ogrodnik28 08.03.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Taki przepis na który jest opisany w kg cement portlandzki marki 25 - 3260 kgpiasek o uziarnieniu do 2 mm - 6820 kgkruszywo pow. 2 mm - 12660 kgwoda - 1600 l A drugi w m3 Czy to miarodajna recepta:1. cement 35 zwykły - 279 kg2. piasek - 0,455 m33. żwir - 0,766 m34. woda - 0,26 m3 Ile łopat lub wiader piachu i wody i cementu i żwiru na te proporcje? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.03.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Czy to miarodajna recepta:1. cement 35 zwykły - 279 kg 2. piasek - 0,455 m3 3. żwir - 0,766 m3 4. woda - 0,26 m3 tego co to wymyśli ilość wody do cementu 1:1 skrajny idiotyzm !! Przepis na beton dobry beton jest start z ilością wody do cementu na poziomie 0,3 ... czyli 30 litrów wody na 100 kg cementu. Dodajesz superplastyfikator. Piach/ kruszywo 40/60 około nie jest ścisły wymóg może być 50/50 lub 30/70.. Zasada główna jest trzymać się ilości wody do cementu ! i nie przekroczyć wartości nad 0,4 .. tj 40litrów wody 100kg cementu. To jest jak amen w pacierzu. teraz masz trzy kasy cementu główne z gwarantowaną wytrzymałością .. 32,5 / 42,5 / 52,5 ... i kategoriami. a te ilości piasku w kg i kruszywa kidnij w kąt , ponieważ trzymając się zasady nie zrobisz złego betonu ... konsystencja zrobi się zbyt sucha. I rozrzedzasz tylko i włącznie takim zaczynem jak wyżej o tych proporcjach. Nigdy samą wodą. Chyba że na początku zostawiłeś sobie te 5-10 litrów z 30 litrów to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 08.03.2014 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Podawanie ilości wody to głupota. Przecież piach może być taki co przeleżał na upałach i jest tylko wilgotny, a może też i cieknąć wodą. Jeśli taki beton robimy w betoniarce to nie widzę przeszkód aby to mierzyć wiadrami, mierzenie ilością łopat już jest mniej dokładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.03.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Dzięki za pouczenie stąd początek na 0,3 jak piach suchy to skoczy na 0,4 będzie ważne aby tej proporcji nie przekraczać. Ilość piachu i kruszywa będzie decydować o konsystencji, upłynnić można przez zwiększenie frakcji. Stosunek woda cement to jest podstawa betonowania a nie jakaś głupota .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 09.03.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Przy dzisiejszych cenach nie oplaca sie robic samemu betonu. W betoniarni m3 b 20 kosztuje ok 200-230 zl. Mi za b25 z przywozem i pompą powiedzieli 240.Robiąc samemu trzeba wszystko kupic i przywieść: kruszywo ok 50 zl tona, piasek polowa z tego, cement tona ponad 400 zl. Transport tez kosztuje a i zrobic tez sie samo nie zrobi. Do tego błąd podczas mieszania i nie ma szans zeby łopatami zawsze zrobic taka samą mieszankę. Jakos nie wyobrażam sobie odmierzać piasku i kruszywa wiaderkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panrys87 03.10.2019 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Witam, czy do zrobienia betonu do np komórki czy garażu można dodawać mączki której się używa do przygotowania podłoża pod kostkę brukową? Potrzebowałem ostatnio zalatac kilka ubytków na podłodze a że miałem mało piasku i zostało mi materiałów po układaniu kostki to dodałem i przyznam że wyszedł dość solidny beton. Czy coś takiego wytrzyma? Dodawalem maczke 05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 03.10.2019 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Witam, czy do zrobienia betonu do np komórki czy garażu można dodawać mączki której się używa do przygotowania podłoża pod kostkę brukową? Potrzebowałem ostatnio zalatac kilka ubytków na podłodze a że miałem mało piasku i zostało mi materiałów po układaniu kostki to dodałem i przyznam że wyszedł dość solidny beton. Czy coś takiego wytrzyma? Dodawalem maczke 05 a jak ci napisze ze nie wytrzyma to zrobisz rozbiórkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panrys87 03.10.2019 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Rozbierać nie będę, ale mam kilka rzeczy do zrobienia jak np schodki do piwnicy i nie wiem czy tak robić czy lepiej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts