blachaxxx 11.03.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 (edytowane) Witam naszkicowałem schemat instalacji proszę o ocene. http://www.iv.pl/images/93553284818310231570_thumb.jpg Edytowane 11 Marca 2014 przez blachaxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 11.03.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Wiemy, wiemy. Szczególnie z "elektrody"Natomiast podłączanie do zacisków licznika przewodu o przekroju mniejszym niż 4 mm2 jest błędem, niezależnie od wielkości zabezpieczenia przedlicznikowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 11.03.2014 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Co do tych przewodów podałem jakie są w tym momencie, dzisiaj wysłałem zapytanie do ZE odnośnie przebudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 12.03.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Schemat o ile ten rysunek można tak nazwać zawiera błędy. W sytuacji gdy mamy układ sieci TT musimy zastosować dwustopniową ochronę za pomocą wyłączników różnicowoprądowych tzn. zastosować główny wyłącznik różnicowoprądowy selektywny i za nim RCD na poszczególne obwody. Obwód oświetlenia też musi być zabezpieczony wyłącznikiem różnicowoprądowym. Dobrze by było gdyby kolega zaznaczył na rysunku poszczególne obwody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 12.03.2014 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Czyli za licznikiem daje selktywna różnicówke a na oswietlenie róznicowo-nadprądowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.03.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 W sytuacji gdy mamy układ sieci TT musimy zastosować dwustopniową ochronę za pomocą wyłączników różnicowoprądowych tzn. zastosować główny wyłącznik różnicowoprądowy selektywny i za nim RCD na poszczególne obwody. Kolega będzie uprzejmy wskazać, na jakiej podstawie (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 12.03.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Panie Pawle nie bardzo rozumiem co mam wskazać.Przecież nie muszę Panu tłumaczyć o awaryjności RCD. Chyba po to stosuje się dwustopniową ochronę za pomocą RCD w sieci TT by wykluczyć jego niezadziałanie w przypadku uszkodzenia. Prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.03.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 A dlaczego dwustopniową, a nie trzystopniową, skoro RCD takie awaryjne ?Zabezpieczamy sę dodatkowo, jak jeden nie zadziała, to kolej na następnego, prawda ! Dlatego pytałem - skąd się wziął ten nakaz, i co (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 12.03.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Dlaczego dwustopniową? Może dlatego że jest mniejsze prawdopodobieństwo awarii dwóch wyłączników na raz. A czy jest taki zapis w normie to nie wiem. Nie mam dostępu do norm. Ale wiem że tak ma być i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.03.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 No to poproszę źródło tych informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 12.03.2014 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Panowie więc jaką dać tą selektywną różnicówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.03.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Panowie więc jaką dać tą selektywną różnicówkę? Taką - http://www.edwardmusial.info/wyl_roz.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 12.03.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Dlaczego dwustopniową? Może dlatego że jest mniejsze prawdopodobieństwo awarii dwóch wyłączników na raz. A czy jest taki zapis w normie to nie wiem. Nie mam dostępu do norm. Ale wiem że tak ma być i tyle. Hmm... a widziałeś kiedyś tak zdublowaną instalację? Idąc dalej tym tropem powinniśmy podwoić wszystkie zabezpieczenia - czyli 2x większa rozdzielnia. Moim zdaniem nie ma tak być- należy zastosować dobre jakościowo RCD sprawdzonego producenta i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 13.03.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 No to poproszę źródło tych informacji Znajdziemy to tutaj http://www.edwardmusial.info/pliki/norma_60364_4_41_2009.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.03.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Tak, ale norma nie precyzuje i nie wskazuje na ich stosowanie, i tu jest problem.Doktor wyciąga słuszne wnioski z działania RCD, co nie znaczy, że jest taki nakaz.Pozostaje zdrowy rozsądek, i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts