Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w ocenie wyceny

Recommended Posts

Czołem forumowicze.

Zaczynam przygodę z budowaniem domu, jesteśmy na etapie wyboru ekipy. Mamy polecaną brygadę, od której dostaliśmy własnie kosztorys robocizny i wydaje mnie się, że jakoś tak drogo wyszło ale chciałbym odwołać się do was - mających już ten etap za sobą z prośbą o pomoc. Oto jak nas wyceniło dla domu wg. projektu ABRA (pracownia Archetyp) 109m2 budowanego z pustaka ceramicznego, dachówka też ceramiczna:

Pozycja Cena

Zbrojenie i zalanie fundamentów 1980

Budowa murów fundamentowych 3375

Izolacja fundamentów 1282

Montaż rur kanalizacyjnych 470

Płyta zerowa z odizolowaniem od grunt 2240

zbrojenie i budowa 3 schodów 862

budowa murów nośnych 5940

budowa murów działowych 2080

szalowanie,zbrojenie,zalanie wieńców 2795

montaż nadproży 289

budowa komina 1komorowego 450

montaż ścian szczytowych z OSB 1950

montaż legrów sufitowych 2736

montaż podłogi z OSB 2496

montaż więźby 4650

foliowanie 731

łacenie 1358

montaż opdbitki 845

montażrynien i rur spustowych 600

montaż pasów okapowych 270

montaż okna dachowego 250

montaż wyłazu 150

montaż dachówki 3462

montaż gąsiorów 135

vat 8% 3311,68

co w sumie dało 44 707 złociszy. Do tego dojdzie nam praca koparki, której koszt oczywiście ciężko oszacować. Czy taka kwota za stan surowy z dachem jest choć zbliżona do waszych kosztów (biorąc pod uwagę m2 bo oczywista metraże domów się różnią)? Czy i ew. ile dodatkowo płaciliście za koparę? Czy była może wliczona w cenę za SSO?

Pomóżcie proszę dobrzy ludzie.

Czołem forumowicze.

Zaczynam przygodę z budowaniem domu, jesteśmy na etapie wyboru ekipy. Mamy polecaną brygadę, od której dostaliśmy własnie kosztorys robocizny i wydaje mnie się, że jakoś tak drogo wyszło ale chciałbym odwołać się do was - mających już ten etap za sobą z prośbą o pomoc. Oto jak nas wyceniło dla domu wg. projektu ABRA (pracownia Archetyp) 109m2 budowanego z pustaka ceramicznego, dachówka też ceramiczna:

co w sumie dało 44 707 złociszy. Do tego dojdzie nam praca koparki, której koszt oczywiście ciężko oszacować. Czy taka kwota za stan surowy z dachem jest choć zbliżona do waszych kosztów (biorąc pod uwagę m2 bo oczywista metraże domów się różnią)? Czy i ew. ile dodatkowo płaciliście za koparę? Czy była może wliczona w cenę za SSO?

Pomóżcie proszę dobrzy ludzie.

Rozumiem, że powyższe to tylko samej robocizny?

Gdyby ktoś zaproponował za SSO 45 tys. za całość z materiałem to bym go na rękach nosił. :-)

Jeżeli to sama robocizna - to jest dosyć drogo, ale może warto skorzystać z usług sprawdzonych fachowców. Może i znalazłbyś ekipę i za 30 tys. za SSO, ale pewności nie masz, że będzie OK. Będziesz im siedział nad głową 24/7? Poza tym na prawidze oszczędności przyjdzie jeszcze czas - dopilnuj kosztów materiałów, SSZ - tutaj możesz mieć super rozjazdy.

zdecydowanie sama robocizna ;-)

Martwi mnie tylko to, że koparka nie jest wliczona w cenę - to normalna praktyka że nie jest uwzględniona przy wycenie?

To częsta praktyka. Ekipy często nie mają swojego ciężkiego sprzętu i koszty wynajęcia przerzucają bezpośrednio na inwestora. Ja miałem tak przy jedne z wycen - koparka, ewentualne wynejęcie generatora prądu itp.

Teraz mam wycena na całość ze sprzętem i nawet nie wiem jakie są koszty koparki - pewnie od godziny liczone.

Co prawda ja zaczynam dopiero też przygodę z budowaniem, ale wycena na mój gust nie jest bardzo jakaś kosmiczna. Np odnośnie dachu nie liczyłem dokładnie twojego ale mniej wiecej wychodzi 11,5 tyś. Szwagier w tamtym roku 9.2013 zapłacił za dach 9.5 tyś budynek 13,5/13,5(blachodachówka) dodam że było to po rodzinie:-) Tr0chę sporo liczą sobie za zbrojenie ław, tak na prawde jest to proste niestety bardzo czasochłonne, może warto niektóre etapy wykonać samemu, jeśli jest taka potrzeba i możliwość.

oj jak ja bym chciał zrobić coś w tym etapie samemu. wiedzy niestety brak a nie chce spieprzyć...

przerażenie mnie ogarnia jak patrze na wycenę robocizny i materiałów. z zakładanego planu stanu surowego zamkniętego w 150 tysiach robi się 180 tys.

A może zna ktoś z was dobrą, godną polecenia i niedrogą ekipę w Opolskim która podjęłaby się budowy? Proszę o kontakt (może być priv aby nie drażnić reklamami) jeżeli macie kogoś.

My budujemy c138z Zadbany. Daliśmy do wyceny 3-em firmom:

1) 135 000 zł (z materiałem, tylko bez bloczków)

2) 69 000 zł (robocizna z koparką itd.)

3) 61 000 zł (robocizna z koparką itd.)

jak się zorientowaliśmy to i tak mamy "spore" rabaty, ze względu na to, że budujemy 2 domy w tym samym czasie, obok siebie. Brat z żoną budują działkę obok, więc staraliśmy się dobrać jedną firmę, dzięki czemu byłoby ciut taniej. Wybraliśmy wariant 3 i zaczynamy w maju..

Nie wiele pomogłam ale może porównasz sobie ceny do naszych. Dom brata w wykonaniu droższy o 10 tysięcy, ze względu na dużo większy dach od naszego.

Witam

Ja buduję w Opolu stan SSo bez okien wycena całości z materiałem 155 tys brutto. Dom parterowy z poddaszem podpiwniczony 220 użytkowej . Koszty samej robocizny w ofertach oo 45000 do 65000. Miałem też wycenę całości SSo za 207 tys. Ekipa za 155 sprawdzona i polecana.

Dreamerx napisz na priv dam ci namiary na 2 ekipy które mogę polecić.

Ja budowałem dom 144m2 pow.użytkowej budowa z ytonga 24cm energo miałem trzy firmy ,które dwie były z polecenia a jedna odpowiedziała mi na ogłoszenie ceny za samą robotę były bez dachu; jedna jak i druga z polecenia były 35tyś, druga 42tyś, trzecia 40tyś ta z ogłoszenia.Wybrałem tą z ogłoszenia ponieważ przy samej rozmowie widziałem jak budują i jakie mają doświadczenie no i czy szanują klienta. Zleciłem z materiałem , ponieważ nie mogłem wziąć urlopu i za mało czasu miałem bo praca:(. Nie żałuję bo wyszło taniej niż sam liczyłem.Opłacało się.Pozdrawiam.