Gość grend 10.03.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Stoje przed dylematem jaką zrobić krawedź dachu. Cel był jeden ograniczyć koszty. Początkowo optowałem za ogniomurkiem - zalet jest dużo, przede wszystkim zmniejszenie powierzchni dachu i brak problemu z podbitką i także wykończeniem dachówka krawedzi dachu. Jednak powstaje problem ocieplenia przy nowych regulacjach na 2014 rok. Teraz mam drugi pomysł aby na krawedzi dachu zrobić belkę która bedzie wystawać 3 cm ze styropianu i na krawedź dać dachówke "rantową" - czy to jest dobry pomysł ?? Jakieś komentarze ???Może tez jest jakies inne rozwiazanie niskokosztowej krawedzi dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 10.03.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 (edytowane) Wg mnie ogniomur wcale nie jest najtańszym rozwiązaniem. Najtaniej wyjdą rynienki i wiatrówki blaszane. W takim wypadku ładniej wygląda jak utnie się rynienki przy dachówkach z jednej strony i odpowiednio rozmierzy połać. Można zrobić też coś takiego http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b5c55085712b.jpg Edytowane 10 Marca 2014 przez bracki88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 11.03.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Wg mnie ogniomur wcale nie jest najtańszym rozwiązaniem. Najtaniej wyjdą rynienki i wiatrówki blaszane. W takim wypadku ładniej wygląda jak utnie się rynienki przy dachówkach z jednej strony i odpowiednio rozmierzy połać. Można zrobić też coś takiego http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b5c55085712b.jpg tzn bok krokwi obite jest blachą i dachówka która nachodzi na rant ? - właśnie o czymś takim myslę tylko że dach nie chce tak wysuwać poza mur tylko na jakieś 3 cm - wtedy dach "kurczy mi sie o jakies 8 m2. .... a z ogniomurem jest tańszy ale bez bawienia się w ocieplanie z góry muru i od wewnętrznej strony wtedy okazuje się ze trzeba więcej blachy i wiecej kombinowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.03.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Jak tu szukasz oszczędności to co będzie z wykończeniem domu? Przed rozpoczęciem budowy należy się zastanowić na ile mnie stać i wybrać projekt możliwy do realizacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 15.03.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Jak tu szukasz oszczędności to co będzie z wykończeniem domu? Przed rozpoczęciem budowy należy się zastanowić na ile mnie stać i wybrać projekt możliwy do realizacji. Pozdrawiam. Dziękuje za konstruktywną poradę... ... zewnętrzna część domu to dla sasiadów wewnątrz dla mnie i nie widze powodu zeby np w dach ładować bezsensu pieniadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.03.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Ciekawy pogląd. Są dobre imitacje dachówki. Zamontuj blachodachówkę będzie taniej i bez problemu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 15.03.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Sa przeciez projekty gotowe ktore maja juz ognioscianke. czy cos z nimi jest nie tak? Nie do konca rozumiem o co ci chodzilo z tymi nowymi regulacjami tak poza tym to najtanszym wykonczeniem dachu jest jednak blacha, ta jest stosunkowo niedroga i wychodzi bardzo estetycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.03.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Szkoda że ta ściana szczytowa aż pod sam dach wymurowana jest, brak dylatacji przy podcieniu. Balkon mógł by być drewniany lub niezależny i tak z obrazka lekko można uskładać koło 500-700 wat mocy szczytowej tylko przez dobroć murarzy i trzymanie się "tradycji" ale jak jeszcze nie jest za późno to radzę co można po prawić. Tj zrobić miejsce na połączenie izolacji poddasza z ścianą, balkon to już tyko izolować go dobrze z 10cm na około. Dylatacji pewnie na podcieniu nie zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 16.03.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Szkoda że ta ściana szczytowa aż pod sam dach wymurowana jest, brak dylatacji przy podcieniu. przeciez ta ściana bedzie ocieplana od zewnatrz a od środk bedzie wata - więc w czym problem ? dyletacja przy podcieniu ??? Możesz to rozszerzyc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 16.03.2014 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Sa przeciez projekty gotowe ktore maja juz ognioscianke. czy cos z nimi jest nie tak? Nie do konca rozumiem o co ci chodzilo z tymi nowymi regulacjami :rolleyes:/QUOTE] Wymagana wieksz ciepłota ścian do 0,25 i w zwiazku z tym - opinia projektanta ogniomuek ociel=plany z dwóch stron + góra. Dużo zabawy i blacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts