Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pieca gazowego

wowu84

Recommended Posts

Witam,

jestem tu nowy.

Prosiłbym o pomoc w wyborze kotła konwencjonalnego. Waham się pomiedzy dwoma poniższymi, ewentualnie zaproponowanie czegoś podobnego w podobnej cenie do ok. 4000zl jest mile widziane:)

Zastanawiam sie pomiędzy dwoma kotłami

Junkers CERACLASS zW 30-2 DV AE + Viessmann termostat pokojowy E200

vs

Viessmann VITOPEND 100-W 2FZ 31 kW + sterownik Junkers TRZ 12-2

(dwufunkcyjne, zamknięta komora spalania) do ogrzania okolo 80m2 domu, w połowie domu jest 6cm styropianu, na drugiej połowie nie ma ocieplenia - stary gruby mur (ocieplenie planowane w przyszlości na całości) Strop ocieplony wełną 12 cm.

Dziękuje

Paweł

Witam,

jestem tu nowy.

Prosiłbym o pomoc w wyborze kotła konwencjonalnego. Waham się pomiedzy dwoma poniższymi, ewentualnie zaproponowanie czegoś podobnego w podobnej cenie do ok. 4000zl jest mile widziane:)

Dziękuje

Paweł

Zapytaj w tym wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103551-JAKI-PIEC-(-KOCIO%C5%81-)-GAZOWY/page123

:bye:

Problem polega tez na tym, że podłączam się do istniejących grzejników i nie ma podłogówki... Istniejaca instalacja jest przwidziana pod kocioł tradycyjny, a z tego co sie doczytałem to kondensat jest optymalny z podłogówką , a grzejniki powinny być większe, wydajniejsze, bo jest niższa temperatura wody w kondesnatach. Dwufunkcyjny piec wydaje mi sie oszczedniejszy, kąpie sie zazwyczaj po prysznicem. Niewiem czy dobrze rozumuję, ale obawiam się że jak będzie zasobnik,, to będę podgrzewał 80-100L wody, której i tak nie zużyje.

Niektórzy polecają też: Termet minimax elegance, co sądzicie o tym piecyku?

"Wapń i magnez należą do minerałów potrzebnych organizmowi. Wapń jest niezbędny

dla Państwa zdrowia! Dużą część potrzebnej dziennej dawki wapnia przyjmujemy

w wodzie, którą pijemy. Z tego względu holenderskie wodociągi mają ustawowy

obowiązek pozostawiania pewnej ilości wapnia w wodzie"

Dla człowieka głównym źródłem magnezu są produkty zbożowe, zielenina oraz mleko i jego przetwory. Wapń natomiast mamy z mleka i produktów mlecznych, ryb, zielonych warzyw czy też orzechów albo fasoli.

to teraz mi powiedz w co której rodzinie się tak odżywiają? mleko zawiera składnik który nie jest trawiony, są kobiety pijące mleko które nie mogły zajść w ciąże, po odstawieniu mleka zachodziły. dla większości ludzi jedynym produktem zbożowym jest chleb. orzechów to większość pewnie miesiącami nie je. warzyw dużo osób nie lubi. jedynie fasolówkę można często jeść, chociaż do tego trzeba mieć dobre trawienie.

współczesne żywienie tak wygląda, że większość ludzi ma niedobory różnych składników. coraz mniej ludzi ma możliwość pójść na pole, wyrwać marchewkę, otrzepać z piachu i zjeść. po prostu tak się żywimy, że jemy to co nam smakuje a nie to co zdrowe i odżywiamy się coraz gorzej.

Nie ma się co upierać - większość popularnych zmiękczaczy domowych działa na zasadzie wymiany jonów, mają możliwość regulacji stopnia zmiękczania co powoduje, że woda nie jest jałowa. Samą wodą, nawet twardą nie zapewnimy sobie wszystkich potrzebnych składników, potrzeba odpowiedniego odżywiania, a jak ludzie do tego podchodzą, to zawsze ich sprawa.

Ale to i tak "off topic".