fiesta4711 10.03.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Chcę założyć elektryczną podłogówkę na II taryfę, ale tylko w pokój dzienny, kuchnia, łazienka, przedsionek, hall.Kaloryfery; łazienka + 3 sypialnie, kominek z płaszczem wodnym i kocioł gazowy jednofunkcyjny. CWU kolektory słoneczne+gaz+kominek z płaszczem wodnym. Dom Wektor, 2 osoby+pies. 1. Czy jest to rozsądne ? 2. Czy potrzebuję zbiornik na wodę z trzema, dwoma czy jedną wężownicą ? 3. Czy potrzebny mi jest płytowy wymiennik ciepła, jeżeli tak to gdzie podłączony ? 4. Ile pomp obiegowych potrzebuję do tego systemu ? Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.03.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 1. Nie jest bo tego jest za dużo.2. Potrzeba 2 zbiorniki jak chcesz mieć solary, jak jest mniej słońca to nie nagrzeje jednego wielkiego. Im mniejsze a więcej zbiorników tym więcej złapiesz, w godzinkę nagrzejesz zbiornik 100 L ... ale 500L nie odczuje tego.Ten sezon akurat w dobrym domu dało się by opędzić w 100% solarem.Wymóg dobra izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiesta4711 10.03.2014 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Kominek muszę mieć, no bo żona. A jeżeli już, to chyba z płaszczem wodnym. Chociaż nie wiem, jak często będzie mi się chciało w nim palić. Do tego potrzebuję jakieś główne ogrzewanie, prąd lub gaz. Jeżeli obydwa to za dużo, to muszę chyba zrezygnować z prądu i założyć podłogówkę z kotłem jednofunkcyjnym w całym domku. Przy kotle gazowym jednofunkcyjnym potrzebuję chyba zbiornik na wodę (100 czy 200 l), ale chciałbym go dogrzewać gazem, kominkiem oraz solarem. Czy jest to możliwe ? Dziękuję z góry za wszystkie rady.Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.03.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 (edytowane) mnożenie tych źródeł to porażka, a z twojego pierwszego postu wynika że masz zamiar wstawić 2 kominki z płaszczem, a to już kompletna porażka jak masz kocioł gazowy to daruj sobie solary, bo ten wydatek będzie ci się przy dwóch osobach zwracał 17 lat jak nie dłużej, jak masz kocioł gazowy to zrób podłogówkę wodną po całości i kocioł kondensacyjny, jak wstawiasz kominek z płaszczem to zbiornik jak największy żebyś miał gdzie to całe ciepło z kominka pchać, wybierz dobry zbiornik żebyś gazem dużo wody nie musiał na raz nagrzewać. Łączenie gazu z KPW nigdy nie jest proste, jedno wymaga małej pojemności drugie jak największej - stąd merkava dobrze radzi - dwa zbiorniki Edytowane 10 Marca 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.03.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Kominek muszę mieć, no bo żona. ... mam nadzieję że nie chodzi o to, że żonę do kominka pakujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiesta4711 10.03.2014 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Nie, nie, żonę jeszcze potrzebuję, kto będzie dawał mnie i psu jeść.Ja już sam nie wiem co ja potrzebuję; 1. CWU; teraz mieszkam w bloku i zużywamy 3 qm ciepłej wody w miesiącu, czyli 100 l na dobę. Czy to warto zakładać panele solarne na dachu dla tak małych potrzeb ? Chyba nie. Czy wystarczy jednofunkcyjny kocioł gazowy, kondensacyjny, z zasobnikiem wody 50 - 100 l.2. Ogrzewanie; kominek musi być. Ale jeżeli założę jednofunkcyjny kocioł gazowy, kondensacyjny i podłogówkę w całym domku, to czy warto dogrzewać mieszkanie płaszczem wodnym z kominka. No i co wtedy z CWU, czy zakładać drugi duży zasobnik na ciepłą wodę, czy dać sobie spokój. Z ogrzewania elektrycznego to chyba już zrezygnowałem, bo jak kominek to nie elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.03.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Domek niewielki, trzeba policzyć co jest ekonomicznie uzasadnione;1. trza być pewnym jak często i jak długo tym kominkiem lubicie palić2. przyłącze gazu ile będzie kosztować3. CWU twoje to 1500kWh rocznie - prądem to 750zł max, zakładając optymistycznie że solary pokryją 60% to 450zł - raz na 4lata glikol do solarów 200zł z wymianą jak dla mnie jeśli domek ma być energooszczędny (40kWh/m2*rok taki średni energo a można lepiej) i ma mieć 84m2 - to 3360kWh na ogrzewanie czyli 1700zł/roki teraz czy nie lepiej dać kable w podłogę elektryczne za 2000zł max, bojlerek w łazience za 800zł - koszt inwestycyjny nawet nie 3000zł i rocznie rachunki 2450zł na CO i CWU i to w płaskiej taryfie, a jak z wykorzystaniem taniej to pewnie max 800zł ,a kominek bezpłaszczowy jako taki do ogrzewania bez CWU, czy zainwestować w gaz, komin, i instalację co i kominka z PW za 16-18000zł i płacić za gaz 1000-1200zł. Musisz przemyśleć wiele rzeczy zamnim się za budowę weźmiesz, niestety ludzie na ogół nie myślą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.03.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Za te wszystkie zabawki wstawiasz jedną pompę ciepła do CO i CWU i zwykły kominek bez płaszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiesta4711 10.03.2014 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Za te wszystkie zabawki wstawiasz jedną pompę ciepła do CO i CWU i zwykły kominek bez płaszcza. Sorry, ale jakie są w tym przypadku koszty inwestycji, no i koszty bieżące. Słyszłem, że PC kosztuje 50 - 70 tysięcy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 10.03.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Sorry, ale jakie są w tym przypadku koszty inwestycji, no i koszty bieżące. Słyszłem, że PC kosztuje 50 - 70 tysięcy ? Takie też są . Można sporo taniej i popieram rozwiązanie proponowane przez Liwko. Ile w sumie kosztowałyby Cię przyłącze gazowe, kocioł gazowy, płaszcz wodny i solary? Koszt energii przy gruntowej pompie możesz założyć 2-2,5 razy niższy niż przy gazie. Przy powietrznej myślę, że jakieś 1,5 razy taniej. Jaki masz konkretnie dom? Jakie okna, wentylacja i izolacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.03.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Sorry, ale jakie są w tym przypadku koszty inwestycji, no i koszty bieżące. Słyszłem, że PC kosztuje 50 - 70 tysięcy ? Tu masz całą tonę informacji http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a Popytaj a będzie duuużo taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.03.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Chcę założyć elektryczną podłogówkę na II taryfę, ale tylko w pokój dzienny, kuchnia, łazienka, przedsionek, hall. Kaloryfery; łazienka + 3 sypialnie, kominek z płaszczem wodnym i kocioł gazowy jednofunkcyjny. CWU kolektory słoneczne+gaz+kominek z płaszczem wodnym. Dom Wektor, 2 osoby+pies. 1. Czy jest to rozsądne ? 2. Czy potrzebuję zbiornik na wodę z trzema, dwoma czy jedną wężownicą ? 3. Czy potrzebny mi jest płytowy wymiennik ciepła, jeżeli tak to gdzie podłączony ? 4. Ile pomp obiegowych potrzebuję do tego systemu ? Adam Za dużo kombinujesz i wychodzą potworki kompletnie nie uzasadnione ekonomicznie. Dom 84m2 budowany jako energooszczędny zużyje na ogrzewanie 84*40=3360kWh a na cwu przy dwóch osobach max.2000kWh czyli rocznie zużyjesz na c.o+cwu ok.5000kWh,wykorzystując tanią taryfę prądową te zużycie daje ok.1700zł,mając podpięty do wodnej podłogówki jedynie piecyk elektryczny za 2500zł. Czy warto zatem kombinować z przyłączem gazu,solarami,kominkiem z PW,które to pochłoną grube tys.zł ? Wg mnie nie. Aczkolwiek kominek dla klimatu,budowany jako akumulacyjny,żeby nie przegrzewał domu jak najbardziej. Druga uwaga,absolutnie nie wchodź w kaloryfery,bo to jest bardzo duży błąd,zapodaj wodną podłogówkę po całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.03.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 (edytowane) Słyszłem, że PC kosztuje 50 - 70 tysięcy ? Są takie,które tyle kosztują ale nie do takiego domu jaki będziesz miał. U siebie nie zapłaciłbyś więcej niż 20tys.zł z zasobnikiem cwu i montażem ale moim zdaniem to i tak nie jest uzasadnione ekonomicznie dla 2 osób i 84m2. I kolejna strona jaka mi się nasunęła,tyle chciałeś zapłacić a może i więcej za gaz,za solary i za kominek z PW Edytowane 10 Marca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiesta4711 10.03.2014 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 ,mając podpięty do wodnej podłogówki jedynie piecyk elektryczny za 2500zł.Sorry, przepraszam ale nie rozumiem, reszta jest dla mnie jasna, ale tego ww nie rozumiem, proszę o uświadomienie .Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.03.2014 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 ,mając podpięty do wodnej podłogówki jedynie piecyk elektryczny za 2500zł. Sorry, przepraszam ale nie rozumiem, reszta jest dla mnie jasna, ale tego ww nie rozumiem, proszę o uświadomienie . Adam Po prostu podpinasz do wodnej podłogówki coś takiego: http://allegro.pl/elterm-major-aszn-9kw-kociol-wodny-elektryczny-gda-i3960520275.html i cieszysz się ciepłem w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 11.03.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 kominek z płaszczem wodnym i kocioł gazowy jednofunkcyjny. CWU kolektory słoneczne+gaz+kominek z płaszczem wodnym Podobny system eksploatuję już ponad 10 lat. Kilka lat temu dla poprawy komfortu cieplnego dodałem dwie tanie pc pp. Zaletą takiego systemu jest dywersyfikacja nośników energii tj gaz, prąd, drewno co obniża koszt eksploatacji. System był instalowany ponad 12 lat temu, całkowity koszt łącznie z klimą i podłogówką nie przekroczył 25k zł - sporo prac wykonanych samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts