Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt instalacji elektrycznej w domku jednorodzinnym

Recommended Posts

Witajcie

Jaki mam dać jeszcze bezpiecznik do pomp wody? (będą trzy - do podłogówki, do CO i do CWU).

Z góry dziękuję za wszelkie rady i opinie.

A co tymi pompami będzie sterować ? - musisz to uwzględnić przy doborze zabezpieczenia.

Przewód do pomp najlepiej w lince OMY 3*1mm, jednak jeżeli przewody będą układane na stałe min. przekrój 3*1,5mm. YDY 3*2,5mm często fizycznie nie ma możliwości podłączenia bezpośrednio pod pompę.

tak na szybko, dlaczego WSZĘDZIE zostały zastosowane przekroje 3x1,5 na oswietlenie skoro autor zamierza montować wylacznik rózncowo.-prądowy na oświetlenie,

a jakby nie zamierzał go montować ?

w przypadku oprawy oświetleniowej w I klasy ochronnosci, nie zostanie spełniona ochrona gdy przewód zielono-zółty wykorzystamy jako fazowy

od kiedy można taki przewód wykorzystać jako fazowy ?

oraz także mam nadzieje że autor przewidział miejsce pod Połaczenia wyrównawcze na GSW?

miejsce pod połączenia wyrównawcze na GSW ? nie znam takiej szyny GSW która nie miała by miejsca na podłączenie przewodów CC - chyba, że o co innego koledze chodzi.

co do tego, to

2. a niby dlaczego?

Pytanie tyczyło się stosowania RCD 4-ro torowego dla obwodów jednofazowych - jest to błąd w sztuce, do dzisiaj wielu elektryków z niewiedzy, bądź deweloperzy w celach oszczędności stosują takie rozwiązanie. Przerywanie toru N lepiej ograniczać do minimum w instalacjach 3-fazowych chyba, że inne sytuacje tego wymagają, RCD nie jest bezawaryjna, dodatkowo trzeba brać pod uwagę prądu upływów różnych odbiorników, parametry instalacji z biegiem lat nie będą się poprawiały, tak więc dojdą kolejne tematy na forach - wyrzuca mi róznicówka 3f co robić ;)

Pzdr

Edytowane przez kasprzyk

tak na szybko, dlaczego WSZĘDZIE zostały zastosowane przekroje 3x1,5 na oswietlenie skoro autor zamierza montować wylacznik rózncowo.-prądowy na oświetlenie, w przypadku oprawy oświetleniowej w I klasy ochronnosci, nie zostanie spełniona ochrona gdy przewód zielono-zółty wykorzystamy jako fazowy ( mam na mysli żyrandole 2 klawiszowe) , a Pana Jarka, proszę o zapoznanie sie z tabelą obciązalnosci przewodów, i nie wygadywanie takich bredni,

Następny dyletant który do żyrandola będzie podawał napięcie zielono - żółtym, bo zaoszczędzi 2,50 zł na przewodach. A co za wysyp ćwoków!

Już i tak za późno, bo kupiłem dwie różnicówki 3faz, to nawet jak wywali i tak wywali mi jedną, a na drugim obwodzie będzie prąd ;)

Jeszcze się ucieszysz, że teraz jest "za późno", jak ci przyjdzie zlokalizować przyczynę zadziałania. Kup sobie butelkę neospasminy, przyda się.

Następny dyletant który do żyrandola będzie podawał napięcie zielono - żółtym, bo zaoszczędzi 2,50 zł na przewodach. A co za wysyp ćwoków!

proszę czytać cały wątek, miałem na myśli ze trzeba zastosować 4x1,5 w przypadku gdy bedzie używany wyłacznik 2 klawiszowy! i tak zostało to przedstawione