przemek9242 07.03.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Witam zastanawiałem się czy w łazience wystarczyłoby zamontowanie grzejnika łazienkowego z grzałką do ogrzewania tego pomieszczenia ??? Łazienka to 7.3m2 i 16m3 kubatury . Pomysł zamontowania takiego grzejnika zamiast normalnego zasilanego z pieca centralnego ogrzewania zrodził się od mojej dziewczyny "Bo ręczniki trzeba suszyć cały rok" Zaznaczam ze piec przez conajmniej najbliższe 10lat będzie zwykły węglowy więc w okresie letnim nie będzie zasilana woda w układzie jak to jest np w piecach na ekogroszek z podajnikiem . A koszty energii w tym przypadku nie są zbyt ważne . A gdyby to się sprawdziło to było by dobrze bo nie trzeba by było kuć ścian żeby poprowadzić do tej łazienki rury C.O (ponad 4m od najbliższej) No i moja główna część pytania czy takie rozwiązanie się sprawdzi ? Jaki powinienem dobrać grzejnik (jaka moc grzewcza) i jaką grzałkę o jakiej mocy musiałbym kupić żeby podczas mrozów w zimy łazienka była dobrze dogrzana . Dom cegła pełna grubość 25cm i 5cm styropian. Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.03.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 (edytowane) trudno o mocy coś powiedzieć, grzałki w mocy 500-900W to standardowe do grzejników, są i 1200W, grzałki są z termostatem Taki grzejnik zalewasz olejem- na ogół transformatorowym lub podobnym, wieszasz i działa osobiście polecałbym jakiś niewielki grzejnik z małą grzałką, a dogrzewanie łazienki tylko nadmuchowe na czas użytkowania Edytowane 7 Marca 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik bfc 08.03.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Też myślałem jak ty a łazienkę miałem połowę mniejszą ale grzejnik nie był za duży a grzałka chyba 600wat. I było chłodno. Na twoim miejscu pociągną bym te 4m c.o i grzałkę elektryczną na lato a będziesz miał spokojną głowę. Albo mata grzewcza na podłogę pod płytki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Helpless 15.09.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Też myślałem jak ty a łazienkę miałem połowę mniejszą ale grzejnik nie był za duży a grzałka chyba 600wat. I było chłodno. Na twoim miejscu pociągną bym te 4m c.o i grzałkę elektryczną na lato a będziesz miał spokojną głowę. Albo mata grzewcza na podłogę pod płytki.... Popieram, w łazience zawsze musi być nieco cieplej niz w całym domu. Szczególnie zimą. Ja wybrałbym coś mocniejszego, alebo ogrzewanie podłogowe w samej łazience. To fajna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.09.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Popieram, w łazience zawsze musi być nieco cieplej niz w całym domu. Szczególnie zimą. Ja wybrałbym coś mocniejszego, alebo ogrzewanie podłogowe w samej łazience. To fajna sprawa. utrzymywanie w łazience podwyższonej temperatury 24h/dobę to czysta strata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts