Dreamerx 10.03.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Czołem forumowicze.Zaczynam przygodę z budowaniem domu, jesteśmy na etapie wyboru ekipy. Mamy polecaną brygadę, od której dostaliśmy własnie kosztorys robocizny i wydaje mnie się, że jakoś tak drogo wyszło ale chciałbym odwołać się do was - mających już ten etap za sobą z prośbą o pomoc. Oto jak nas wyceniło dla domu wg. projektu ABRA (pracownia Archetyp) 109m2 budowanego z pustaka ceramicznego, dachówka też ceramiczna:Pozycja Cena Zbrojenie i zalanie fundamentów 1980Budowa murów fundamentowych 3375Izolacja fundamentów 1282Montaż rur kanalizacyjnych 470Płyta zerowa z odizolowaniem od grunt 2240zbrojenie i budowa 3 schodów 862budowa murów nośnych 5940budowa murów działowych 2080szalowanie,zbrojenie,zalanie wieńców 2795montaż nadproży 289budowa komina 1komorowego 450montaż ścian szczytowych z OSB 1950montaż legrów sufitowych 2736montaż podłogi z OSB 2496montaż więźby 4650foliowanie 731łacenie 1358montaż opdbitki 845montażrynien i rur spustowych 600montaż pasów okapowych 270montaż okna dachowego 250montaż wyłazu 150montaż dachówki 3462montaż gąsiorów 135vat 8% 3311,68 co w sumie dało 44 707 złociszy. Do tego dojdzie nam praca koparki, której koszt oczywiście ciężko oszacować. Czy taka kwota za stan surowy z dachem jest choć zbliżona do waszych kosztów (biorąc pod uwagę m2 bo oczywista metraże domów się różnią)? Czy i ew. ile dodatkowo płaciliście za koparę? Czy była może wliczona w cenę za SSO?Pomóżcie proszę dobrzy ludzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 10.03.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Czołem forumowicze. Zaczynam przygodę z budowaniem domu, jesteśmy na etapie wyboru ekipy. Mamy polecaną brygadę, od której dostaliśmy własnie kosztorys robocizny i wydaje mnie się, że jakoś tak drogo wyszło ale chciałbym odwołać się do was - mających już ten etap za sobą z prośbą o pomoc. Oto jak nas wyceniło dla domu wg. projektu ABRA (pracownia Archetyp) 109m2 budowanego z pustaka ceramicznego, dachówka też ceramiczna: co w sumie dało 44 707 złociszy. Do tego dojdzie nam praca koparki, której koszt oczywiście ciężko oszacować. Czy taka kwota za stan surowy z dachem jest choć zbliżona do waszych kosztów (biorąc pod uwagę m2 bo oczywista metraże domów się różnią)? Czy i ew. ile dodatkowo płaciliście za koparę? Czy była może wliczona w cenę za SSO? Pomóżcie proszę dobrzy ludzie. Rozumiem, że powyższe to tylko samej robocizny? Gdyby ktoś zaproponował za SSO 45 tys. za całość z materiałem to bym go na rękach nosił. Jeżeli to sama robocizna - to jest dosyć drogo, ale może warto skorzystać z usług sprawdzonych fachowców. Może i znalazłbyś ekipę i za 30 tys. za SSO, ale pewności nie masz, że będzie OK. Będziesz im siedział nad głową 24/7? Poza tym na prawidze oszczędności przyjdzie jeszcze czas - dopilnuj kosztów materiałów, SSZ - tutaj możesz mieć super rozjazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreamerx 10.03.2014 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 zdecydowanie sama robocizna Martwi mnie tylko to, że koparka nie jest wliczona w cenę - to normalna praktyka że nie jest uwzględniona przy wycenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 10.03.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 zdecydowanie sama robocizna Martwi mnie tylko to, że koparka nie jest wliczona w cenę - to normalna praktyka że nie jest uwzględniona przy wycenie? To częsta praktyka. Ekipy często nie mają swojego ciężkiego sprzętu i koszty wynajęcia przerzucają bezpośrednio na inwestora. Ja miałem tak przy jedne z wycen - koparka, ewentualne wynejęcie generatora prądu itp. Teraz mam wycena na całość ze sprzętem i nawet nie wiem jakie są koszty koparki - pewnie od godziny liczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreamerx 10.03.2014 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 dzięki wielkie za podzielenie się. Może ktoś jeszcze ma doświadczenia na tym polu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabione 10.03.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Co prawda ja zaczynam dopiero też przygodę z budowaniem, ale wycena na mój gust nie jest bardzo jakaś kosmiczna. Np odnośnie dachu nie liczyłem dokładnie twojego ale mniej wiecej wychodzi 11,5 tyś. Szwagier w tamtym roku 9.2013 zapłacił za dach 9.5 tyś budynek 13,5/13,5(blachodachówka) dodam że było to po rodzinie:-) Tr0chę sporo liczą sobie za zbrojenie ław, tak na prawde jest to proste niestety bardzo czasochłonne, może warto niektóre etapy wykonać samemu, jeśli jest taka potrzeba i możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreamerx 11.03.2014 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 oj jak ja bym chciał zrobić coś w tym etapie samemu. wiedzy niestety brak a nie chce spieprzyć...przerażenie mnie ogarnia jak patrze na wycenę robocizny i materiałów. z zakładanego planu stanu surowego zamkniętego w 150 tysiach robi się 180 tys. A może zna ktoś z was dobrą, godną polecenia i niedrogą ekipę w Opolskim która podjęłaby się budowy? Proszę o kontakt (może być priv aby nie drażnić reklamami) jeżeli macie kogoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anek93 12.03.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 My budujemy c138z Zadbany. Daliśmy do wyceny 3-em firmom:1) 135 000 zł (z materiałem, tylko bez bloczków)2) 69 000 zł (robocizna z koparką itd.)3) 61 000 zł (robocizna z koparką itd.)jak się zorientowaliśmy to i tak mamy "spore" rabaty, ze względu na to, że budujemy 2 domy w tym samym czasie, obok siebie. Brat z żoną budują działkę obok, więc staraliśmy się dobrać jedną firmę, dzięki czemu byłoby ciut taniej. Wybraliśmy wariant 3 i zaczynamy w maju.. Nie wiele pomogłam ale może porównasz sobie ceny do naszych. Dom brata w wykonaniu droższy o 10 tysięcy, ze względu na dużo większy dach od naszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manitou 12.03.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 My budujemy C256L Gładki http://projekty.muratordom.pl/projekt_gladki,2230,0,0.htm i za robociznę SSO płacimy 37 tys. Nie jest to najniższa cena, ale w 100 % zgadzam się z Lapeno, że to nie to miejsce gdzie należy szukać wielkich oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreamerx 12.03.2014 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 (edytowane) Anek93 manitou: powiedz mi to jest wersja z garażem czy bez? Aj, i czy netto czy brutto i oraz czy z koparką czy bez? dzięki. Jest to jakiś punkt odniesienia dla nas także dzięki wielkie za pomoc. Edytowane 12 Marca 2014 przez Dreamerx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manitou 12.03.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Anek93 manitou: powiedz mi to jest wersja z garażem czy bez? Aj, i czy netto czy brutto i oraz czy z koparką czy bez? dzięki. Jest to jakiś punkt odniesienia dla nas także dzięki wielkie za pomoc. - wersja bez garażu - jest to kwota brutto - bez koparki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BorÓwki14 15.03.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Dreamerx cena nie jest mega wygórowana, ale też nie jest tanio. Zdecydowanie poszukaj jeszcze 2 ekip i porównaj ceny, bedziesz spokojniejszy U mnie wykonawcy chcieli: 40k (z wjazdem na dzialke) / 37k oraz ok 75k (z wiadomych wzgledów ostatni zostal odrzucony ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreamerx 15.03.2014 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 a jaki dom stawiasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BorÓwki14 15.03.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Stawiamy 146m2+garaz 2 stanowiskowy 36m2 - prosty 3A pracowni domy z wizja Takiego średniaka, mały nie jest, ale duzy tez jeszcze nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esemso 20.03.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Witam , ja za Dom w Akebiach http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-akebiach-ver-2/m5a81f90ed780a - tylko z garażem poszerzonym do 6m , za stan surowy otwarty płace 49 tys bez koparki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi1973 20.03.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Witam Ja buduję w Opolu stan SSo bez okien wycena całości z materiałem 155 tys brutto. Dom parterowy z poddaszem podpiwniczony 220 użytkowej . Koszty samej robocizny w ofertach oo 45000 do 65000. Miałem też wycenę całości SSo za 207 tys. Ekipa za 155 sprawdzona i polecana. Dreamerx napisz na priv dam ci namiary na 2 ekipy które mogę polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreamerx 23.03.2014 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 napisałem na priv jak znajdziesz chwilę to proszę podaj namiary na te ekipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar-ek 23.03.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Ja budowałem dom 144m2 pow.użytkowej budowa z ytonga 24cm energo miałem trzy firmy ,które dwie były z polecenia a jedna odpowiedziała mi na ogłoszenie ceny za samą robotę były bez dachu; jedna jak i druga z polecenia były 35tyś, druga 42tyś, trzecia 40tyś ta z ogłoszenia.Wybrałem tą z ogłoszenia ponieważ przy samej rozmowie widziałem jak budują i jakie mają doświadczenie no i czy szanują klienta. Zleciłem z materiałem , ponieważ nie mogłem wziąć urlopu i za mało czasu miałem bo praca:(. Nie żałuję bo wyszło taniej niż sam liczyłem.Opłacało się.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreamerx 25.03.2014 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 dzięki za odpowiedź. szukamy w takim razie dalej - zaczynam się zastanawiać czy samemu części nie zrobić bo za pewne rzeczy cenią się ekipy jakbym budował willę z setką wieżyczek a nie najprostszy dom jaki można wymyśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts