rob.swiderski 09.03.2014 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Witam, Chciałbym prosić was o poradę.Kupując styropian na budowę domu zakupiłem od razu styropian na ocieplenie ścian jak i na podłogę.Aktualnie przymierzam się do układania ogrzewania podłogowego i doczytałem, że mogę mieć problem ze styropianem który zakupiłem. W moim przypadku styropian na podłogę to 2 x 10 cm styropian firmy Arbet "PODŁOGA/DACH"http://www.arbet.com.pl/styropian-arbet/134/prawdziwy-styropian-podloga-dachWg producenta:dopuszczalne obciążenie użytkowe wg PN-EN 13163 (D.2): 18 kPa, tj. 1800 kg/m2i zastosowanie: podłogi, poddasza i strychy użytkowe oraz nieużytkowe, w budownictwie mieszkaniowym i użyteczności publicznej;podłogi na gruncie przy małych obciążeniach; podłogi na wszelkiego rodzaju stropach o sztywnej konstrukcji; stropy wewnętrzne między pomieszczeniami ogrzewanymi i nie ogrzewanymi; stropy nad przejazdami; stropy wewnętrzne z okładziną mocowaną do izolacji cieplnej; stropodachy wentylowane dwudzielne; stropodachy pełne i wentylowane; tarasy i balkony; dachy strome między i pod krokwiami. Niestety nie ma w opisie mowy o zastosowaniu go do ogrzewania podłogowego, taki opis widnieje natomiast przy innej odmianie styropianu tego producenta PODŁOGA/DACH EXPERThttp://www.arbet.com.pl/styropian-arbet/135/prawdziwy-styropian-podloga-dach-expertdopuszczalne obciążenie użytkowe wg PN-EN 13163 (D.2): 24 kPa, tj. 2400 kg/m2Zastosowanie podłogi, poddasza i strychy użytkowe oraz nieużytkowe, w budownictwie mieszkaniowym i użyteczności publicznej oraz podłogi na gruncie w budownictwie mieszkaniowym, użyteczności publicznej i przemysłowym, przy małych i średnich obciążeniach;podłogi w systemie ogrzewania podłogowego; podłogi na wszelkiego rodzaju stropach o sztywnej konstrukcji; stropy wewnętrzne między pomieszczeniami ogrzewanymi i nie ogrzewanymi; ..... Pytanie i moje prośba do was to czy styropian który zakupiłem można mimo wszystko zastosować pod podłogówkę i czy można go czymś ewentualnie wzmocnić? Może siatkę zbrojeniową na nim ułożyć a na to dopiero rury ogrzewania podłogowego? Z góry dziękuję za wszelkie rady i odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 10.03.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 3/4 klientów taki kupuje, tamten jest twardszy układając rurki i wpinając spinki nie wychodzą ze styropianu podczas chodzenia czyli teraz należy ułożyć styropian, ułożyć ogrzewanie podłogowe i przycisnąć je i nie chodzić po nim za dużo, po rozłożeniu podłogówki zalać posadzkę jak najszybciej a to co piszą na styropianach to często po to aby zwabić klienta, chodz szczerze tamten jest lepszy (twardszy), ale mało kto taki kupuje wiem bo codziennie zalewam posadzki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 12.03.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Jak siatka za mało to polecam http://www.bautech.pl/pl/oferta/wlokna/wlokna.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts