzicach. Problem w tym, że nie ma jak pociągnąć bo miałbym rury widoczne w każdym pomieszczeniu. Proszę o jakąś konkretną wskazówkę jak zaradzić rozwojowi grzyba? Czy wstawienie kratek przez mur i rozszczelnienie okien pomoże? Witaj, konkretna rada jedź na wschód polski tam są szeptuchy to napewno one ci pomogą. A tak na poważnie to gentoonx radzi ci b. dobrze! Wysyłam ci poprawiny twój rysunek miej więcej tak możesz zrobić wentylację mech. Ten niebieski punkt to wentylator. Pozdr. Janek Edytowane 8 Maja 2014 przez 17jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts