Gość 20.05.2004 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Witam Forumowiczów! Czy wiecie kto może zaprojektować instalacje jak wyżej? Mam namiar na firmę Rekuperator.pl, czy ktoś z Was korzystał z ich usług? Jakie opinie?Pozdrawiam.Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 21.05.2004 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Taki zestaw tylko bez pompy ciepła ja planuję. Jeśli chodzi o rekuperator to przy wyborze Mistrala masz bliżej - firmy w Dąbrowie Górniczej i Sosnowcu [ten sam właściciel] - do mnie przyjechał 2 razy, obejrzał budowę, ustalamy szczegóły. Natomiast co do kominka z płaszczem wodnym, to firma, która go montuje, montuje też instalację co, podłogówkę, instalacje wod-kan - ale to w planach na lipiec, więc nic więcej nie mogę o nich napisać.Pozdrawiam Aishan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 21.05.2004 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 To tak na oko 50 tys zlotych! Poniewaz piszesz kondensat to rozumiem gaz. 50000 zl : 0,12 zl = 416666 kWh (gazem) zakladajac roczne zuzycie na poziomie 30000 kWh masz 14 lat grzania. Przy 25000 kWh/a, 17 lat.Przemysl to prosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 21.05.2004 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 o matko ! nie dało się tego bardziej skomplikować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 21.05.2004 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Przy dobrym ociepleniu każda z tych rzeczy z osobna wystrczy na ogrzanie domu. Po co ci wszystkie na raz !? IMHO Kondensat (b.dobrze) + zwykły kominek (wsparcie + walory relaksacyjno - estetyczne) + rekuperator (mniejsze straty + lepsza wentylacja) to zestaw OMC idealny. Rocznie na CO i CWU nie wydasz więcej jak 2-2,5 tys. a zaoszczędzisz minimum 30 tys. w czasie budowy. Kilkanaście lat grzania w 100% za darmochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 21.05.2004 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 To tak na oko 50 tys zlotych! Poniewaz piszesz kondensat to rozumiem gaz. 50000 zl : 0,12 zl = 416666 kWh (gazem) zakladajac roczne zuzycie na poziomie 30000 kWh masz 14 lat grzania. Przy 25000 kWh/a, 17 lat. Przemysl to prosze. Troche w tym racji, .....ale...... gaz niestety płynny, rekuperator bo córa alergiczka i dlatego dla komfortu, więc i tak by był, a co do kominka to dla przyjemności atawistycznej i tak będzie, a jak już będzie to należałoby wykorzystać, a przecie nie przez rozprowadzenie powietrza [bo patrz powyżej], no i tak się uzbierało. Poza tym jakby na to popatrzeć w ogóle to wcale nie takie skomplikowane w połączeniu. Pozdrawiam Aishan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 21.05.2004 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 aishanJesli tak to inwestowal bym przede wszystkim w filtry. Masz jednak pewien wybor. 1. rekuperator uzupelniony np. o elektrofiltr2. wentylacja wyciagowa + PurmoAir powietrze wciagane jest do pomieszczen przez otwory w murze za grzejnikami tam wysokiej klasy filtry i dalej grzejnikiem ogrzewanie. WAZNE! do czyszczenia nie ma na razie prostszego systemu krotka droga powietrza, ogrzewanie, filtracja. A pozostale elementy o ktorych piszesz sa wyliczone tak by suma inwestycje + koszt eksploatacji = const czego dowodem sa liczne watki forum. Jednak to co wymaga duzych inwestycji wymaga rowniez dbalosci inaczej nie bedzie spodziewanych korzysci. Tak wiec w latwy sposob mozesz kupic sobie petle - obowiazkow dogladania konserwacji - na szyje. A chyba nie zyjesz po to by administrowac swoj dom tylko odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 22.05.2004 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2004 Cześć Neuron!Jest w tym trochę racji co piszesz. Człowiek liczy, że teraz to mu łatwiej, a później to nie wiadomo co będzie i może stąd to wszystko. Jednak mam nadzieję może cokolwiek naiwną, że po zainstalowaniu nie będzie się miało co psuć przez dłuższy czas i będzie funkcjonować w miarę bezobsługowo. Zresztą zobaczymy w praktyce, mam nadzieję.Pozdrawiam Aishan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIOT_R 23.05.2004 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 Taki zestaw tylko bez pompy ciepła ja planuję. Jeśli chodzi o rekuperator to przy wyborze Mistrala masz bliżej - firmy w Dąbrowie Górniczej i Sosnowcu [ten sam właściciel] - do mnie przyjechał 2 razy, obejrzał budowę, ustalamy szczegóły. Natomiast co do kominka z płaszczem wodnym, to firma, która go montuje, montuje też instalację co, podłogówkę, instalacje wod-kan - ale to w planach na lipiec, więc nic więcej nie mogę o nich napisać. Pozdrawiam Aishan Czy możesz podac namiar na te firmy ? dziękuję:Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 24.05.2004 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Piot_r!Namiary podaję na priva. Pozdrawiam Aishan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.05.2004 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Piot_r! Namiary podaję na priva. Pozdrawiam Aishan Witaj, Aishan! Też poproszę o namiary Dzięki i pozdrawiam. Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.05.2004 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Witajcie! Należy się małe wyjaśnienie, gdyż pisałem mój post po długim szkoleniu (nieważne z czego, ale było intensywnie. Pisząc pompa ciepła miałem na myśli po prostu czerpnię w ogrodzie+20 metrów rury w gruncie w celu dogrzania (zimą) lub ochłodzenia (latem) powietrza dochodzącego do rekuperatora.Sorry za zmyłkę, mam nadzieję że teraz to brzmi przejrzyściej i sensowniej?Pozdrawiam.Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 25.05.2004 01:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Połączenie kotła kondensacyjnego z kominkiem z płaszczem wodnym nie jest szczęśliwm rozwiązaniem. Ażeby w kotle kondensacyjnym zachodziła pełna kondensacj (sprawność ok. 108%) spaliny należy schłodzic poniżej punktu rosy (dla gazu 58C). Kotły te stosuje się w systemach grzewczych niskotemperaturowych (ogrzewanie podłogowe, ścienne... lub przewymiarowane grzejniki), woda "podgrzana w koninku" ma temp. ok. 80C - ogrzewanie wysokotemperaturowe. Koszt zakupu kotła kondensacyjnego jest o ok.60-70% wyższy od tradycyjnego, a oszczędności w skali roku niewielkie. Dla budynku o pow.90m2 oszczędności na c.o. i przygotowanie c.w.u. wyniosą ok. 300zł/rok. (teoretyczne obliczenia).Rekuperator i kominek też nie idą w parze. W pomieszczeniu gdzie będzie kominek zapewne zainstalowana bedzie kratka nawiewowa, ażeby nie było nadciśnienia należy tyle samo powietrza usunąć z pomieszczenia. Wszystko oczywiście można zrobić ale zestaw, który chesz sobie zafundować wymaga to już wyższa szkoła jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PIOT_R 25.05.2004 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Piot_r! Namiary podaję na priva. Pozdrawiam Aishan Nic nie dostałem, możesz jeszcze raz dzięki:Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.05.2004 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Połączenie kotła kondensacyjnego z kominkiem z płaszczem wodnym nie jest szczęśliwm rozwiązaniem. Ażeby w kotle kondensacyjnym zachodziła pełna kondensacj (sprawność ok. 108%) spaliny należy schłodzic poniżej punktu rosy (dla gazu 58C). Kotły te stosuje się w systemach grzewczych niskotemperaturowych (ogrzewanie podłogowe, ścienne... lub przewymiarowane grzejniki), woda "podgrzana w koninku" ma temp. ok. 80C - ogrzewanie wysokotemperaturowe. Koszt zakupu kotła kondensacyjnego jest o ok.60-70% wyższy od tradycyjnego, a oszczędności w skali roku niewielkie. Dla budynku o pow.90m2 oszczędności na c.o. i przygotowanie c.w.u. wyniosą ok. 300zł/rok. (teoretyczne obliczenia). Rekuperator i kominek też nie idą w parze. W pomieszczeniu gdzie będzie kominek zapewne zainstalowana bedzie kratka nawiewowa, ażeby nie było nadciśnienia należy tyle samo powietrza usunąć z pomieszczenia. Wszystko oczywiście można zrobić ale zestaw, który chesz sobie zafundować wymaga to już wyższa szkoła jazdy. Dzięki Jeżyk za podpowiedzi! Z kotłem kondensacyjnym mnie przekonałeś, a jeśli do kominka doprowadzę rurę powietrzną z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 27.05.2004 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Powietrze do spalania z zewnątrz lub z piwnicy (jeżeli jest). Problem z kominkiem i nawiewem mechanicznym powietrza polega na tym, że w pomieszczeniu z kominkiem nie można (tak mi sie wydaje)ze względów bezpieczeństwa stosować wentylacji mechanicznej, konieczna jest wentylacj grawitacyjna. Technicznie istnieje możliwość połączenia nawiewu mechanicznego z rekuperatora z wentylacją grawitacyjną. Trzeba tylko odpowiednio dobrać średnicę rury nawiewowej tak aby ilość powietrza wtłoczonego równa była ilości powietrz wyprowadzonego przez wentylację grawitacyją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 27.05.2004 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 niestety nie masz racji , nic nie stoi na przeszkodzie aby w domu z wentylacją mechaniczną nie było kominka. W pomieszczeniu z kominkiem jednakże musi być "lekkie" nadciśnienie i wszystko gra... Natomiast nie wolno łączyć obu rodzajów wentylacjiWP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 28.05.2004 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Może masz rację. Wydawało mi się, że przepisy zabraniają stosowania wentylacji mechanicznej w pomieszczeniach, w których zainstalowany jest kocioł lub piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 28.05.2004 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Przepisy zabraniają stsoswanie wentylacjy mechanicznej wywiewnej, lub wyiwewno-nawiewnej podciśnieniowej w takich pomieszczeniach. Natomiast nie zabraniają stosowania wentylacjy mechaniczneh wywiewno-nawiewnej zrównoważonej, lub "nadciśnieniowej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK1719499536 31.05.2004 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Nasza firma wykonuje takie usługi. Działamy na terenie Rybnika i okolic (Sląsk) - 0 32 4237177 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts