johnny221 10.03.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Witam wszystkich , mam taki problem przerabiam pomieszczenie gospodarcze , które całe było pokryte kafelkami.Kafelki zostały skute, pod nimi znajduje się tynk 2 warstwowy??? Czyli obrzutka w jasnym korze dosyć miękka i bardzo twarda warstwa ,ok 1,5 cm , cementowa na którą były klejone płytki. Mój problem polega na tym iż nie wiem jak, czym teraz tynkować ściany?Naczytałem się o tynach 2 i 3 warstwowych ale co w tym przypadku ?Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 10.03.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Pytanie: z jakiego okresu masz dom? Przedwojenny? Lata 20 te? NasteDawniej tynki robiono w ten sposób, że na ścianę zwykle ceglaną szedł tynk wapienny (z dodatkami) jakbyś go boszem przeciął w pół to miałby takie śliczne bąbelki w środku, a na to dopiero tynk "właściwy" c/w.Jak skujesz klajster od płytek, zobacz w jakim stanie jest to pod nim - jeśli się nie sypie, jest twarde i suche, nie ma wilgoci - to zagruntuj gruntem głębokopenetrującym, a potem po prostu wyrównaj ale tynkiem typu c/w zbliżonym do tamtego, doprowadź go do "używalności" i rób co chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johnny221 10.03.2014 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Rok budowy 1986 , dokładnie ściana jest ceglana ale przecinałem tynk i nie ma żadnych bąbelków, wszystko się trzyma jest twarde jedynie co to w niektórych miejscach pokazało się wapno od cieknącego tarasu.Czyli najlepiej zagruntować i nałożyć jedną warstwę tynku c/w? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gandw 11.03.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Ale co chcesz zrobić z tymi ścianami? Znów kafelki? To jasne to raczej nie obrzutka tylko zwykły tynk, może pod nim gdybyś odkuł znajdziesz obrzutkę, a na nim klej do płytek (to twarde). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 11.03.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Skuj klej, reszta - grunt głębokopenetrujący i wyrównać wszystko do poziomu. Jeśli chcesz kafelki - duperelki - to kładź decyzja jest Twoja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johnny221 12.03.2014 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 No to zabieram się za kucie,dziękuję za znalezienie rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gawor5 28.03.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Powinieneś wszystko co luźne zrzucić to co się trzyma zostawić, tak jak pisali wcześniej użyj gruntu głęboko penetrującego i przeleć całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts