Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacja zewnętrzna Tynk 0,5 mm

Recommended Posts

Ma być gładko, równo i w płaszczyźnie..

Idealnej płaszczyzny nie da się osiągnąć. Mam gąbką poczęstować wszystkie ściany? W niemczech widziałęm grupę polaków którzy zbili z desek duże packi na papier ścierny i szlifowali. Po pierwsze bo pominąłem ściany są zaciągnięte klejem a była wtedy mowa o tynku 2mm. A teraz po fakcie inwestor zmienił zdanie i chce poprawki. Czy da się to teraz jakoś naprawić?

k_wenta a to nadal jest w ramach aprobaty?

To ze inwestor chce to wcale nie oznacza ze moze to zastosowac. Ten tynk 0,5 jest dopuszczony do stosowania w lekkiej mokrej na duzych plaszczyznach?

Bo przy tych drobniutkich jest czesto tak, ze moze byc stosowany np... tylko przy obrobkach wnek przy oknach, albo na scianach 3w gdzie nie lezy na styropianie/siatce z klejem....

Dokladnosc dokladnoscia... ale ja bym sprawdzil czy to pozniej nie popeka wg deklaracji producenta.

Ja bym to od producenta na pismie wzial... ze po wizji lokalnej na budowie bud. ..... producent firma x dopuszcza zastosowanie tynku o frakcji 0,5 na podlozu (opis podloza) bo pozniej z reklamacji chlopie nie wyjdziesz jak to zacznie trzaskac....

Ty zrobisz... nameczysz sie.... dostaniesz kase...

a za rok Twoj inwestor wpadnie na FM i Cie obsmaruje zes partacz bo popekalo i co teraz zrobic.....

No i trzeba bedzie doradzac i ratowac sytuacje, a TY sie dowiesz od klienta jakiegos ze masz taka opinie na FM.

Na 99% producent nie da Ci na pismie ze mozesz stosowac taka wyprawe na podlozu ktore masz... wiec i po problemie.

no chyba ze robiles w. zbrojaca STO-Armierungsputz... no to moze...

Cos mi sie wydaje ze tu sie inwestorowi albo zonce cos lekko w glowce pomieszalo :) i takie "widzi mi sie" oczywiscie... mozna zrealizowac.... ale chyba na nieco wyzeszj polce materialow i nie w cenie ktora masz umowiona.

Opiszę Wam dokładnie tą sytuację. Dostałem zlecenie od znajomego Pana Romana,że jego zięć ma do wykonania elewację. Była robiona ona w zeszłym roku w grudniu gdzie temperatura wynosiła ok od 8 do 12 stopni. Wstępnie było ugadane, że będzie tynk o grubości 1,5mm do 2 kwestia uzgodnienia zięcia z teściem. Po wykonaniu pracy oczywiście wszystko zostało sprawdzone i zatwierdzone przez inwestora i jego teścia. W styczniu tego roku wyjechaliśmy wraz z ekipą do niemiec gdzie pracuje ów teść. Były z nim małe problemy tzn z jego chrześniakiem i teraz kiedy kończymy zlecenie w niemczech teść przekazał mi wiadomość,że ściana ma lekkie zadziory po nakładaniu kleju a chce on dać tam tynk 0,5 i ma ta ściana być gładka jak pupa niemowlęcia, i dodatkowo o czym nie wspomniał maja być i niby miały listwy na futrynach okien i drzwi takie przykleiwane,w niemczech popularne. I teraz nie wiem co z tym zrobić. Wydaję mi się,że się mści. I macie rację,czytałem już o tych tynkach i jest możliwość popękania. A tynk 1,5mm ładnie zakryje tą scianę bo jest to nie pierwsze moje zlecenie.

Nie znany jest mi system docieplen w ukladzie EPS+klej cementowy w ktorym dopuszcza sie stosowanie tynkow o granulacji <1,5mm na calych powierzchniach.

Znane mi sa takie systemy ale z wykorzystaniem klejow do w. zbrojacej gotowych: na bazie akrylu lub i z dodatkiem wlokien weglowych. Koszt trakiego kleju do siatki powyzej 200zl/25kg... jak takim robiles.... no moze i by sie dalo.

Jak nie - nie znam na to metody abyu zrobic to dobrze i tak aby na pewno bylo to trwale.

Podjales sie wykonania prac zgodnie ze sztuka i wytycznymi producenta w/w ukladu warstw a to co masz zrobic w tych wytycznych sie nie miesci co jak dla mnie stanowi podstawe do odstapienia od umowy. Zapis / aneks w umowie niestety nie zwalnia Cie z odpowiedzialnosci,

Cuchnie ta robota na kilometr jakas mina i problemami. nawet jezeli nie swiadomie.... to jak to zrobisz i tak istnieje olbrzymie prawdopodobienstwo wystapienia w okresie gwarancji problemow w postaci pekniec na tej plaszczyznie.

I co gorsza - nie bardzo da sie to naprawic.... tzn da sie... ale trzeba to drzec i j.w klasc w. zbrojaca klejem w cenie 10x wiekszej niz normalnie.... no i dalej juz mozna by przymierzac sie do wykonania tej "prawie gladkiej" elewacji.

dobra rada kolego: http://kwejk.pl/obrazek/1865954/nope-nope-nope.html

fighter: ziarenko 0,5 mm? Da się zrobić, pod jednym warunkiem - majster sam sobie miesza tynk na budowie, i to najlepiej w taki sposób by coś w nim było związane z wapnem (nie wnikam jaką metodą, choć kilka znam ;) ). Porządny cement, ale dość słaby i "porowy" tynk. Da się bo widziałem. Osobna kwestia to ilość roboty, ziarno 0,5 mm oznacza, że jednorazowe nałożenie to będzie circa 0,6 mm; po czym przerwa na reklamę i kolejna warstwa - aż do wyrównania. Roboty od diabła i ciut ciut...

W kwestii zaś umowy i tego co chce - tak naprawdę - jest to złamanie umowy, lub zmiana jej warunków. Inaczej i za inną kasę pewnie ćwiczy się ścianę pod tynk grubości 0,5 mm a inaczej pod natrysk ok 1,5 - 2,0 mm. Na tym drugim nierówności "znikną się" i dobry fachman jedynie wychwyci gdzie jest coś "pocyganione".

Edytowane przez Balto

fighter: jeżeli będę wiedział KTO -(!!!, a swoje typy mam) robi - to tak, w innym wypadku widząc tzw firmy i tzw. fachowców to boję się myśleć. Ja widziałem w akcji gościa który zrobił tynk zewnętrzny c/w ręcznie na ziarnie 0,4 mm (piasek kwarcowy), cemencie i wapnie gaszonym - aż miło było oglądać.

Endriu: to jesteś wykonawcą i ty mówisz ile bierzesz za jaki tynk... Tyle w temacie - gotowca i to maszynowo - auć, nie wiem czy by ktoś za to głowę dał. Takich tynków nie robi się z gotowców -> http://forum.muratordom.pl/showthread.php?224760-Pytania-i-odpowiedzi-natrysk-tynk%C3%B3w-elewacyjnych/page2 (moja wypowiedź)

• 2 weeks później...