Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator dom 160m2

Recommended Posts

Witam,

Jestem nowy na forum i potrzebuję pomocy.

Przymierzam się do wentylacji z rekuperatorem.

Zamierzam wentylować ok 120m2 wiec licząc lekką ręką potrzebuję wydajność ok 300m3/h.

Coś polecicie?

Opłaca się w to inwestować?

Znajomi chwalą ale postanowiłem zapytać kogoś kto się na tym faktycznie zna.

Nie ukrywam, że zależy mi na jak najniższym koszcie i wysokiej skuteczności na lata.

nie opłaca się

"zależy mi na jak najniższym koszcie i wysokiej skuteczności na lata. " - żartowniś

da się mniej więcej tak:

A tak poważnie?

Nie do końca jeszcze "siedzę" w temacie więc oczekiwałbym jakiś konkretniejszych odpowiedzi.

Słyszałem pozytywne opinie na temat tego rekuperatora http://www.ecocomfort.pl/index.php/jestorkair.

Z tego co czytam dedykowany jest do domów i niewielkich pomieszczeń co dla mnie jest idealne i ze specyfikacji wynika, że jest dość cichy co dla mnie jest bardzo istotne. Nie wiem jak ze zużyciem energii tego typu urządzeń?

Ktoś miał styczność z tym producentem?

Ewentualnie coś innego polecić?

Większość rekuperatorów jest dobrej jakości, więc lepiej kupić polski produkt. Kasa zostanie w kraju.

WM daje bardzo dobry komfort mieszkania, ale też pod pewnymi warunkami - jak dom stary i dziurawy, to szkoda zachodu. Jak stawiamy nowy dom - to zdecydowanie warto wykonać go porządnie, i wtedy WM musi być zamontowana, bo wentylacja grawitacyjna w szczelnym domu nie działa. Są teraz dotacje na wentylacje u nas w Małopolsce, tym bardziej warto ją montować.

W Krakowie są dotacje na solary, sam nad tym poważnie myślę bo jednak wkład pienieżny jaki musiałbym ponieść jest niewielki a kiedyś dofinansowania się skończą wiec chyba warto skorzystać.

Co do wentylacji myslę, też czy nie warto by jednak zainwestować w wymiennik gruntowy. Orientuje się ktoś jaką mniejwiecej wielkoscia dzialki musze dysponowac?

• 1 month później...

Witam, jestem z okolic i właśnie przerabiam ten temat. Jestem zdecydowany na WM więc bardzo proszę o jakąś konkretną poradę na co się zdecydować.

Dom 160 m powierzchni użytkowej ( plus garaż i kotłownia ale tam wentylacja grawitacyjna z tego co zdążyłem się zorientować, w domu 2 dorosłych , 2 dzieci).

Mam wycenę z jednej z małopolskich firm montujących WM, i tak Brink Renovent 400 Excellent 18800 zł, Zehnder ComfoAir 350 VV Basic 19300 zł, Zehnder ComfoAir 350 VV Luxe 21000zł, na kanałach sztywnych - stalowych, za ventiflex dopłata.

Co sądzicie mądre głowy???

Z góry dziękuję za jakiś odzew.

Witam, jestem z okolic i właśnie przerabiam ten temat. Jestem zdecydowany na WM więc bardzo proszę o jakąś konkretną poradę na co się zdecydować.

Dom 160 m powierzchni użytkowej ( plus garaż i kotłownia ale tam wentylacja grawitacyjna z tego co zdążyłem się zorientować, w domu 2 dorosłych , 2 dzieci).

Mam wycenę z jednej z małopolskich firm montujących WM, i tak Brink Renovent 400 Excellent 18800 zł, Zehnder ComfoAir 350 VV Basic 19300 zł, Zehnder ComfoAir 350 VV Luxe 21000zł, na kanałach sztywnych - stalowych, za ventiflex dopłata.

Co sądzicie mądre głowy???

Z góry dziękuję za jakiś odzew.

Nie robi się wentylacji na gładkich blaszanych kanałach!!!

Brink - zaleca miękkie izolowany - Zehnder PE ... dom 160m2 to koszt centrali z kanałami 7000-10000zł (brutto 23%zależy od centrali ) Na kanałach PE wyjdzie 1500zł drożej. Robocizna - 6000zł. Ale można we własnym zakresie - To się składa jak LEGO.

Re Kameleon

Niektórzy wykonują ciche instalacje na kanałach blaszanych, ale w większości instalacje te są głośniejsze od wykonanych z tworzyw sztucznych. Sam robię w domach wyłącznie na kanałach peflex, są bezgłośne.

Ceny są lekko wysokie, ale jeśli ekipa musi z daleka dojeżdżać to jest to zrozumiałe.