just_e 27.12.2014 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Witam i przesyłam spóźnione ale szczere życzenia świąteczne - optymizmu, zapału i wytrwałości w dążeniu do celu oraz dużo zdrówka - wszystkim budującym życzę U mnie jednak nie było spokojnie przed świętami- ekipa od ocieplenia stropu miała luzy, tak więc zaczęła ocieplać mi strych i strop - i tutaj znowu powiem - rodzinka na miejscu w takich sytuacjach to skarb . Było bardzo wietrznie, tablicę informacyjną mi zerwało, tuja jedna też padła - tak więc znowu akcja. Poza tym dowiedziałam się o wolnym miejscu pracy w tutejszym urzędzie gminy i jechałam złożyć dokumenty w ostatnim dniu tj. 22 grudnia . Zobaczymy co z tego będzie, praca byłaby fajna, w księgowości i blisko - a więc trzymajcie za mnie kciuki . A teraz nadrabiam zaległości. Kasia - narazie kupiłam tylko wkład to kominka, jest to Hajduk Volcano 14 kV i obudowa kominka też będzie podobna. Zdjęcia , które zamieściłaś to projekt domu Bilbo, rzeczywiście jest bardzo podobny do Santii, moim faworytem jesli chodzi o aranżację wnętrz jest Z241 Musiałam też już teraz zdecydować jakie będę miała karnisze i zdecydowałam się na chowane w ścianie - wygląda to mniej więcej tak : zasłona jakby spływa ze ściany.Początkowo w ogóle nie chciałam firan , zasłon itp. ale w salonie będzie chyba przytulniej jeśli pojawią się tam delikatne zaciemniające zasłony. Co do aranżacji kuchni to będę kombinować jak rozmieścić moje dotychczasowe meble kuchenne , których nie zostawiam w sprzedawanym mieszkaniu tak jak i stołu z krzesłami.Bardzo mi się podobają , projekt kuchni to moje "autorskie dzieło", a poza tym ma dopiero 3 lata.Oto ona : i rozkładany stół do salonu PMD - pomału ale do przodu , wklej jakieś zdjęcia , u mnie też reszta wykończeniówki zależy od sprzedaży mieszkania, ale staram się być dobrej myśli - Pozdrawiam przednoworocznie - Ela Edytowane 27 Grudnia 2014 przez just_e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mik 29.12.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Ela kominek piękny - pytanie za 100 pkt - to jest kominek z DGP? od niego bezpośrednio będziesz rozprowadzała ciepło po domu? pojmuję powoli system rekupacji i wiem, że czerpie ciepło z pomieszczeń ciepłych np kuchnia, łazienka czy właśnie salon z kominkiem - tylko czy bezpośrednio z kominka czy też z czerpni np na suficie koło kominka?Ja lada moment muszę podjąć ostateczną decyzję w temacie ogrzewania - zdecydowana jestem na ogrzewanie kablami podłogowe, rekupację, którą Wy stosujecie (męża nawet już przekonałam) - pozostaje mi podgrzewanie wody - decydować się na kocioł na jakiś koks,ekogroszek - bez sensu, terma na prąd - boję się kosztów - może więc jednak kominek z płaszczem wodnym, tylko się teraz zastanawiam czy rekupacja+płaszcz? Czy mi taki kominek wydoli i to i to "obrobić" ? Zdecydować się muszę praktycznie już bo jeśli zacznę piąć mury do góry i nie zostawię miejsca na komin (ten pod niechciany piec ekogroszkowy) to potem go nie dobuduję już... Pomocyyyyy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 01.01.2015 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 (edytowane) Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku zdrówka i spełnienia marzeń Edytowane 1 Stycznia 2015 przez just_e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 03.01.2015 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Witam noworocznie i ...zaczynam dalej ocieplanie stropu, na dzień dzisiejszy wyglada to tak : No i skoro ciepło juz mi nie będzie uciekać planuję za tydzień odpalenie podłogówki, a potem budowę kominka. Rekuperator włączymy w lutym.Cieszę się jak dziecko, że będę już miała kotłownię wyposazoną w kocioł , bojler - szukam jeszcze jakiegoś zlewu gospodarczego, płytek w 2 gatunku do spiżarki i kotłowni. Kasiu musisz temat ogrzewania dobrze przemyśleć, temat obszerny - pomyśl o izolacji , oknach , wentylacji (grawitacyjna czy właśnie rekuperacja czyli mechaniczna - jeśli ta druga rezygnujesz także z budowy z kominów wentylacyjnych ) .Najrozsądniej- oblicz sobie zapotrzebowanie cieplne twojego domu na ciepło, zrób tzw OZC (na FM zajmuje się tym Asolt ) i zobaczysz co będzie lepsze .W linku , który ci podsyłam jest też trochę do poczytania na temat: :http://http://forum.muratordom.pl/showthread.php?224786-Kocio%C5%82-elektryczne-pod%C5%82ogowe-kominek-kolektory-s%C5%82oneczne-Nowy-domek-energo-84-m-kw Pozdrawiam- Edytowane 3 Stycznia 2015 przez just_e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PMD 04.01.2015 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Witam, ostatnie zdjęcie zrobione w listopadzie. Nie mam żadnego ze środka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 06.01.2015 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 PMD - ładnie domek sie juz prezentuje, czy zostawiacie ścianki między kuchnia a salonem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PMD 07.01.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Tak, zostawiamy. Nie chcemy mieć kuchni całkowicie otwartej na salon. Jak już na wiosnę postawimy ścianki działowe to może wrzucę jakieś zdjęcia ze środka naszej santii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 16.01.2015 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Tak więc - mam już ocieplony strop, wkład kominka czeka na zamontowanie , pierwsze płytki w domu są kładzione w kotłowni : Mam też w końcu wybrane płytki do łazienki - nazywają się Terra Grey Ceramiki Kolor : Tak bedzie wygladala moja lazienka, plytki sa o wiele ladniejsze w rzeczywistosci - zrezygnowalam jednak z kolorowych pomaranczowych plytek - bedą kolorowe dodatki. Poza tym pomieszkuje juz sobie w naszym domu,mąz dolaczy do mnie w marcu .Potwierdzam - wykończeniówka potrafi wykończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mik 16.01.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Ela projekt śliczny łazienki:) ja niestety wanny nie będę mieć, tylko prysznic z siedziskiem i trochę głębszym brodzikiem Z innej beczki - dzwonili do mnie z mojej hurtowni z pytaniem czy czegoś nie potrzebuję bo ceny na składach podobno rosną w oczach przez ten kurs franka. Miałam cegły a konkretniej porotherm zamawiać w marcu ale chyba wykorzystam to, że jeszcze są stare zapasy w hurtowniach i co mogę już kupię... Zwracajcie uwagę teraz na ceny... Niestety ku dobremu nie idzie bo się złotówka mocno osłabiła i w kontekście naszych budów to naprawdę niedobrze. Pensje nie rosną a koszty w górę.... pozdrawiam w oczekiwaniu wiosny chociaż tak do niej daleko.... Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 17.01.2015 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Stan mojej kotłowni na dzisiaj: Jaka to frajda mieć wreszcie wodę i dzisiaj odpaliłam podłogówkę - jutro spisze stan kW z licznika ( chociaż hydraulik mi to odradzał, ze względu na moje zdrowie psychiczne Informacja dla tych . którzy myślą ze dałam jakies super płytki do kotłowni - otóż nie - korzystajcie z przecen poinwentaryzacyjnych - kosztowały 20 zł/m2 a płytki do łazienki 34 zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mik 18.01.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 (edytowane) Ela łopatologicznie mi powiedz:) : bojler jest do podgrzewania wody w kranach (ile litrowy na Was dwoje kupiłaś?) - a to urządzenie białe na ścianie obok to co? Edytowane 18 Stycznia 2015 przez Kasia Mik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 20.01.2015 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Kasia( tak łopatologicznie ) - to białe to kocioł elektryczny Kospel o mocy 8 kW do podłogówki . A teraz ciąg dalszy kominkowych inspiracji , czyli rozpierducha w salonie ( a było tak ładnie) : tutaj cieple powietrze bedzie napływalo do sypialni : a tutaj na korytarz : ciag dalszy jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 25.01.2015 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Jestem jednak po trochę dłuższej przerwie ale miałam ruch na budowie i aparat a właściwie bateria mi padła .Tak więc najpierw zarys mojego kominka : poza tym pojawiły się już geberity w łazienkach : No i kotłownia z rozpoczęta podłogą : Na ogrzewanie zużyłam w ciagu tygodnia ok. 400 kW (250 - 1 taryfa, 150 - 2 taryfa) Od wczoraj mam zamontowany sterownik pokojowy ogrzewania- kocioł włącza się tylko gdy mam poniżej 16 st. , mam tez zamówiony wyłącznik dla bojlera - będzie grzal wode tylko w tanszej taryfie - no i ogrzewam już dom kominkiem Zobaczę jakie będzie zużycie pradu za tydzień Pozdrawiam ; Edytowane 25 Stycznia 2015 przez just_e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 01.02.2015 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 (edytowane) Mam dzisiaj mega doła budowlanego , a właściwie to Rów Mariański a nie dół budowlany:( ciśnie się na język parę słów niecenzuralnych.... ale mam nadzieję, że to wyjątkowo niekorzystny zbieg okoliczności i na tym będzie koniec niespodzianek . A więc : - z pracą niestety (a więc dalej jestem bezrobotna) - urwał się żle zamocowany 100 l. bojler - na całe szczęście stało się w ciągu dnia kiedy byłam w domu i ekipa malowała sufity i nikomu nic się nie stało ( od paru dni syn od kuzynki wykłada mi kafelkami kotłownie , ostatnio robił podłogę - aż strach myśleć co by bylo ..) musiałam kupić nowy zlew gospodarczy i bojler - koszt pokryje hydraulik - zabudowany już wkład od kominka się wykrzywił (stoi jakby na jednej nodze a 3 w powietrzu?) jutro rozbieramy obudowę żeby zobaczyć co się porobiło - mechanizm od bramy garażowej nie działa - do 2 tygodni ma przyjechać ktoś z serwisu - no i taki drobiazg : pękła klamka od drzwi zewnętrznych od strony wewnętrznej Ale żeby nie było zbyt pesymistycznie : - zużycie prądu za ten tydzień :185 kW - 1 taryfa, 87 kW- 2 taryfa , razem 272 kW - zobaczę jak będzie za tydzień gdy zamontuje timer do bojlera zapomniałam napisac ile kosztuje kW u mnie w rejonie - a więc 0,29 i 0,17 (odpow. 1 i 2 taryfa) - no a teraz pozabudowlanie trafiła do mnie sunia , którą ktoś wyrzucił przy szosie z samochodu, miły pan który ją znalazł przez 2 godziny szukał w okolicy czy komuś nie uciekła (sunia jest rasowa - beagel tricolor) i tak trafiła do mnie - kojarzono mojego psa , który wygląda tez jak beagel .Jak się okazało sunia jest już "w ciąży" i pod koniec marca bedzie miała młode, poza tym ma ok.10 lat i parę razy już rodziła (był u mnie miejscowy weterynarz ). No i została u mnie , jest mi teraz z nią trochę raźniej, razem chodzimy na nordic walking (jestem tu sama, mąż dołączy chyba pod koniec lutego),\Mam nadzieję , że polubią się z moim psiakiem (?) a poza tym zobaczcie - jak mogłam ją zostawić : a tutaj porównawczo sunia: i mój psiak : Edytowane 1 Lutego 2015 przez just_e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mik 04.02.2015 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Ela - sunia śliczna, tez nie miałabym serca zostawić na drodze... jeszcze szczenna... ludzie to jednak są często nic nie warci skoro potrafią wziąć psa a potem wyrzucić.... Nie będziesz miała problemu ze "zbytem" szczeniąt? w razie czego daj znać - ja co prawda psa (tez sunię, Maltańczyka) mam - ale mam dużo znajomych, zrobimy jakiś spin na FB i może się dobre domy znajdą? Z tym bojlerem to mało co nie zeszłam - faktycznie nie dość, że strata finansowa to jeszcze jakby ten chłopak tam był to nieszczęście gotowe! Pytanie czy to kwestia złego zamontowania - wbijali Ci jakieś haki na ten bojler w ścianę? Budowałaś z pustaka Leier z tego co pamiętam - a że ja teraz w temacie jakie pustaki wybrać - czytałam o Leierze że właśnie często nie wytrzymuje obciążeń i się kruszy - dlatego trzeba dwa razy mocniej zabezpieczać wszystko co się wiesza na ścianach budowanych z tej cegły. Prąd faktycznie fantastycznie - dobrze mnie to nastraja bo ja tez będę tylko na prądzie jechała- z tym ,że Ty masz wodną podłogówkę a ja będę miała na prąd i kable a nie maty więc będzie żarło. Ale też w dwóch taryfach i z tego co obliczam powinnam mieć ok 25% więcej zużycia niż Ty teraz. O ile dobrze obliczam hihih Z innej beczki - kupiłam niesamowicie napisaną książkę pt " Lawendowe pole - czyli jak skutecznie uciec z miasta" - polecam Ci bardzo bo praktycznie wszystko co teraz przechodzisz plus kupę cennych rad na zaś można tam wyczytać. Do tego pisana ewidentnie lekką ręką więc się czyta w jeden wieczór:) Ja lawendę już mam nawet zamówioną na wiosnę więc dla mnie to dodatkowy katechizm:) trzymaj się Ela - co nas nie zabije to nas wzmocni:)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 05.02.2015 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 (edytowane) Dzieki Kasiu za słowa pociechy, kotłownia jest juz praktycznie skończona , zlew gospodarczy i bateria - nowe , bojler nowy. Koszty poniosła oczywiście firma hydrauliczna i w sumie maja szczęście, że tylko na tym się skończyło.Jak na firmę z 30 letnim doświadczeniem to nie do końca się spisali , powinni wiedzieć jakie haki zamocować w porothermie, żeby wytrzymały. Kominek a właściwie wkład też już postawiony do "poziomu" i stoi równiutko aż uciecha patrzeć i a jeszcze większa palić .Tutaj podobno winne było zbyt ciasne metalowe kolanko łączace rurę od czopucha z wkładem kominka.Pod wpływem temperatury całość zaczęłą pracować i wkład jakby się podniósł - stał tylko na 1 nodze. Ale dobrze jest i z rzeczy do naprawienia został już tylko napęd do bramy i nieszczęsna klamka - a więc idzie ku lepszemu A poza tym mam już gładź na sufitach , ściany tez juz sa wykańczane, w niektórych pomieszczeniach pojawiło się pierwsze oświetlenie sufitowe : i przechodnia zasłonka robi się domowo Ważna rada dla budujących , róbcie szczegółowe zdjęcia instalacji elektrycznej , kabli itp. - już ileś razy mi się to przydało. No i moj domek - to ten z prawej strony - z lewej strony dom mojej siostry. Kasiu książke napewno przeczytam, a co do psiny - na 2 psiaki mam juz chętnych , boje się o jej zdrowie, jak zniesie ciąże , w końcu jest juz troche wiekowa - nazwałam ja Gaja (bo wyłoniła się z chaosu no i symbol macierzyństwa) . Pozdrawiam budujących i optymizmu - sobie i Wam życze Edytowane 5 Lutego 2015 przez just_e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 16.02.2015 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 (edytowane) Jestem po przerwie i szybciutko uzupełniam zaległości - a więc mam już białe ściany , gładzie zrobiłam tylko w salonie i korytarzu.Teraz nadeszła ta nieszczęsna chwila - czekam na sprzedaż mieszkania żeby ruszyć dalej - w związku z tym jestem ciągle w drodze - do męża i z powrotem .Poza tym napęd do bramy jeszcze czeka na wyregulowanie , klamka na wymianę.Prąd za ostatni tydzień (przy dogrzewaniu kominkiem) odpow. 1 i 2 taryfa - 117.7 kW i 42.9 kW. Poza tym po mojej interwencji gmina zaczęła pogłębianie rowów leżących przy naszej drodze i mamy teraz ziemię do wyrównania działki za darmo Droga też przy okazji bedzie trochę wyrównana przy okazji - na asfalt narazie nie mamy co liczyć tym bardziej, że droga jest jakby podzielona na 2 gminy i żadna nie chce zacząć pierwsza.A teraz troche fotek: a żeby nie było , ze leniuchowałam - oto własnorecznie bielone przez mnie drzewa w ilości ok. 140 : no i moja psina wygrzewająca sie w salonie : i wschód słońca z okien mojego salonu: Edytowane 16 Lutego 2015 przez just_e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Mik 26.02.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Elu, takie może dziwne pytanie - ale dla mnie wazne:) - jak teraz patrzysz na prawie ukończoną Santię - co widzisz w niej takiego co byś zmieniła? Czy po wybudowaniu widzisz coś ewidentnie źle zaprojektowanego czego już nie można zmienić a co można było na etapie budowy zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 27.02.2015 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 (edytowane) Zaniedbałam trochę moj dziennik - ale całkowicie pochłonęla mnie wykonczeniówka , tym bardziej , że córka przyjezdza 10 marca ( 12 marca ma miec operację kolana) i chce jej już stworzyc jakies warunki do zamieszkania .Tak jak pisałam jestem teraz sama na placu boju a decyzji do podjęcia i spraw do załatwienia mnóstwo. Mialam wstępną wizje dotycząca drzwi wewn. i paneli/ płytek - mialy być w beżowo-brązowych róznych odcieniach ( tzn drzwi jasno brazowe, panele beżowe, płytki brazowe) Tak dla jasności mimo ogrzewania podłogowego - postanowiłam jednak w sypialni i 2 pokoikach dac panele a cała reszta płytki . Staneło na jasno szarych panelach w pokojach i takich oto ciemnych płytkach gresowych (Sienna Grigio ) na pozostalych powierzchniach : a to panele w pokoikach (ta niebieska kratka to podkład pod panele przy ogrzewaniu podł.) : i naszej sypialni : A więc odeszłam troche od pierwotnej wizji a jak to bedzie wyglądac w całości zobaczę jak beda ułożone płytki mam nadzieje, że bedzie ok , Drzwi też wybrałam takie , które zawsze mi się podobały, ale nigdy nie miałam odwagi - a więc białe ( DRE - Ena) Płytkarze zaczynają w poniedziałek, jutro brukarz (narazie tylko wycena) , w poniedziałek płytki do łazienki + wanna i reszta) i wykończenie kominka też w poniedziałek, wtorek równanie terenu po raz kolejny .Mam nadzieję , ze to połapie - czasami przydałaby sie ta druga połówka Kasiu - odpisuję w komentarzach : Edytowane 27 Lutego 2015 przez just_e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 28.02.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Witam u Ciebie po raz pierwszy oficjalnie:) Bardzo wiele mamy wspólnego.Mieszkam w swoim domku 8-my miesiąc.Też z miasta na wieś,na ojcowiżnie męża;)ogrzewanie mamy też elektryczne,tylko kable,choc teraz chyba bym zrobiła tak jak Ty:) Będę kibicować przy wykończeniówce,ja też wszystkie decyzje podejmowałam w większości sama,więc wiem co to znaczy:D Paneli jasnych nie będziesz żałować,u mnie wszędzie są jasne i jestem bardzo zadowolona:D Drzwi w podobnym kolorze ,bardzo praktyczne,można w ogóle ich nie myć:)Zapraszam do siebie,ja będę zaglądać częściej:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts