MMichal 12.03.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Witam Temat, dlaczego architekt nie określa sposobu montażu, kierbud również nie doradzi ani nie naniesie reperów pozostawię na inną okazję, chociaż wątpię czy jest sens to powtarzać ...... Stary - znasz odpowiedz dokładnie tak jak i my - zdecydowana większość z w/w g... wie w temacie montażu stolarki - z całym szacunkiem dla tej garstki, która coś tam wie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 12.03.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 ....Zawsze klient może podmurować na całej szerokości balkonu, wykazując się przy okazji pomysłowością na późniejszą eliminację mostków .ha ha ha powodzenia jak większość wie, że gdzieś coś piszczy ale nie wie gdzie bo wiedzy nie ma Temat, dlaczego architekt nie określa sposobu montażu, kierbud również nie doradzi ani nie naniesie reperów pozostawię na inną okazję, chociaż wątpię czy jest sens to powtarzać ......Staruszku, kpisz czy o drogę pytasz? Architekt bardzo często projektuje dom a wykaz stolarki nie odpowiada wymiarami a czasem nawet ilością okien na rzutach. Często jest to wizjoner... coś wymyśli, ładnie narysuje, złapie klienta i zostawia go z problemem - np wykonanai całej ściany w szybach jak to ostatnimi czasy jest modne ale nie uprzedza o kosztach. Tak naprawdę projekt powinien zawierać nie tylko dokłądnie rozrysowany sposób i pozycja zamontowania okien. A repper? Dla 99% budowniczych to jaki wydumany znaczek na ścianie. Nawet jak się czasem trafi że jest przy każdym otworze to często nie wyznacza poziomu do docelowego poziomu posadzki tylko tak sobie, od sasa do lasa DLATEGO trzeba uświadamiać Inwestorów, że wiele rzeczy powinni WYMAGAĆ już na etapie projektu a jeszcze więcej na etapie MUROWANIA ścian. Kolejna sprawa - też dla Inwestorów. Spójrzcie na swoje projekty, to proste, nie wymaga żadnego przygotowania budowlanego, w otworach okiennych macie taką kreseczkę a nad nią i pod nią cyferki. Oznaczają one WYMIAR OTWORU !!! I cholera pilnujcie tego. Tak samo wysokość jaka jest podana na projekcie przy drzwiach balkonowych to wymiar do poziomu nadproża OD poziomu docelowej , wykończonej (!!!) posadzki Tak niewiele a zarazem tak wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Problem z architektami bierze się z jednej przyczyny, projekt musi być okraszony wymiarami. Otwieram pierwszy lepszy projekt i wiem że szerokość ławy jest podana w co najmniej 30 miejscach. Akurat wykonawca spojrzy na 29 i zonk.W niejednej książce pisze nie powtarzać wymiarów, ale to tylko pisze żeby potem zaprzeczyć. Na studiach jest nauka kraszenia projektów niczym pisanek.http://www.archipelag.pl/files/Project/n40hh9h0aeq04q/File/LORENZOG2PRZEKROJAA14.08.2012.pdf po to są osie, i inne linie które jednoznacznie wskazują że wymiar ten tyczy się całości, tak jak tu posadowienie.Super że tego tyle, ale okno jedno pominięte i jeszcze parę lapsusów, miejsce tego okna w murze itp .No ale biedaczek przemęczył się bo niczym pisankę okraszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 12.03.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 mam swoje obserwacje co do merytorycznej wiedzy nowych ktorzy zaczeli sie tu udzielac a Ty to niby kim jesteś? wyjawisz cz lepiej nie? taki jesteś stary wyjadacz? po dacie rejestracji widać, że niedługo tu bywasz... a może to zmyłka? bywasz od dawna tylko z pewnych powodów musiałeś przybyć jako ktoś nowy... życie forumowe zna już takie przypadki Widzialem zdjecia i filmy z montazy jednego z montujacych z FM gdzie zawsze widzialem poszerzenia pod kazdym balkonem a HSem w szczegolnosci. czy nie masz na myśli siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 12.03.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 a Ty to niby kim jesteś? wyjawisz cz lepiej nie? taki jesteś stary wyjadacz? po dacie rejestracji widać, że niedługo tu bywasz... a może to zmyłka? bywasz od dawna tylko z pewnych powodów musiałeś przybyć jako ktoś nowy... życie forumowe zna już takie przypadki czy nie masz na myśli siebie? Nie ten styl pisania, tak myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 13.03.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Nie ten styl pisania, tak myślę styl to jest coś nad czym można zapanować reszta się zgadza... wiesz jak to jest IVO: ciągnie wilka do lasu, niby klienci z forum są be, ale jednak są i kasę wydają więc żal nie skorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaceq 28.04.2014 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Wracając do tematu... jest płyta fundamentowa, na niej będzie 2x5cm EPS, na nim 7cm wylewki... rozumiem, że i wyższe poszerzenia są stosowane więc 17 to nie problem ale czy jest poszerzenie o wysokości dokładnie takiej jaka jest mi potrzebna? Czy może są o wys 16,18 a 17 nie ma? Czy każdy producent profili robi tylko pod swoje czy jakoś to zunifikowane jest? Ja mam na profilu Schuco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.04.2014 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Najczesciej spotykane to 10cm oraz ok 4,5-cm i jeszcze ok 2-2,5cm. Z tego zwykle trzeba składać potrzebną wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 29.04.2014 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 przy HS masz na starcie tak jakby część poszerzenia na dzień dobry, bo cały próg idzie w wylewkę i zostaje tylko aluminiowa nakładka nad nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 29.04.2014 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 .....więc 17 to nie problem ..... na profilu Schuco. Liczymy minus 45 mm - tyle obniżony ma być HS by pozioma część progu zrównała się z wykończoną posadzką pozostaje nam 170-45= 125 poszerzenie 120mm - takie jest w systemie Schuco pozostaje nam 125 - 120 = 5 mm Te pięć milimetrów na podkładki do szklenia z PCV by ewentualnie skorygować poziom całości i pod całość wstrzyknąć pianę celem uszczelnienia. W tym miejscu nawet jak wykonamy to niezbyt starannie nic się nie stanie dla ewentualnych strat ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 29.04.2014 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Hmmm... po zastanowieniu się i uwzględnieniu jak to mogą stawiać domy nasi budowlańce poszerzenie 120 zamieniłbym na dwa po 50 mm by miećod dołu miejsce nie na podkładki tylko na kliny z których powstałyby podkładki dystansowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaceq 29.04.2014 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Okna tez lepiej zrobic na poszerzeniach? Mam 6szt o wym otworu 150x150. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 29.04.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Okna to inna prawa. U większości producentów są wyposażone w listwę podparapetową, u wielu już nowego typu, pięciokomorową. Poza tym możesz zastosować tzw. ciepły parapetMożliwości jest wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaceq 29.04.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Wlasnie mam miec cieple parapety ale ktos wczesniej pisal ze okna tez warto na poszerzeniach dac. Moze w sensie ze warto dac niz nie dac... Bo po mojemu cieply parapet lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 29.04.2014 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 ???? nie ma żadnego uzasadnionego powodu by okno dawać na poszerzeniach - chyba nie dokładnie zrozumiałeś intencje autora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 03.05.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 HS jest nieregulowalny, jak schrzanisz montaż to już bez demontażu tego nie naprawisz są już regulowane wózki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 03.05.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 wiem, góra-dól i nawet nie będziesz wiedział kiedy dół stanie się nieszczelny - bądź góra, bo wbrew pozorom uszczelnienie góry odróżnia systemy od siebie i czasem.... a zresztą, co mi tam, niech sobie będą regulowane wózki - więcej patałachów za montaż HS się będzie brało ku zadowoleniu klientów bo ceny będą po 6 zeta za mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 04.05.2014 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Na szczęście HS to tylko ok 1% klientów. Tak więc ja na takie "domki" mam cenę zaporową. Przy tych cenach nie opłaca mi się "ryzykować" montażu takiego dużego okna. I nie chodzi o strach, że źle zamontuje, ale o logistykę (transport, ryzyko uszkodzenia szkła, zdrowie pracowników itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 04.05.2014 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Skąd masz ten 1%? Obsługujesz głównie wymiany? W nowo budowanych domach praktycznie w 50% masz duże przeszklenie wychodzące na taras. Jak Klient widzi różnicę między PSK a niskoprogowym, łatwootwieranym HS-em jest w stanie dopłacić te kilka tysięcy złotych. Ja osobiście PSK-a bym nie kupił, wolałbym już zwykłą balkonówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 04.05.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 wiem, góra-dól i nawet nie będziesz wiedział kiedy dół stanie się nieszczelny - bądź góra, bo wbrew pozorom uszczelnienie góry odróżnia systemy od siebie i czasem.... a zresztą, co mi tam, niech sobie będą regulowane wózki - więcej patałachów za montaż HS się będzie brało ku zadowoleniu klientów bo ceny będą po 6 zeta za mb To, że są możliwe regulowane wózki to dobrze. Wiadomo, że montaż HS-a wymaga dużej dokładności i tak należy montować, ale minimalny błąd może zdarzyć się najlepszemu i taka regulacja będzie wtedy pomocna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts