Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

swierczek

Recommended Posts

Witam! Zainspirowany jedną z wypowiedzi w innym wątku chciałbym pociągnąć temat tzw. home stagingu, czyli profesjonalnego przygotowania mieszkań do sprzedaży. Czy ktoś się z tym już spotkał? Czy proponują to np. agencje nieruchomości? Temat jest nowy, z pogranicza psychologii sprzedaży i projektowania wnętrz. Podejrzewam, że w Polsce będzie to się bardzo mocno rozwijało - jeśli oczywiście przełoży się na szybszą sprzedaż i lepsze ceny :)

Filmik dla zainteresowanych:

• 6 months później...

Ja się z tym spotkałam ostatnio. Po wystawieniu mieszkania na sprzedaż byłam zainteresowana taką usługą, ale nie byłam też przekonana, czy warto zainwestować, ostatecznie razem z koleżanką przygotowałyśmy mieszkanie stosując pewne porady z home stagingu, które można było znaleźć w necie. Po półtora roku, kiedy to oferta zainteresowała niemało oglądających, ale sprzedaży nie było, trafił do nas pośrednik oferujący w ramach swojej prowizji home staging i zdjęcia profesjonalnego fotografa. Efekt jest wyraźnie lepszy, niż ten poprzedni, ale ogłoszenia ukazały się przedwczoraj, więc jeszcze nie wiem, co z samą sprzedażą. Postaram się podać informację na forum, gdy już będzie po fakcie.

Dostosowanie się do porad projektantki wymagało od nas spakowania wielu rzadko potrzebnych rzeczy (w tym kilku mebli) i wywiezienia ich z domu, nie mówiąc o wyrzuceniu tych niepotrzebnych np. kineskopowego telewizora. To, co uzyskaliśmy, spodobało się także nam :).

• 5 months później...
Oczywiście, że znam. Dosyć często w sieci możemy spotkać się z artykułami dotyczącymi home stagingu, np. tutaj przykład - http://www.real.bielsko.pl/jak-przygotowac-nieruchomosc-do-sprzedazy-lub-wynajmu. Nie uważam, żeby było to coś złego, jest to po prostu odpowiednie przygotowanie nieruchomości przed przyjściem potencjalnych kupujących bądź wynajmujących. Jeśli postawilibyśmy się w roli Klientów, to z pewnością wolelibyśmy przyjść do czystego, ładnie pachnącego i zadbanego domu czy mieszkania. Edytowane przez Anna84

• 2 months później...
Witam. Moim zdaniem dobrze wykonany home staging nie jest niczym złym i realnie podnosi wartość nieruchomości. Nie mówimy tutaj o zaklejeniu cieknącej rury taśmą, czy pomalowaniu lakierem przegniłej szafki. Dobrze wykonany home staging to realne naprawy i urządzenie mieszkania ze smakiem. Dla klienta dużym ułatwieniem jest kupienie lub wynajęcie urządzonego mieszkania. Oszczędza czas i dostaje mieszkanie gotowe do "zasiedlenia". Nie musi się martwić, czy w tym układzie się umebluje, bo mieszkanie ma już umeblowane. Dobrze wykonany home staging to sytuacja win-win. Edytowane przez Redakcja