Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejnik łazienkowy do łazienki jako jedyne ogrzewanie ???

przemek9242

Recommended Posts

Witam zastanawiałem się czy w łazience wystarczyłoby zamontowanie grzejnika łazienkowego z grzałką do ogrzewania tego pomieszczenia ???

Łazienka to 7.3m2 i 16m3 kubatury .

Pomysł zamontowania takiego grzejnika zamiast normalnego zasilanego z pieca centralnego ogrzewania zrodził się od mojej dziewczyny :p

"Bo ręczniki trzeba suszyć cały rok"

Zaznaczam ze piec przez conajmniej najbliższe 10lat będzie zwykły węglowy więc w okresie letnim nie będzie zasilana woda w układzie jak to jest np w piecach na ekogroszek z podajnikiem . A koszty energii w tym przypadku nie są zbyt ważne .

A gdyby to się sprawdziło to było by dobrze bo nie trzeba by było kuć ścian żeby poprowadzić do tej łazienki rury C.O (ponad 4m od najbliższej)

No i moja główna część pytania czy takie rozwiązanie się sprawdzi ?

Jaki powinienem dobrać grzejnik (jaka moc grzewcza) i jaką grzałkę o jakiej mocy musiałbym kupić żeby podczas mrozów w zimy łazienka była dobrze dogrzana . Dom cegła pełna grubość 25cm i 5cm styropian.

Dzięki za odpowiedzi.

trudno o mocy coś powiedzieć, grzałki w mocy 500-900W to standardowe do grzejników, są i 1200W, grzałki są z termostatem

Taki grzejnik zalewasz olejem- na ogół transformatorowym lub podobnym, wieszasz i działa

osobiście polecałbym jakiś niewielki grzejnik z małą grzałką, a dogrzewanie łazienki tylko nadmuchowe na czas użytkowania

Edytowane przez gentoonx

• 6 months później...
Też myślałem jak ty a łazienkę miałem połowę mniejszą ale grzejnik nie był za duży a grzałka chyba 600wat. I było chłodno. Na twoim miejscu pociągną bym te 4m c.o i grzałkę elektryczną na lato a będziesz miał spokojną głowę. Albo mata grzewcza na podłogę pod płytki....

Popieram, w łazience zawsze musi być nieco cieplej niz w całym domu. Szczególnie zimą. Ja wybrałbym coś mocniejszego, alebo ogrzewanie podłogowe w samej łazience. To fajna sprawa.