Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa powietrze woda do cwu całorocznie

mwie

Recommended Posts

Szukam pompy służącej tylko do pogrzewania c.w.u, ale przez cały rok. Dlatego zależy mi na jak najwyższej sprawności, również w niższych temperaturach. Znalazłam firmę Nabilaton- Mitsubishi (polski producent opierający się na komponentach japońskich), który ma w ofercie model Multibox. Czy ktoś ma doświadczenia z tą pompą albo producentem? są rzetelni, nie zawyżają COP w papierach? Jak się sprawują te pompy? Czy można je porównywać do pomp Mitsubishi?

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zużycie mojej rodziny to 240l dziennie. Z opinii na forum wnioskuję, że powinnam celować w zbiornik 270 a nawet spokojnie w 300l. Szukam pompy z jak najwyższym cop, musi nas obsługiwać przez cały rok, w mrozy oczywiście zakładam załączanie grzałki:). ten Nabilaton ma wykazane cop bardzo wysokie, może stad jego cena...

8-9 lat przy dobrych wiatrach!?

Dokładnie to ciężko policzyć, bo przy temperaturach ok 0C moc jej będzie zbyt mała i wspomagana będzie grzałkami.

Ile czasu w sezonie te grzałki będą pracować trudno oszacować, ale na SCOP 2,5 bym nie liczył, to może być i poniżej 2.

Jak zdecydujesz się na CWU w 2 tar i do tego dorzucisz pralkę-zmywarkę, to dużo lepiej na tym wyjdziesz.

A co jeśli mam PC PW na nieużytkowym strychu gdzie pracuje na 15C z cop 3,5 w zimie i na 25-30C z COP 4,5 w lecie - ( przy okazji go chłodząc co nieco ) też nieopłacalne???

Nie wszystkich da się upchnąć do jednej beczki - to co dla Ciebie jest opłacalne niekoniecznie jest dobre dla mnie.

Jakie masz źródło ciepła dla ogrzewania domu.

Dobre pompy do wody nie muszą być drogie.A do kalkulacji zwrotu kosztów trzeba przyjąć czym grzejesz dom.

Dom "pasywny", zapotrzebowanie na ciepło 15kWh/m2, ogrzewanie: kable grzewcze w wylewkach, rozważamy ze względów "klimatycznych" dodatkowo kominek. Znasz jakieś niedrogie i dobre pompy do wody? Hewalex? Ariston? Ciekawa jestem bardzo, bo mam wrażenie że już przekopałam cały rynek...

Dom "pasywny", zapotrzebowanie na ciepło 15kWh/m2, ogrzewanie: kable grzewcze w wylewkach, rozważamy ze względów "klimatycznych" dodatkowo kominek. Znasz jakieś niedrogie i dobre pompy do wody? Hewalex? Ariston? Ciekawa jestem bardzo, bo mam wrażenie że już przekopałam cały rynek...

Hej,

Gościu, który montował u mnie PCi zachwalał ViVitherm Vertical, ale jemu za to płacą:) więc musiałbyś samemu poczytać. Pozdrawiam

Ten Multibox to element PC (jednostka wewnętrzna , do komplety potrzebna jest jeszcze zewnętrzna.

TO PC do ogrzewania budynku a przy okazji do cwu,

Pompy do cwu generalnie pracują w temperaturach dodatnich ( brak odszraniania).

Poczytaj o pompie firmy CHIGO .Pracuje do -5 C.

Ale praca w takich niskich temperaturach jest mało efektywna.

COP które wyczytałeś dla tej z Nobilatona jest podane dla temperatury powietrza +7 i temperatury wody +35 i jest zmienne

o, dzięki, Wasza wiedza jest nieoceniona. Przeanalizuję ten Vivitherm Vertical i Chigo. Co do Nabilatona- to nie jestem fachowcem, ale kilka razy rozmawiałam z ich pracownikami, i wydaje mi się, że Multibox, zgodnie z katalogiem, jest typowo do c.w.u., i nic a nic nie ma info o jednostce zewnętrznej. jest za to info o dolnym źródle w Multiboxie. To jednoelementowa pompa. Jej COP przy temp. zewnętrznej 7st, i podgrzaniu wody do 40st wynosi 4,3, a przy temp. 3st COP = 3,3. to sporo. nie znalazłam innej pompy pw, która tyle by miała...i do tego deklaracja, że pompa pracuje do -30st...

Vivitherm widzę, że jest na elementach Hitachi, to też zobowiązuje. Zgłębię temat...

co do Chigo, to mam wrażenie , ze to jest pompa obsługująca sporo więcej niż samą cwu. Jest w dwóch wersjach: o mocy 3,7kW ma zbiornik jedynie 100l (sic!) , a zbiornik 200l jest przy pompie 6kW. 6kW to więcej, niż bym potrzebowala nawet, gdybym zdecydowała się grzać dom podłogówką wodną pędzoną tą pompą. Energożerność tej pompy też niemała.

fakt, cena jest wysoka. z drugiej strony jak widzę pompy za 40-50tys, to zaczynam inaczej podchodzić do "nadpłaty" kilku tysięcy za zdecydowanie wyższe COP niż u konkurencji, i niższe rachunki na przyszłość, oraz większą szansę, że pompa nie padnie po 2 sezonach.

Jeszcze znalazłam pompy EcoHeatPro 300L, też wydają się sensowne, a sporo tańsze.

A kup sobie na zdrowie, ja co najwyżej się z tego ponabijam :D

np: zobaczysz cop 4,5 w lecie, jak świnia niebo :p hwe hwe rehwe :p

Merytoryczność twojej wypowiedzi świadczy o Tobie. Pośmiejemy się za kilka lat jak ceny energii w Polsce podobnie jak ceny benzyny dogonią zachodnie. http://zaklad.energetyczny.w.interia.pl/