just_e 09.03.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 (edytowane) Witam wszystkich Postanowiłam założyc dziennik budowy - żeby sobie wspominać kiedyś jak przebiegała nasza budowa.Do tej pory byłam tylko biernym czytaczem tego forum, które rzeczywiście jest kopalnią wiedzy dla takich laików jak ja. Liczę na wasze opinie i sugestie. Edytowane 26 Marca 2014 przez just_e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 10.03.2014 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 (edytowane) To próba dodania zdjęcia - kolejna;) Edytowane 11 Marca 2014 przez just_e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 11.03.2014 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Chyba już umiem;) Jeszcze popracuję nad rozmiarem zdjęć - ławeczka i studnia to jedyne obiekty "małej architektury" na mojej działce , no i taki widok będe miała z tarasu , wiosną...Zdjęcie z tamtego roku , teraz działka jest trochę rozkopana , ale wiekszość drzew ocaleje. dlatego właśnie " domek w sadzie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 16.03.2014 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Bardzo chaotycznie zaczęłam ten dziennik .Może więc jeszcze raz napiszę coś o nas i spełnianiu naszego marzenia . Jesteśmy małżeństwem w średnim wieku , które postanowiło sobie zbudować mały dom w rodzinnych stronach .Wierzę w to , że na spełnianie marzeń nigdy nie jest za późno i dlatego mimo początkowych obaw czy damy radę - zaczynamy lada dzień budowę Budujemy wg projektu Santia, ale bardzo podobały nam się też projekty : Szpak , Słoneczko, Róże w Ogrodzie - ale Santia wygrała;) Budynek gospodarczy budujemy osobno - działka jest dość duża ma ok.3000 m. W przyszłym, tygodniu bedzie już wytyczenie budynku oraz budynku gospodarczego na działce.Dlaczego ten dom? Jest w sam raz dla nas - 2 osób + odwiedzających nas ( mam nadzieję często ) dzieci .Nic w nim nie zmieniamy , jedynie okno przy jadalni zamieniliśmy na zwykle i dodaliśmy po małym w ścianach szczytowych.Poza tym w największym pokoju - naszej sypialni robimy większą garderobę kosztem szafy w korytarzu .Budować bedziemy z Leier Thermopor 25 P+W + 20 cm ocieplenia, strop drewniany + 30 -40 cm wełny ,ogrzewanie - wodna podłogówka na prąd ( kocioł Kospel 8 kW Ekco, albo podobny Elterm ) i kominek , zastanawiamy się też nad pompą ciepłą gruntową 6 kW . Na początku kwietnia bedzie też wykonywane przyłącze wody ok. 240 m. z przewiertem pod drogą krajową ok.16 m. Przyłącze prądu jest u mnie bardziej problemowe - ale myślę ,że tez w końcu się coś ruszy. Niestety na miejscu budowy będę dopiero za parę dni a teraz mąż jest na miejscu i czuwa nad wszystkim.Mamy ten plus , że rodzinka mieszka obok , tak więc mamy się gdzieś zatrzymać na czas budowy. A teraz w ramach nauki spróbuje wkleic zdjęcia zdjęcie z usytuowaniem domu na działce i układem pomieszczeń : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 21.03.2014 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 (edytowane) Już po wytyczeniu i tak teraz wygląda moja działka - tutaj będzie przyszły dom : a tu budynek gosp. Edytowane 21 Marca 2014 przez just_e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 09.04.2014 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Już jestem, po małej przerwie - postaram sie w miarę możliwości uzupełniac wpisy w dzienniku , zdjęcia wkleję później,Dużo sie teraz działo - prawie jednocześnie miałam robione przyłącze wody i wykopy pod fundamenty - 2 ekipy i dużo sprzetu na działce. Przyłącze wody zostanie skończonę 11.04. - bedzie wtedy robiony przewiert pod DK. Najważniejsze daty: - 07.04. - pierwsze"symboliczne" wbicie łopaty czyli wykopy pod fundamenty - 08.04. - zalewanie fundamentów - 09,04 - murowanie bloczków Po lekturze innych dzienników potwierdzam : - kompletny brak czasu - oprócz całej logistyki okołobudowlanej gotuje jeszcze obiady dla murarzy ( pracują po 10 godz. ) - oprócz konkretów typu bloczki, cegły, beton - dochodzą różne nieprzewidziane wydatki takie "na już" , które staram się ogarnac ( excel , zeszyt ) ale to rozprasza i zajmuje czas - zmienia się postrzeganie wymiarów budynku, teraz na etapie fundamentów wszystkie wymiary pomieszczeń wydaja się małe ale potem podobno to się zmieni Ale też: - widok fundamentów , a wczesniej wytyczonego budynku - zostaje w pamięci .. Poziom stresu , jak dla mnie jeden z wyższych , ciągłe myślenie o budowie i sprawach "około"- ostatnio śniło mi sie, ze beton nie dotarł na czas - a to dopiero początek Narazie tyle - c.d.n.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 18.04.2014 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) Beton jednak dotarł na czas i melduje sie znowu - mamy stan zero prawie osiągnięty Jeszcze tylko ocieplenie fundamentów i wyrównanie terenu.Wklejam obiecane zdjęcia - na początek - był taki moment , że ekipa od przyłącza wody pracowała już z murarzami : zalane fundamenty : bloczki fundamentowe już czekają : a tuż już zamurowane i zasypane : i przygotowane do zalania chudziakiem po wykonaniu przepustów do kanalizacji : Wczoraj było zalewanie chudziakiem i po świętach ruszą mury Fundamenty są wyższe niż zamierzałam, wynikło to po wytyczeniu - różnica w poziomie zero - dom będzie niżej w stosunku do reszty terenu .Trochę mnie to martwi , bo chciałam mieć tylko 2 stopniowy ganek i niewysokie zejscie na taras - mam nadzieje, że po podsypaniu fundamentów i wyrównaniu terenu nie bedzie tak wysoko. Poza tym - zielony pawilon i okoliczne drzewka to widok z mojego przyszłego tarasu.No właśnie - mam w projekcie taras narożny i zaczynam się wahać czy nie zmniejszyć go tylko do strony południowej.Czy może ma ktoś jakiś ciekawy pomysł na narożny taras? Z uwag życiowych "świeżego budowlańca" : - podział obowiązków i dobra organizacja to połowa sukcesu, idealnie wg mnie gdy jedna osoba zajmuje się pilnowaniem wydatków, dostawami, domawianiem towaru ogólnie logistyka , a druga jest ciągle na miejscu, na placu boju - harmonogram - czyli co i kogo muszę już teraz załatwić , a co mogę sobię zostawić na potem, to wg mnie ważne bo ja z początku chciałam ogarnąć za dużo rzeczy naraz - i nie przejmowanie się już podjętymi decyzjami typu czy napewno ten kolor, ten strop, ta grubość ocieplenia itp.gdzieś czytałam na FM ,że budowanie uczy asertywności i to prawda - no i zaczynam gadać ciągle o budowie domu , narazie uwagę na to zwróciły mi moje dzieci, więc staram się to jakoś kontrolować To narazie tyle ,pozdrawiam swiątecznie Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez just_e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 21.04.2014 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Tak więc 1 etap budowy za nami mamy już fundamenty zalane chudziakiem i osiągnięty stan zero : no i znowu widok z tarasu Po świętach budynek zacznie piąć się w górę , nie będę na miejscu i ten etap mnie częściowo minie, czego nie mogę odżałować Poza tym jestem zaskoczona tempem budowy , jak narazie budowa mimo stresu -sprawia też radość, w końcu spełniamy nasz marzenie.Mam już wybraną dachówkę Koramica Allegra 9 kolor antracyt , różnica między tą a betonową jest niewielka tak więc zdecydowaliśmy się na ceramikę . Podoba mi się połączenie grafitowego dachu z piaskowym/ żółtym klinkierem jako wykończeniem elewacji i komina, okna w kolorze winchester ( jest jaśniejszy od popularnego złotego dębu) elewacja też delikatnie piaskowa.No i proszę jak poleciałam do przodu - a tu dopiero fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 04.05.2014 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 (edytowane) No i mury poszly w góre , od strony południowej wejscie - czyli strona północna Budowane są teraz ścianki działowe ,po weekendzie będą ocieplane fundamenty ( ława fundamentowa jest wylewana i ona nie będzie ocieplana ) mój kierownik budowy twierdzi, że tak jest ok , byleby tylko ocieplenie było ok. 1m poniżej przyszłego poziomu gruntu , nie wiem czy ma już ktoś takie rozwiązanie - i jestem ciekawa Waszych opinii. Poza tym można już podziwiać widoki z okien - i pomału meblować pokoje:) Edytowane 4 Maja 2014 przez just_e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 25.05.2014 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 (edytowane) Witam znowu Dość szybko się to u mnie toczy , murarze skończyli 21.05. -mam już ściany działowe ( wszystko wydaje się teraz takie wąskie i małe) mam wymurowany komin i ściany szczytowe .Okna zamówione ( Bruegmann - bluEvolution:82, okucia Favorit) od przyszłego tygodnia wchodzi cieśla.Ostatnie zdjęcia , ale jeszcze bez zakończonych szczytów - i wąski korytarz i tym razem dla odmiany widok z kuchni - po lewej spiżarka [img]https://lh6.googleusercontent.com/-9TokU82LHZ4/U3YwDve9u6I/AAAAAAAAN6Y/DhLB6MM8l98/s800/DSC01424.JPG Mam już odbiór przyłącza wody, z prądem może też w końcu coś się ruszy. Zastanawiam się nad wyborem kominka.Jako , że będziemy mieli podłogówkę wodną , zasilaną narazie kotłem elektr, myślałam o zwykłym kominku , moc ok. 10 kW , bez DGP. Ale już 2 fachowiec od kominków doradza jednak z DGP i większy wkład ok. 12 kW .No i znowu mam zagwozdkę - cenowo jest to różnica ok. 3000 zł. ale czy ma to uzasadnienie w moim przypadku? Poza tym instalatorów mam zaklepanych , brakuje mi jeszcze kogoś od tynków - ale tutaj wystarczy popytać wsród budujących i polecają w miarę sprawdzone ekipy. Tak więc czerwiec to akcja dach Edytowane 25 Maja 2014 przez just_e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 06.06.2014 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Witam po przerwie - w tym czasie tj. 27,28 maja Santia dorobiła się już więżby i desek na dachu fundamenty też już ocieplone Dachówka juz zamowiona - czekam na wolny termin fachowców i myślę , ze w czerwcu dach będzie przykryty. Poza tym muszę zaznaczyć usytuowanie gniazdek elektr. w domu, jakie oświetlenie itp.kuchnie muszę sobie już zaprojektować co i gdzie.Łazienka ciągle wydaje mi malutka a chciałam i prysznic i małą wannę narożną (pralka będzie w gospodarczym ) coś takiego : Edytowane 6 Czerwca 2014 przez just_e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 08.06.2014 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Pojawił się też komin z CRh Sahara za tydzień będzie robione pokrycie dachu antracytową dachówką Allegra 9 i mam nadzieję , że będzie to fajnie pasować Edytowane 25 Czerwca 2014 przez just_e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 25.06.2014 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Witam czytajacych mój dziennik - jestem po dłuższej tym razem przerwie, ale muszę zanotować ten moment - dachówka na dachu pojawiła 17.06 i tak wygląda niestety trochę brakło i czekamy na dowiezienie brakujących dachówek i blachy na budynek gospodarczy Poza tym tak jak pisałam wcześniej , wyskakuje mi dużo niezaplanowanych wydatków , okazało się np. ,że musze mieć projekt zjazdu z drogi gminej ( ma być za jakiś czas poszerzana ) + pozwolenie na budowę zjazdu - koszt 1000 zł . Okna mamy mieć ok. 30.07. - nie mogę się już doczekać - ciekawe jak będzie bez tych przeciągów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 06.07.2014 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Jestem znowu- brakująca dachówka dowieziona, teraz czas oczekiwania na okna, w miedzyczasie rozmowy ws. tynków , wylewek i wybór elektryka.No i moge juz wejść na strych , który prezentuje się tak : a to widok ze stryszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PMD 01.08.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Witam serdecznie, widzę, że u Państwa wszystko idzie sprawnie i już sporo macie za sobą My również budujemy santię, ale 26 lipca geodeta dopiero wytyczył dom i garaż.. Po weekendzie mam nadzieję, że pogoda pozwoli na wykopanie i zalanie fundamentów. Pozdrawiam gorąco z Radomia i czekam na dalsze relacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 03.08.2014 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 (edytowane) Santia doczekała się okien Ostatni tydzień lipca to właśnie okna no i przede wszystkim mam już prawie prąd tzn. jest skrzynka i pociągnięty kabel a elektryk będzie działał w połowie sierpnia - ale i tak się cieszę. Hydraulika jeż jest zrobiona. Poza tym zdecydowaliśmy się na rekuperację , mam nadzieję , że dla tak małego domu znajdziemy coś w rozsądnej cenie , narazie oferty mamy od 10 000-15 000 i szukam dalej.Dużo czasu zajmuje mi dojeżdzanie ok 250 km. na budowę pod koniec tygodnia - mąż jest na miejscu - ale fajnie widzieć jak dom rośnie w oczach . Budowa domu to fajna przygoda i będzie co wspominać na jeszcze starsze lata .Przed nami podobno najgorszy etap czyli wykończeniówka i wiele trudnych decyzji do podjęcia ale jak narazie każdy etap cieszy. Pozdrawiam serdecznie Edytowane 3 Sierpnia 2014 przez just_e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 07.08.2014 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Witaj PMD - napiszcie z czego budujecie i jakie zmiany planujecie wprowadzić np. kuchnie zostawiacie jak w projekcie ? Dom buduje się szybko i jak narazie bezproblemowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PMD 08.08.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam, my już albo dopiero mamy fundamenty udało się wstrzelić w tę kapryśną pogodę i we wtorek 5 sierpnia zostało wykopane pod fundamenty i zalane. Z bloczkiem musimy chwilkę zaczekać - ok tygodnia/dwóch. Generalnie żadnych większych zmian nie wprowadzamy. Wyjście na taras z salonu zostanie zmniejszone, będzie takie samo jak to między kuchnią a salonem, a w spiżarni w ogóle nie robimy okna. Ściana w sypialni koło salonu zostanie przesunięta, tak żeby zrobić taką małą garderobę, ale chyba podobnie jest u Was. I w łazience też chcemy zmieścić i wannę i prysznic. Z tym, że u nas jest odbicie lustrzane. Będziemy budować z betonu komórkowego H+H na klej, strop będzie drewniany. W tym roku chcemy postawić tzw. stan surowy otwarty. Pozdrawiam i do usłyszenia Pozdrawiam Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez PMD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mikołajczak 19.08.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 witam:) nawet nie wiecie jak się cieszę, że znalazłam kogoś kto buduję Santię! ja już na dniach mam dostac pozwolenie na budowę, fachowcy czekają w pogotowiu - tylko pogoda mnie martwi - mokro jest jak nigdy dotąd.. Santię tez buduję w okolicach Radomia (konkretniej koło Przysuchy, do Radomia mam 35 km)czekam z niecierpliwością na Wasze nowe wpisy i zdjęcia! PMD - ile kosztował Cię stan zero? mi fachowiec wyliczył (z robocizną) 20 tyś.. zastanawiam się czy to dużo czy mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 31.08.2014 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam nowego gościa widze , że Radom górą Ja też się cieszę, że ktoś jeszcze buduje Santie - będzie z kim wymieniać uwagi - zapraszam do wpisywania w komentarzach . U mnie teraz kończy działać elektryk (przyłącze odebrane , zapłacone , mamy już swój prąd ) zaczyna fachowiec od rekuperacji (narazie będą rozłożone tylko przewody),wybraliśmy w końcu rekuperator Brink Renovent Excellent 300.Mam nadzieję , że to dobry wybór , przy naszym sposobie ogrzewania wentylacja jest bardzo ważna. Poza tym mam już zamówione drzwi zewnętrzne firmy Doorsy: http://www.drzwi.pl/files/Product/pa83a8b089htro/drzwi_doorsy_ds23_Show.jpg Drzwi będą z naświetlem jak w projekcie i już się nie moge doczekać montażu a jako , że są to drzwi drewniane to będzie to dopiero po wylewkach . A poza tym na zewnątrz prawie nic się zmienia , dowożą nam ziemię , która mamy zamiar wyrównać teren a w zasadzie domek będzie stał na takiej małej skarpie, robimy pomału własnymi siłami ogrodzenie - przy naszej powierzchni działki nawet siatka + słupki to spory wydatek, ale wykorzystaliśmy piasek i cement , który nam został na podmurówkę i działka jest prawie ogrodzona. Został front działki , docelowa brama i furtka ale to po wyrównaniu terenu. Ogrodzenie jest bardzo ważne dla tego gościa , który miałby w końcu gdzie się wylatać ( a nadzorował budowę od początku:) A tak teraz wygląda nasz działka: Zdjęcia pełnego ogrodzenia z siatką umieszczę następnym razem. Poza tym w łazience jednak będzie tylko wanna ale z parawanem - oglądałam już u kogoś "na żywo" łazienkę w Santi , robiłam projekt , mierzyłam i jednak jest wg mnie za mało miejsca na wanne i kabinę tzn da się ale bedzie za ciasno.A jako że ja wolę prysznic, mąż kąpiel w wannie to metodą kompromisu będzie wanna z parawanem .Awaryjnie drugi odpływ na wannę jest zrobiony. To na razie tyle wieści z budowy - PMD, Kasiu piszcie jak tam u was budowa - pozdrawiam:bye: Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez just_e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts