artir 11.03.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Witam, Planuje zakup HS (4,8 x 2,3m, 2 połowy, obie ruchome) i jak wszyscy staje przed dylematem kompromisu (nie lubie tego słowa) miedzy kosztami (poszerzenia) a poprawnością energetyczna posadowienia takiego okna. Wspólnie ze sprzedawcą obmyślilismy rozwiazanie jak w zalaczniku. Dom na płycie fundamentowej 25cm styroduru (rozwiazanie izodom2000). Prosze o opinie przede wszystkim dot umieszczenia styroduru jak i jego wymiarow w tak zaproponowanym rozwiazaniu. Od razu uprzedzam ze jestem swiadomy faktu ze zwiekszenie wysokosci poszerzenia byloby najlepszym rozwiazaniem ale załóżmy że to nie jest opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 11.03.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 już raz to zamieszczałeś, i jak widać nijkt nie chce ci doradzić i słusznie, Sama szyba to koło 500 kilo i z 300 na konstrukcję, chcesz miec dobrze - przestąń szukać oszczędności e miejscu gdzie Ci ię to nie opłaca - HS jest nieregulowalny, jak schrzanisz montaż to już bez demontażu tego nie naprawisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 11.03.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 artir, długo myślałeś nad tym konceptem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artir 11.03.2014 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Witam,Dziekuje za odpowiedz. Mimo wszystko zdecydowales sie wypowiedziec. Nikt inny jeszcze mimo wszystko nie, i niesłusznie, bo o odpowiedzi chyba na forum chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artir 11.03.2014 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 artir, długo myślałeś nad tym konceptem? A jakie to ma znaczenie w szukaniu odpowiedzi na moje pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 11.03.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 to moze napisz coś więcej, bo jak na razie jest to ,,,.. ( w każdym razie niezbyt ciekawe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 11.03.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Witam, Dziekuje za odpowiedz. Mimo wszystko zdecydowales sie wypowiedziec. Nikt inny jeszcze mimo wszystko nie, i niesłusznie, bo o odpowiedzi chyba na forum chodzi?Wybacz, nie rozumiem tej wypowiedzi Tak, zdecydowałem się bo widzę że reszta potrafi tylko pie... farmazony i namnożyło sie "doradców w wyborze" i "montażystów" i chciałem im dać szansę ale widać to d... a nie "doradcy" czy "montażyści" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artir 11.03.2014 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Jesli opis i rysunek sa jeszcze niejasne to sprobuje doprecyzowac. Chcialbym poznac opinie forumowiczow na temat zaproponowanej konstrukcji w sensie ew. poprawy wlasciwosci "cieplnych" montazu okna HS tj. zwiekszenia oporu cieplnego w obszarze pod oknem. Nikt wazny odpisal ze to nie ma sensu ze wzgledu na ryzyko popelnienia bledu wykonania. No i ok. A co Ty myslisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 11.03.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 (edytowane) nie tylko z tego powoduHS ma szeroką ościeżnicę, niewiele trzeba by dolny profil w śmigło zmienić a wiarę w wylewkę samopoziomującą między bajki włożyć można, podklinowywać bądź stosować podkładki trzeba czy tak, czy tak, chyba, że ktoś zapomina o jednym - HS nienawidzi nietolerancji, więcej niż +- 1mm już może tą konstrukcję spieprzyć. I teraz wyobraź sobie, że masz po dwa poszerzania pod spodem co w połączeniu daje izolacyjność lepszą od tych kilku cm styroduru. Priorytetem przy HSie jest PODPARCIE.Dalej.Wylewka ma przeważnie 4-5 cm, HS dobrze zwymiarowany jest poniżej docelowego poziomu posadzki czyli te poszerzenia, których tak się obawiasz stykaja się bezpośrednio z styropianem jaki jest mod wylewką itd itdZastanawia mnie jedno. Wydajesz z 20 tyś na tego HSa i chcesz zaoszczędzić choćby i tysiąc na poszerzenia by mieć spieprzone? O jakim "kompromisie kosztowo-efektowym" Ty piszesz. No choć przez chwilę się sam zastanów Edytowane 11 Marca 2014 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 12.03.2014 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Ja sie nie odzywalem, bo autor z gory zastrzegł, ze niemal jedyne rozsądne rozwiązanie nie wchodzi w grę.. a tego nie rozumiem - chce się miec bajeranckie auto, ale na hamulce to już nie stać.. Na szkicu to "poszerzenie" pod HS jest błędnie narysowane - zwykle stosuje się dwa rzędy poszerzeń pod progiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artir 12.03.2014 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Ja sie nie odzywalem, bo autor z gory zastrzegł, ze niemal jedyne rozsądne rozwiązanie nie wchodzi w grę.. a tego nie rozumiem - chce się miec bajeranckie auto, ale na hamulce to już nie stać.. Na szkicu to "poszerzenie" pod HS jest błędnie narysowane - zwykle stosuje się dwa rzędy poszerzeń pod progiem. Zgadza sie - poszerzenia beda 2 po 70mm na brzegach ramy. Narysowalem w uproszczeniu. Racją jest tez jak pisze nikt wazny ze poszerzenia beda stykac sie ze styropianem po obu stronach (podlogowym jak i zewnetrznym) co tez jest ok. W zasadzie przekonaliscie mnie - styroduru nie bedzie, za to sprobuje wynegocjowac wyzsze poszerzenie (byc moze w calosci minus minimalna wylewka na wyrownanie betonowej podlogi ktora juz jest). Dziekuje za wypowiedzi i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 12.03.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Witam Wybacz, nie rozumiem tej wypowiedzi Tak, zdecydowałem się bo widzę że reszta potrafi tylko pie... farmazony i namnożyło sie "doradców w wyborze" i "montażystów" i chciałem im dać szansę ale widać to d... a nie "doradcy" czy "montażyści" lekko przeginasz - nie każdy ma czas, możliwości czy chęć aby siedzieć non stop na forum a ty ich od d... wyzywasz ? odrobina zastanowienia przed pisaniem by się przydała. Co do samego tematu to finlandia to bardzo dobrze ujął - wczoraj też rozmawiałem z firmą gdzie inwestor zamówił 7 HSów i nie zgodził się na dodatkowe koszty na poszerzenia właśnie - paranoja. Jeżeli będą poszerzenia to zadbaj aby były ze wzmocnieniami i radziłbym dodatkowo zakotwić je dołem tak jak tu np co prawda to zwykły balkon i budowa u sąsiadów ale nie będzie problemów z ewentualnym odkształceniem w trakcie wykonywania wylewek Pozdrawiam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 12.03.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 to nie tak. Pisanie kolejnego watku z tym samym pytaniem jest nieporozumieniem, to moje zdanie. Sa dni kiedy jestem tu czesto, sa takie gdy mnie nie ma. W dobie smartfonow czesciej tu zagladam. A co do reszty mej wypowiedzi nie bede komentowal, mam swoje obserwacje co do merytorycznej wiedzy nowych ktorzy zaczeli sie tu udzielac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 12.03.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Witam lekko przeginasz - nie każdy ma czas, możliwości czy chęć aby siedzieć non stop na forum a ty ich od d... wyzywasz ? odrobina zastanowienia przed pisaniem by się przydała. Co do samego tematu to finlandia to bardzo dobrze ujął - wczoraj też rozmawiałem z firmą gdzie inwestor zamówił 7 HSów i nie zgodził się na dodatkowe koszty na poszerzenia właśnie - paranoja. Jeżeli będą poszerzenia to zadbaj aby były ze wzmocnieniami i radziłbym dodatkowo zakotwić je dołem tak jak tu np [ATTACH=CONFIG]247836[/ATTACH] co prawda to zwykły balkon i budowa u sąsiadów ale nie będzie problemów z ewentualnym odkształceniem w trakcie wykonywania wylewek Pozdrawiam pozdrawiam ledwo ledwo się pakiet szybowy udało zapiąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 12.03.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 ...edit... wczoraj też rozmawiałem z firmą gdzie inwestor zamówił 7 HSów i nie zgodził się na dodatkowe koszty na poszerzenia właśnie - paranoja...... Czytam i kopara mi opada HS musi mieć stabilne podparcie - poszerzenia, murek czy podobne np. mowo, ale nie styropian, który ugnie się pod ciężarem lub skręci próg na nim kilka mm i klops a WINNY BĘDZIE ZAWSZE MONTAŻYSTA. I bardzo dobrze, jeżeli jest na tyle głupi, że podejmuje się narzuconych rozwiązań, które proszą się o kłopoty już na wstępie to niech płaci i znika z rynku. Zawsze przedstawiam alternatywne rozwiązanie dla danego przypadku, jeżeli są i za które odpowiadam a inwestor ma wybór spośród nich. Jeżeli nie zgadza się na poszerzenia to powinien podmurować do określonej wysokości albo nie montuję - nawet jak stracę zlecenie na 70 HS-ów! Rok temu odpuściłem zlecenie na okna aluminiowe montowane w warstwie izolacji na ponad 100 tysi , m.in. 5 HS-ów, z tego powodu, że inwestor nie zgadzał się na poszerzenia, które kosztowały chyba 5 tysięcy do jego projektu - willa słoneczna. Największe okno narożne o wymiarach 6600+1600/2500 wysokości, wysunięte 10 cm w styropian, podniesione na 25 cm od chudziaka chciał, aby montować na "udoskonalanych" kotwach heicko, bo tak wycenili inni. I tak ci inni zamontowali, a przez cały rok po tym usztywniali konstrukcję bo cały czas była obawa, że wiatr to wszystko wyrwie z muru.... Jak ma być dobrze w branży jeżeli inwestor wie lepiej jak montować? Po co tyle lat praktyki czy szkoleń? Jeżeli zna się lepiej to chętnie dostarczę same okna z instrukcją montażu a potem może je wstawić nawet "do góry nogami"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 12.03.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Witam ... Rok temu odpuściłem zlecenie na okna aluminiowe montowane w warstwie izolacji na ponad 100 tysi , m.in. 5 HS-ów, z tego powodu, że inwestor nie zgadzał się na poszerzenia, które kosztowały chyba 5 tysięcy do jego projektu - willa słoneczna. Największe okno narożne o wymiarach 6600+1600/2500 wysokości, wysunięte 10 cm w styropian, podniesione na 25 cm od chudziaka chciał, aby montować na "udoskonalanych" kotwach heicko, bo tak wycenili inni. I tak ci inni zamontowali, a przez cały rok po tym usztywniali konstrukcję bo cały czas była obawa, że wiatr to wszystko wyrwie z muru.... Jak ma być dobrze w branży jeżeli inwestor wie lepiej jak montować? Po co tyle lat praktyki czy szkoleń? Jeżeli zna się lepiej to chętnie dostarczę same okna z instrukcją montażu a potem może je wstawić nawet "do góry nogami"... I właśnie dlatego szacunek WIELKI dla Ciebie Krzysztofie. Niestety jak wczoraj rozmowa skręciła właśnie na tory - ale wie Pan klient szuka ceny itp itd ... wie Pan rynek taki jest ... wie Pan MUSI klientowi dać to za co chce zapłacić ... itd - chce się tylko odwrócić na pięcie i wyjść. Niestety takich firm jest od groma - zrobią wszystko byle sprzedać byle klient, który często, z całym szacunkiem, wie niewiele był zadowolony i opowiadają takie bzdury, że ręce opadają. Jedno co dobre to że taki niezadowolony klient następnym razem się zastanowi - przynajmniej mam taką nadzieję ... naiwny jestem ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 12.03.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Witam . Jedno co dobre to że taki niezadowolony klient następnym razem się zastanowi - przynajmniej mam taką nadzieję ... naiwny jestem ? Pozdrawiam troszkę tak bo on już raczej się nie będzie zastanawiał tylko pluł sobie w brodę ale jak będzie mądry to powie innym że zrobił tak a to jest błąd:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 12.03.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Stary, czesc z nas rezygnuje ze zlecenia gdy nie spsobrzemowic do rozsadku klientowi. Masz racxje stary, kopara opada gdy ze skapstwa ryzykuje sie montaz na wariackich papierach. Fakt, nie kazdy sprzedawca ma na tyle sily by stanac przed dylematem 'byc albo nie byc' parafrazujac 'miec albo nie miec klienta'. Tez nie kazdy montazysta ma tak skalkulowany montaz by zawxze montowac na bazowkach i poszerzeniach dla wlasnego bezpieczenstwa. Widzialem zdjecia i filmy z montazy jednego z montujacych z FM gdzie zawsze widzialem poszerzenia pod kazdym balkonem a HSem w szczegolnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=247836&d=1394616443 fajne zdjęcie, widać jak dobrze szyba jest otulona ramą. A może to nie ma do końca potrzeby, kiepskich ram pchać w izolację, a wypadało by się zapytać producenta czy ma profil gdzie można maksymalnie wyjechać z izolacją na ich ramę. Wstawiają różne perforacje, aby woda mogła ujść, ok. Czy nie może być że jest na ramie okap a pod niego zachodzi izolacja ? to takie trudne zrobić dxf.a puścić na druciarkę i gotowe do tryskania profili. I tak tego tej kiepskiej ramy do końca nie uratuje, jak na tym zdjęciu i tak. Jak inwestor chce 5 kotew HS to proszę niech napisze oświadczenie iż ponosi 100% odpowiedzialności i koniec. Chciałeś łódkę masz łódkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 12.03.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Stary, czesc z nas rezygnuje ze zlecenia gdy nie spsobrzemowic do rozsadku klientowi. Masz racxje stary, kopara opada gdy ze skapstwa ryzykuje sie montaz na wariackich papierach. Fakt, nie kazdy sprzedawca ma na tyle sily by stanac przed dylematem 'byc albo nie byc' parafrazujac 'miec albo nie miec klienta'. Prędzej zniknie z rynku, gdy będzie montował w opisany sposób niż zrezygnował z tego zlecenia. Klient z 7-HS-ami zamontowanymi w ten sposób, (a sądzę że normalne okna na pewno nie lepiej) ma wystarczająco dużo powodów aby takiego fachowca puścić z torbami. Tez nie kazdy montazysta ma tak skalkulowany montaz by zawxze montowac na bazowkach i poszerzeniach . Zawsze klient może podmurować na całej szerokości balkonu, wykazując się przy okazji pomysłowością na późniejszą eliminację mostków . Temat, dlaczego architekt nie określa sposobu montażu, kierbud również nie doradzi ani nie naniesie reperów pozostawię na inną okazję, chociaż wątpię czy jest sens to powtarzać ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts