Enigma71fx 11.03.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Witam, Czy może ktoś z forumowiczów jest w stanie podzielić się informacją (najlepiej z doświadczenia), jakiego rzędu wydajność cieplną z metra odwiertu zakłada się przy eksploatacji rzędu 2400h/rok przy odwiertach w takim materiale, jakim jest gabro? Próbowałem znaleźć informację w internecie i znalazłem kilka (jak w załączonej poniżej tabelce), ale niestety gabro się tam nie znajduje... Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, bo będę miał dość dużą sumaryczną długość odwiertów i liczę na to, że może chociaż dzięki typowi gruntu uda się ją skrócić, jeśli będzie to więcej niż te zakładane standardowo 40W/m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amerikan1 11.03.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Witam, Czy może ktoś z forumowiczów jest w stanie podzielić się informacją (najlepiej z doświadczenia), jakiego rzędu wydajność cieplną z metra odwiertu zakłada się przy eksploatacji rzędu 2400h/rok przy odwiertach w takim materiale, jakim jest gabro? Próbowałem znaleźć informację w internecie i znalazłem kilka (jak w załączonej poniżej tabelce), ale niestety gabro się tam nie znajduje... [ATTACH=CONFIG]247749[/ATTACH] Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, bo będę miał dość dużą sumaryczną długość odwiertów i liczę na to, że może chociaż dzięki typowi gruntu uda się ją skrócić, jeśli będzie to więcej niż te zakładane standardowo 40W/m. Dla gabro możesz przyjąć wydajność jak przy granicie, jest jeszcze problem dokładności i fachowości wykonania odwiertów, tzn. rodzaj sond, wypełnienie otworu bentonitem itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enigma71fx 11.03.2014 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Dzięki za info, czyli rozumiem, że ostrożnie przyjmując np. 60W z mb odwiertu nie przesadzę specjalnie z optymizmem?Czy ktoś ma swoją własną PC zrobioną na takim terenie? Jak się to spisuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts