polibuda_ 10.03.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Witam, Jestem nowy na forum i potrzebuję pomocy.Przymierzam się do wentylacji z rekuperatorem.Zamierzam wentylować ok 120m2 wiec licząc lekką ręką potrzebuję wydajność ok 300m3/h.Coś polecicie?Opłaca się w to inwestować?Znajomi chwalą ale postanowiłem zapytać kogoś kto się na tym faktycznie zna.Nie ukrywam, że zależy mi na jak najniższym koszcie i wysokiej skuteczności na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.03.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 nie opłaca się "zależy mi na jak najniższym koszcie i wysokiej skuteczności na lata. " - żartowniś da się mniej więcej tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 10.03.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 W hurtowni mamy 11 różnych marek rekuperatorów.Od koloru..Do wybory.. Nie wszystkie są jednak godne uwagi (według nas). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polibuda_ 10.03.2014 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 nie opłaca się "zależy mi na jak najniższym koszcie i wysokiej skuteczności na lata. " - żartowniś da się mniej więcej tak: A tak poważnie? Nie do końca jeszcze "siedzę" w temacie więc oczekiwałbym jakiś konkretniejszych odpowiedzi. Słyszałem pozytywne opinie na temat tego rekuperatora http://www.ecocomfort.pl/index.php/jestorkair. Z tego co czytam dedykowany jest do domów i niewielkich pomieszczeń co dla mnie jest idealne i ze specyfikacji wynika, że jest dość cichy co dla mnie jest bardzo istotne. Nie wiem jak ze zużyciem energii tego typu urządzeń? Ktoś miał styczność z tym producentem? Ewentualnie coś innego polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 10.03.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Większość rekuperatorów jest dobrej jakości, więc lepiej kupić polski produkt. Kasa zostanie w kraju.WM daje bardzo dobry komfort mieszkania, ale też pod pewnymi warunkami - jak dom stary i dziurawy, to szkoda zachodu. Jak stawiamy nowy dom - to zdecydowanie warto wykonać go porządnie, i wtedy WM musi być zamontowana, bo wentylacja grawitacyjna w szczelnym domu nie działa. Są teraz dotacje na wentylacje u nas w Małopolsce, tym bardziej warto ją montować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 10.03.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 (edytowane) Kilkanaście stron wcześniej są przedstawione testy rekuperatorów.Jest tam zapisanych kilka parametrów - może coś Ci pomogą w wyborze rekuperatora. Edytowane 10 Marca 2014 przez kerado28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 10.03.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Dotacje są rejonizowane tzn. u was są, a u nas - nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 10.03.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 W całym kraju są dopłaty do kolektorów, a połowa ludzi montuje i tak bez dotacji. Z wentylacją jest podobnie. Dziwne, bo to taka sama robota - solary czy WM z dotacją czy bez kosztują (przynajmniej u mnie) tyle samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polibuda_ 11.03.2014 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 W Krakowie są dotacje na solary, sam nad tym poważnie myślę bo jednak wkład pienieżny jaki musiałbym ponieść jest niewielki a kiedyś dofinansowania się skończą wiec chyba warto skorzystać.Co do wentylacji myslę, też czy nie warto by jednak zainwestować w wymiennik gruntowy. Orientuje się ktoś jaką mniejwiecej wielkoscia dzialki musze dysponowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 11.03.2014 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Ogólnie szkoda kasy, tej zimy na przykład uzysk z GWC byłby kompletnie zerowy. Chłodzi tyle co 1/10 pojedynczego splita, jest to temat bardziej dla wynalazców i majsterkowiczów niż dla normalnego użytkownika. Sam bym sobie nie założył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cameleoon 18.04.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Witam, jestem z okolic i właśnie przerabiam ten temat. Jestem zdecydowany na WM więc bardzo proszę o jakąś konkretną poradę na co się zdecydować.Dom 160 m powierzchni użytkowej ( plus garaż i kotłownia ale tam wentylacja grawitacyjna z tego co zdążyłem się zorientować, w domu 2 dorosłych , 2 dzieci).Mam wycenę z jednej z małopolskich firm montujących WM, i tak Brink Renovent 400 Excellent 18800 zł, Zehnder ComfoAir 350 VV Basic 19300 zł, Zehnder ComfoAir 350 VV Luxe 21000zł, na kanałach sztywnych - stalowych, za ventiflex dopłata.Co sądzicie mądre głowy???Z góry dziękuję za jakiś odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.04.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 Witam, jestem z okolic i właśnie przerabiam ten temat. Jestem zdecydowany na WM więc bardzo proszę o jakąś konkretną poradę na co się zdecydować. Dom 160 m powierzchni użytkowej ( plus garaż i kotłownia ale tam wentylacja grawitacyjna z tego co zdążyłem się zorientować, w domu 2 dorosłych , 2 dzieci). Mam wycenę z jednej z małopolskich firm montujących WM, i tak Brink Renovent 400 Excellent 18800 zł, Zehnder ComfoAir 350 VV Basic 19300 zł, Zehnder ComfoAir 350 VV Luxe 21000zł, na kanałach sztywnych - stalowych, za ventiflex dopłata. Co sądzicie mądre głowy??? Z góry dziękuję za jakiś odzew. Nie robi się wentylacji na gładkich blaszanych kanałach!!! Brink - zaleca miękkie izolowany - Zehnder PE ... dom 160m2 to koszt centrali z kanałami 7000-10000zł (brutto 23%zależy od centrali ) Na kanałach PE wyjdzie 1500zł drożej. Robocizna - 6000zł. Ale można we własnym zakresie - To się składa jak LEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 21.04.2014 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Re KameleonNiektórzy wykonują ciche instalacje na kanałach blaszanych, ale w większości instalacje te są głośniejsze od wykonanych z tworzyw sztucznych. Sam robię w domach wyłącznie na kanałach peflex, są bezgłośne. Ceny są lekko wysokie, ale jeśli ekipa musi z daleka dojeżdżać to jest to zrozumiałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts