Lapeno 11.03.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Witam dział OKNA! Chciałbym prosić Was o podpowiedź w kierunku których okien się zwrócić. Szukam dobrych okien z PCV do nowo budowanego domu. Wymyśliłem sobie, że skoro inwestuję dużo $$$ w mury, ocieplenie, ogrzewanie pompą ciepła, to okna nie mogą być najsłabszym elementem układanaki, gdzie i tak chyba największa straty ciepła występują. Dlatego też szukam dobrych (co najmniej przyzwoitych) okien. Założenie jest takie, że mają być 3 szyby. Reszta dodatków narpawdę nieistotna (kryte zamki itp). Jestem z Torunia i tak:- mam wycenę na okan VEKA Alphaline 3 szybowe, ale ZTCW to profil o szerokośći 70 mm, który to wg niektórych z Was jest za wąski na 3 szyby i już. + okucia KONSPO- na miejscu mam jednego producenta PCV (ALTOM), najlepsze profile u niego to: system „ALUPLAST”, profil IDEAL INTERTEC 8000 + ROTO- na miejscu mam też handlarzy - OKNOPLAST- przedstawiciel VETREXa - firma FALKON. Drutexy itp. pomijam - nie chcę tego w domu. Mógłbym pisać po Polsce po różnych producentach, ale np. Okonplus nie ma oddziału w kujawsko-pomorskim i nawet nie chce odpisać na "zaczepkę" przez www. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin-k 11.03.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Witam 3-szyby są ok ale zwróć uwagę tez na dodatki , okucia - bez problemowe są okucia roto ,wystarczy dobrze wyregulować i raz w roku przesmarować , Winkhaus -tez dobre ale przy oknach o dużych rozmiarach często mam z nimi problemy ,nawet jak okno jest idealnie zamontowane nie pracują tak płynnie jak Roto. Mako -Austriacka firma ,części okuć dość drogie i szybko się ścierają a co za tym idzie okna są mniej szczelne Ważne tez aby okucia były antywłamaniowe (w kształcie grzybka ) Klamki tez antywłamaniowe bez tego zabezpieczenia łatwo otworzyć okno od zewnątrz Profil warto obejrzeć od środka ,zobacz te miejsca gdzie zamontowane są okucia i czy jest tam wstawka stalowa Profil 70 z zestawem 3-szybowym tez dobrze wygląda tylko listwy przy szybowe są wąskie ,ciężko je demontować jak trzeba wymienić szybę Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 11.03.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 .....Profil warto obejrzeć od środka ....Taaaa..... wypij odpowiedni napój albo walnij se w żyłe, może zobaczysz od środka Chłopie, jak na pierwszy post promujący siebie to zacząłeś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 12.03.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Witam 3-szyby są ok ale zwróć uwagę tez na dodatki , okucia - bez problemowe są okucia roto ,wystarczy dobrze wyregulować i raz w roku przesmarować , Winkhaus -tez dobre ale przy oknach o dużych rozmiarach często mam z nimi problemy ,nawet jak okno jest idealnie zamontowane nie pracują tak płynnie jak Roto. Mako -Austriacka firma ,części okuć dość drogie i szybko się ścierają a co za tym idzie okna są mniej szczelne Ważne tez aby okucia były antywłamaniowe (w kształcie grzybka ) Klamki tez antywłamaniowe bez tego zabezpieczenia łatwo otworzyć okno od zewnątrz Profil warto obejrzeć od środka ,zobacz te miejsca gdzie zamontowane są okucia i czy jest tam wstawka stalowa Profil 70 z zestawem 3-szybowym tez dobrze wygląda tylko listwy przy szybowe są wąskie ,ciężko je demontować jak trzeba wymienić szybę Marcin patrz a mi winkhaus działa nawet przy dużych oknach, profil od środka czyli trzeba wszystkie okna przy montażu naciąć czy jak? 70mm profil ok na 3 szyby ? no comment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin-k 12.03.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 O okuciach winkhaus nie pisałem ze są złe tylko ze mam więcej z nimi problemów niż z innymi okuciami .Zajmuje się montażem okien ,drzwi ,markiz i rolet oraz serwisem i wszelkimi naprawami . Nie nacinaj okien przed montażem ,zapytaj sprzedawce jak zbudowany jest profil ) będzie prościej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 12.03.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 patrz a mi winkhaus działa nawet przy dużych oknach, Oj tam, oj tam, dawno temu myślałem że Romb to dobre okucie bo działał. Ale później poznałem inne i już tak nie myślę. Nie martw się, masz czas , młody jesteś, dorośniesz i kiedyś zmienisz zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 12.03.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 ha ha ha a czym one wszystkie różnią się użytkowo dla klienta? Użytkowo zaznaczam. No może Siegenia dzięki obrotowym rolkom ma lekka przewagę nad innymi ale to tez dość subiektywna ocena. Różnice wychodzą w czasie eksploatacji gdy klient ani razu ich nie przesmaruje - ale i tak każde wytrzymają czas gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 12.03.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Wytrzymają i dłużej niż gwarancja. Pod warunkiem, że będą chociaż raz na jakiś czas smarowane. A to niemal niespotykane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 12.03.2014 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 ha ha ha a czym one wszystkie różnią się użytkowo dla klienta? Użytkowo zaznaczam. No może Siegenia dzięki obrotowym rolkom ma lekka przewagę nad innymi ale to tez dość subiektywna ocena. Różnice wychodzą w czasie eksploatacji gdy klient ani razu ich nie przesmaruje - ale i tak każde wytrzymają czas gwarancji Multimatic też ma roleczki, nie tylko Si. Teoretycznie jest tak jak piszesz, w praktyce zwyczaj nie smarowania, konserwowania i regulowania okuć powoduje że nieraz już po roku użytkowo się różnią tym że balkonu RU babka nie zamknie (domknie) tylko woła faceta a jeśli ten akurat mecz ogląda to i na pożycie małżeńskie wpływ okucia mogą mieć. Pobaw się 10-letnim nigdy nie smarowanym Favoritem, A300, Pilotem i NT i wtedy się wypowiedz i przyznaj że król jest jeden reszta pretendenci do tronu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 12.03.2014 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 (edytowane) wiesz, króli może być więcej, mamy trzech króli i więcej też pewnie może być Mam 11 letniego Shuringa i wstyd się przyznać, nie smarowałem ani razu, i chodzi ciągle leciutko tylko zaczep od stopniowania uchyłu się u.... a dostac już tego nie sposób Edytowane 12 Marca 2014 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 13.03.2014 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Mętliku w głowie ciąg dalszy. Zebrałem oferty 3 różnych systemów i wyszło, że cena pomiędzy oferentami jest dosyć zbliżona.Różnica pomiędzy najtańszą ofertą a najdroższą to 7 tys. - jasne, że to kawał pieniądza i na ulicy się tego nie znajdzie, ale mi najbardziej zależy na dobrej jakości. Najniższa oferta: to profil Aluplast 4000, 3 szybowy, nie mam informacji o okuciach, miejscowy producent ALTOM + rolety zewnętrzne elektryczne - 23kŚrodkowa oferta: VEKA Alphaline 3 szybowe + rolety zew. elektryczne od handlarza - 28kNajdroższa oferta: VETREX V90+ + rolety zew. elektryczne - 29K Czekam jeszcze na ofertę w Oknoplastu, ale też nie sądzę, żeby wyskoczyli z przesadną ofertą.Mógłbym kierować się montażem, ale ja tych firm nie znam, nie wiem jak montują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 13.03.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Mam 11 letniego Shuringa i wstyd się przyznać, nie smarowałem ani razu, i chodzi ciągle leciutko Pomijam go w rozważaniach bo już (chyba) niespotykany, gdyby było inaczej mógłby współrządzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 21.03.2014 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Komplet ofert: - Aluplast 4000, 3 szybowy, miejscowy producent ALTOM + rolety zewnętrzne elektryczne - 23k- VEKA Alphaline 3 szybowe + rolety zew. elektryczne od handlarza - 28k- VETREX V90+ + rolety zew. elektryczne - 29K- OKONPLAST PLATINIUM EVOLUTION 2 + rolety elektryczne - 31K- OKNOPLAST WINERGETIC PREMIUM + rolety elektryczne - 34K Wybrać środkową ofertę? Podpowiedzcie proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 21.03.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 myślę że przy takim porównaniu powinna być cena okien + producent ceny rolet + producentchoć i to będzie trudne do porównania ale 2 firmy godne polecenia jako producenci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 21.03.2014 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Nie martw się, masz czas , młody jesteś, dorośniesz i kiedyś zmienisz zdanie liczba w nicku to nie rok a wiek hahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 21.03.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Komplet ofert: - Aluplast 4000, 3 szybowy, miejscowy producent ALTOM + rolety zewnętrzne elektryczne - 23k - VEKA Alphaline 3 szybowe + rolety zew. elektryczne od handlarza - 28k - VETREX V90+ + rolety zew. elektryczne - 29K - OKONPLAST PLATINIUM EVOLUTION 2 + rolety elektryczne - 31K - OKNOPLAST WINERGETIC PREMIUM + rolety elektryczne - 34K Wybrać środkową ofertę? Podpowiedzcie proszę. A jakie silniki masz proponowane w roletach i kto jest producentem tych rolet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 21.03.2014 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 A jakie silniki masz proponowane w roletach i kto jest producentem tych rolet? - Aluplast 4000, 3 szybowy, miejscowy producent ALTOM + rolety zewnętrzne elektryczne - 23k rolety zewn. typ revo - tylko tyle - VEKA Alphaline 3 szybowe + rolety zew. elektryczne od handlarza - 28k brak infor. o producencie rolet zewn. - VETREX V90+ + rolety zew. elektryczne - 29K Roleta Intermo - tylko tyle - OKONPLAST PLATINIUM EVOLUTION 2 + rolety elektryczne - 31K podzespoły firmy Aluprof - OKNOPLAST WINERGETIC PREMIUM + rolety elektryczne - 34K podzespoły firmy Aluprof Nie mam więcej informacji o roletach. Generalnie chciałem rolety "dokręcane" do belki nad oknem. Ma to być cieplejsze rozwiązanie od montowania rolety pomiędzy oknem a nadprożem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 21.03.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 ....Generalnie chciałem rolety "dokręcane" do belki nad oknem. Ma to być cieplejsze rozwiązanie od montowania rolety pomiędzy oknem a nadprożem.Oj Panie Inwestorze, pogadaj z dostawcą bo cóż mi się wydaje że nie masz informacji jak to m a być mocowane Mocowaniem rolety jest prowadnica z nie skrzynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 21.03.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Witam Panie i Panowie - zacznijcie dobierać rozwiązania okienno roletowe do swoich potrzeb/domów/oczekiwań itp itd jak można porównywać A4000 z np Alfą ? to zupełnie inna klasa i trzeba być jasnowidzem aby wiedzieć CO Tobie jest potrzebne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 22.03.2014 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) Bierz ALTOM - Kaczorowski robi dobre okna - znam firmę. Jak masz kasę to Alupalsta 8000 z szybą 0,4. Edytowane 22 Marca 2014 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts