gabione 09.03.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Witam!Budowę planujemy zacząć w tym roku przełom sierpień-wrzeszeń.Projekt indywidualny-jeszcze nie gotowy-koszt około 6tyś nie licząc mapki do celów projektowych.Moje pierwsze pytanie dotyczy zjazdu z działki. Sprawa wygląda tak, że na mapce z gminy i ze starsostwa(mapy poglądowe) nie ma zaznaczonego zjazdu. Natomiast faktycznie na drodze jest zaznaczony zjazd na działkę pasami przerywanymi. Może to głupie z mojej strony ale czy można się tym sugerować?Sąsiad który mieszka obok mojej działki 50 lat tez nie ma zaznaczonego na mapce zjazdu. Droga która jest wzdłuż mojej działki to droga wojewódzka.Drugie pytanie: przez działkę przechodzi zarówno woda jak i linia energetyczna pod ziemią czy będą z tym komplikacje jeśli chodzi o w/w zjazd(wjazd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreamerx 13.03.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 zjazd z działki musi ci zaprojektować architekt adaptujący potem projekt do działki (kolejny krok po kupieniu projektu domu i zdobyciu mapki do celów projektowych - to wszystko jest potrzebne do pozwolenia).Pytanie drugie: nie ma to znaczenia, wyjazd można zaprojektować bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BorÓwki14 15.03.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 zjazd z działki musi ci zaprojektować architekt adaptujący potem projekt do działki (kolejny krok po kupieniu projektu domu i zdobyciu mapki do celów projektowych - to wszystko jest potrzebne do pozwolenia). Pytanie drugie: nie ma to znaczenia, wyjazd można zaprojektować bez problemu. Zgadza się. My też nie mieliśmy wjazdu na działkę - droga gminna. Przy okazji starannia się o pozwolenie na udowe, staraj się również o pozwolenie na wjazd. Złóżcie wszystkie papiery w tym samym czasie. Nie powinno być problemów z uzyskaniem pozwolenia na zrobienie zjazdu. Po uzyskaniu takiego pozwolenia na zrobienie wjazdu trzeba bedzie jeszcze zlozyc papierki do zarzadu dróg no i oczywiście opłate odbior następuje przy odbiorze domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasnal1357 20.03.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Co za kraj, nawet żeby głupi zjazd musi być zaprojektowany przez architekta a później zatwierdzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BorÓwki14 20.03.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Zjazd koniecznie musi być zaprojektowany:) Musi w końcu wytrzymywać odpowiednie obciążenia, np. wjeżdżającą gruszkę na tere budowy itp. Oczywiście doświadczony wykonawca poradziłby sobie pewnie i bez projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabione 21.03.2014 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Zjazd koniecznie musi być zaprojektowany:) Musi w końcu wytrzymywać odpowiednie obciążenia, np. wjeżdżającą gruszkę na tere budowy itp. Oczywiście doświadczony wykonawca poradziłby sobie pewnie i bez projektu Wjazd na szczęście jest tak usytuowany że nie ma tam żadnych rowów, betonów itp. Także większych problemów nie powinno być. Ale tak jak kolega pisał wjazd musi wytrzymać pewne obciązenie. Zakupiłem 10 płyt drogowych 3X1m co daje 15 m utwardzonego wjazdu, reszte będę wykładał słupami energetycznymi, oczywiście to na czas budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BorÓwki14 22.03.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Ale tak jak kolega pisał wjazd musi wytrzymać pewne obciązenie. Koleżanka z mężem, aczkolwiek mąż nie udziela się na FM, zostawił te kwestie swojej żonce Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabione 22.03.2014 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Upss sorry! To mąż ma farta. Moja żonka liczy na mnie wszystkie sprawy są w moich rękach zaczynając od wybrania projektu. Mam kolejne pytanie odnośnie projektowania garażu i jego budowy w trakcie budowy domu. Czy jest to prawdą, że budując dom i garaż wyjdzie taniej, tzn kierownik budowy, pozwolenie na budowę itd... garaż oczywiście oddzielnie. Planowałem wybudować garażu za jakieś 5 lat do 35m2 na zezwolenie (działka MR budowa zagrodowa, będę dzierżawił pole czyli teoretycznie będę rolnikiem), ale czy na tym zezwoleniu też muszę miec kierownika bud. ? i innych "ekspertów"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BorÓwki14 23.03.2014 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Mam kolejne pytanie odnośnie projektowania garażu i jego budowy w trakcie budowy domu. Czy jest to prawdą, że budując dom i garaż wyjdzie taniej, tzn kierownik budowy, pozwolenie na budowę itd... garaż oczywiście oddzielnie. Taniej pewnie wyjdzie Ci od razu, nawet ze względu na: - geodeta może weźmie mniej przy tyczeniu wszystkiego - ekipa machnie Ci to przy okazji - kwestie transportu materiałów, betonu, robisz od razu - no i możliwe ze materiały bedą tylko drożeć, a nie tanieć, za te 5 lat Z drugiej strony jak stoicie średnio z kasą, to garaż możesz sobie przecież odłożyć na później, samochód pod chmurką wytrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BorÓwki14 23.03.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 gabione, ja również mam niemałe problemy z odróżnianiem płci na FM , hihih , także nie ma sprawy U mnie podział ról jest względny, zazwyczaj: maż- kwestie techniczne, ja kwestie wnętrz Oboje siedzimy i czytamy to forum, to gazetki to dzwonimy po znajomych i zasięgamy porad, później z tego całego bajzlu, który mamy w głowach rodzi się dyskusja + koncepcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miśko33 30.03.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Oboje siedzimy i czytamy to forum, to gazetki to dzwonimy po znajomych i zasięgamy porad, później z tego całego bajzlu, który mamy w głowach rodzi się dyskusja + koncepcja Czy wiecie już może z czego będziecie stawiać ściany? dla mnie to chyba największy dylemat odnośnie mat.budowlanych... Od czytania marketingowych przechwałek producentów już w głowie się miesza:( wszelkie opinie osób już mieszkających są w tym przypadku najcenniejsze, możecie się podzielić jakimiś opiniami swoich znajomych? jakiekolwiek praktyczne aspekty chociażby typu wieszanie mebli na ścianach z danego materiału... z góry dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BaralekGJ 31.03.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Witam co do zjazdu z drogi. U nas przy działce jest droga gminna asfaltowa. Na mapach nigdzie nie było zaznaczonego zjazdu. Nasz architekt podpowiedzial, zeby pogadac z geodeta, jak przyjedzie robic maple do celow projektowych, zeby na mape naniósł zjazd. Geodeta robi bowiem niejako inwentaryzacje stanu aktualnego, wysyła wszystko do starostwa i starostwo aktualizuje mapy w oparciu o to co zaznaczy geodeta. U nas geodeta zaznaczyl zjazd i po sprawie. Nie kosztowalo na s to nic, i od reki jest zjazd. Dokumenty tez robilismy na dom i garaz wolnostajacy. Architekt wzial grosze. Raz zaltwiane mapy, dokumenty typu pozwolenienie na budowe itp. Jedyne czego musisz pilnowac, to jak juz skonczysz budowac dom to masz max 3 lata na rozpoczecie budowy garazu. co do materiałów - u nas pustaki Solbet. Tanio, łatwo znalezc ekipe do murowania. Co od cieploty to i tak najwazniejsze jest ocieplenie. Duzy plus to latwosc kucia w scianach na etapie kładzenia instalacji. Nie wyobrazam sobie kucia w ceramice .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BorÓwki14 31.03.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Czy wiecie już może z czego będziecie stawiać ściany? Wiemy wiemy, a nawet praktykujemy Budujemy z ceramiki 25 p/w porotherm. Jeden z popularniejszych materiałów, każdy murarz wie co i jak od lat! Początkowo w projekcie mieliśmy sylikaty, ale po rozważeniu wszelkich plusów i minusów, zdecydowaliśmy się na ceramikę. miśko33, każdy materiał ma swoje wady i zalety. Najlepiej poczytaj sobie artykuły/internet i rozważ nalepszą dla Ciebie opcje. Bo każdy materiał, ma swojego gorącego zwolennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabione 01.04.2014 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Witam co do zjazdu z drogi. U nas przy działce jest droga gminna asfaltowa. Na mapach nigdzie nie było zaznaczonego zjazdu. Nasz architekt podpowiedzial, zeby pogadac z geodeta, jak przyjedzie robic maple do celow projektowych, zeby na mape naniósł zjazd. Geodeta robi bowiem niejako inwentaryzacje stanu aktualnego, wysyła wszystko do starostwa i starostwo aktualizuje mapy w oparciu o to co zaznaczy geodeta. U nas geodeta zaznaczyl zjazd i po sprawie. Nie kosztowalo na s to nic, i od reki jest zjazd. Dokumenty tez robilismy na dom i garaz wolnostajacy. Architekt wzial grosze. Raz zaltwiane mapy, dokumenty typu pozwolenienie na budowe itp. Jedyne czego musisz pilnowac, to jak juz skonczysz budowac dom to masz max 3 lata na rozpoczecie budowy garazu. .... No niestety u mnie tak nie wyszło bo geodeta bał się tak zrobić (kilka lat wstecz jeszcze tak robili) co ważne droga wojewódzka to inna bajka niż droga gminna czy powiatowa. Byłem wczoraj u projektanta wysmarowaliśmy pismo do zarządcy dróg wojewódzkich o warunki na budowę zjazdu. Zobaczymy co wyślą. Dla mnie osobiście jest to wszystko chore, zamiast wydawać pieniądze na budowę domu jestem zmuszony do projektowania zjazdu i jego budowy. Całkowity koszt zapewne zamknie się w granicach 10 tyś. jak dobrze pójdzie. Powoli odechciewa mi się całej budowy i tego chorego systemu w naszym kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola.6 03.04.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Witam mam pytanie złożyliśmy z mężem wniosek o pozwolenie jutro mam po nie podjechać i czy mogę sama pozwolenie odebrać czy musimy razem jechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts