Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka krawedź dachu

Gość grend

Recommended Posts

Gość grend

Stoje przed dylematem jaką zrobić krawedź dachu. Cel był jeden ograniczyć koszty. Początkowo optowałem za ogniomurkiem - zalet jest dużo, przede wszystkim zmniejszenie powierzchni dachu i brak problemu z podbitką i także wykończeniem dachówka krawedzi dachu. Jednak powstaje problem ocieplenia przy nowych regulacjach na 2014 rok. Teraz mam drugi pomysł aby na krawedzi dachu zrobić belkę która bedzie wystawać 3 cm ze styropianu i na krawedź dać dachówke "rantową" - czy to jest dobry pomysł ?? Jakieś komentarze ???

Może tez jest jakies inne rozwiazanie niskokosztowej krawedzi dachu

Wg mnie ogniomur wcale nie jest najtańszym rozwiązaniem. Najtaniej wyjdą rynienki i wiatrówki blaszane. W takim wypadku ładniej wygląda jak utnie się rynienki przy dachówkach z jednej strony i odpowiednio rozmierzy połać. Można zrobić też coś takiego http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b5c55085712b.jpg Edytowane przez bracki88

Gość grend
Wg mnie ogniomur wcale nie jest najtańszym rozwiązaniem. Najtaniej wyjdą rynienki i wiatrówki blaszane. W takim wypadku ładniej wygląda jak utnie się rynienki przy dachówkach z jednej strony i odpowiednio rozmierzy połać. Można zrobić też coś takiego http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b5c55085712b.jpg

tzn bok krokwi obite jest blachą i dachówka która nachodzi na rant ? - właśnie o czymś takim myslę tylko że dach nie chce tak wysuwać poza mur tylko na jakieś 3 cm - wtedy dach "kurczy mi sie o jakies 8 m2.

.... a z ogniomurem jest tańszy ale bez bawienia się w ocieplanie z góry muru i od wewnętrznej strony wtedy okazuje się ze trzeba więcej blachy i wiecej kombinowac

Gość grend
Jak tu szukasz oszczędności to co będzie z wykończeniem domu? Przed rozpoczęciem budowy należy się zastanowić na ile mnie stać i wybrać projekt możliwy do realizacji. Pozdrawiam.

Dziękuje za konstruktywną poradę...

... zewnętrzna część domu to dla sasiadów wewnątrz dla mnie i nie widze powodu zeby np w dach ładować bezsensu pieniadze

Szkoda że ta ściana szczytowa aż pod sam dach wymurowana jest, brak dylatacji przy podcieniu.

Balkon mógł by być drewniany lub niezależny i tak z obrazka lekko można uskładać koło 500-700 wat mocy szczytowej tylko przez dobroć murarzy i

trzymanie się "tradycji" ale jak jeszcze nie jest za późno to radzę co można po prawić.

Tj zrobić miejsce na połączenie izolacji poddasza z ścianą, balkon to już tyko izolować go dobrze z 10cm na około.

Dylatacji pewnie na podcieniu nie zrobi :(

Gość grend
Szkoda że ta ściana szczytowa aż pod sam dach wymurowana jest, brak dylatacji przy podcieniu.

przeciez ta ściana bedzie ocieplana od zewnatrz a od środk bedzie wata - więc w czym problem ?

dyletacja przy podcieniu ??? Możesz to rozszerzyc ?

Gość grend
Sa przeciez projekty gotowe ktore maja juz ognioscianke. czy cos z nimi jest nie tak? Nie do konca rozumiem o co ci chodzilo z tymi nowymi regulacjami :rolleyes:/QUOTE]

Wymagana wieksz ciepłota ścian do 0,25 i w zwiazku z tym - opinia projektanta ogniomuek ociel=plany z dwóch stron + góra. Dużo zabawy i blacha